ROJ TV'nin kapatılmayışı hakaret karikatürleriyle bağlantılı

Danimarka ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin bir türlü rayına oturmamasının iki temel nedeni olarak gösterilen ROJ TV ile hakaret karikatür

Danimarka ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin bir türlü rayına oturmamasının iki temel nedeni olarak gösterilen ROJ TV ile hakaret karikatürlerinin birbiriyle bağlantılı olduğu iddia edildi. Berlingske Tidende gazetesinde bugün yayınlanan bir habere göre hem Amerikalı yetkililer hem de bazı Danimarkalı uzmanlar, ROJ TV'nin kapatılmayışının hakaret karikatürleriyle ilgili olduğunu düşünüyor. Amerikalılara göre; ROJ TV kapatılamıyor çünkü Danimarkalılar hakaret karikatürleri yüzünden bu konuda harekete geçmekte gönülsüz davranıyor. Bazı Danimarkalı uzmanlar da bu görüşü destekliyor. Onlara göre de Danimarka hakaret karikatürleri dolayısıyla ifade özgürlüğünü savunurken ROJ TV'yi kapatmayı göze alamadı.

ABD'li yetkililer ve Türk diplomatlar arasında iki yıl önce gerçekleştirilen bir toplantının kayıtlarına ulaştığını yazan gazete; Amerikalı yetkililerin bu toplantıda Danimarka'nın hakaret karikatürlerinin bir sonucu olarak terör örgütü PKK'ya yönelik çalışmaları engellediğini bildirdi. Gazeteye göre o dönemde ABD'de Dışişleri Bakanı Yardımcılığı yapan Frank Urbancic, "Bu konunun üzerine tam olarak gidemedik çünkü son bir iki yıldır Danimarka hakaret karikatürleriyle uğraşıyor." diyerek Türk diplomatlara açıklama yapmış. Haberde Danimarka'daki Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliğinin konuyla ilgili yeni bir açıklama yayınlamadığı ancak geçmişte ABD'nin resmi olarak Danimarka'dan ROJ TV'yi kapatmasını istediği belirtildi.

PROF. UFFE ØSTERGAARD: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜN SAVUNUCULUĞUNU YAPARKEN BİR TELEVİZYONU KAPATABİLİR MİSİNİZ?

Davanın açılmasının üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen ROJ TV'nin kapatılmayışında hakaret karikatürlerinin etkisinin olduğunu düşünen ABD'li yetkililere bir destek de Danimarkalı profesör Uffe Ostergaard'dan geldi. Kopenhag İşletme Üniversitesinde görev yapan Prof. Ostergaard, hakaret karikatürlerinin Danimarka'yı büyük bir ikilemin içine soktuğunu savundu. "Karikatür krizi dolayısıyla son derece kararlı bir şekilde ifade özgürlüğünü savunurken özel bir televizyon kanalını kapatabilir misiniz? İşte bu çelişki Danimarka'yı bu noktaya getirdi." diyen Prof. Ostergaard, Danimarka'nın ROJ TV konusunda biraz daha fazla Çaba göstermesi gerektiğini savundu.

DANİMARKA GİDEREK YALNIZLAŞIYOR

Berlingske Tidende gazetesinin yaptığı haberlerden sonra terör örgütü PKK ile bağlantısı iyiden iyiye açığa çıkan ROJ TV, Danimarka'nın başına bela olmaya devam ediyor. Eski Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine gelmeden önce 'ecel terleri dökmesine neden olan' televizyonun Danimarka ile yakın dostları arasında da gerginliğe neden olduğu söyleniyor.

Berlingske Tidende, ROJ TV davasının Danimarka'yı giderek yalnızlaştırdığını savundu. "ROJ TV baskısı ve Danimarka" başlıklı kapsamlı ve detaylı bir grafik yayınlayan gazeteye göre en yakın müttefikleri bile ROJ TV konusunda Danimarka'ya sırt çeviriyor. Özellikle Danimarka eski Başbakanı Anders Fogh Rasmussen ve ABD eski Başkanı George Bush döneminde zirve yapan Danimarka-ABD ilişkileri ROJ TV yüzünden sekteye uğrayabilir. İki liderin yakın dostluğu sayesinde altın çağını yaşayan Danimarka-ABD ilişkileri 2006 yılında ABD'nin özel bir mektup yollayarak Danimarka'dan ROJ TV'yi kapatmasını istemesiyle sarsılmıştı. Bugün Berlingske Tidende gazetesinde çıkan haberin ise iki ülke ilişkilerini ne şekilde etkileyeceği ise merak konusu.

Diğer taraftan ROJ TV konusunda Danimarka'ya tepki gösteren bir diğer ülke de Almanya. ROJ TV'nin tamamen yasaklanmasını isteyen Almanya'nın bu konuda Danimarka'ya baskı yapıyor. Gazeteye göre; Kopenhag'daki Alman büyükelçiliği 30 Aralık 2009'da Danimarka Adalet Bakanlığına özel bir mektup yazarak ROJ TV davasının gidişatıyla ilgili bilgi almak istedi.

Danimarka'nın Avrupa Birliği içerisindeki bir diğer müttefiki olan Belçika'nın ise ROJ TV konusundaki tavrı açık. Geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği geniş çaplı operasyonlarla aralarında Zübeyir Aydar ve Remzi Kartal'ın da olduğu bazı terör örgütü PKK üyelerini tutuklayan Belçika yönetimi ROJ TV'ye ait bazı mekanlara da baskın düzenlemişti.

ROJ TV konusunda Danimarka'ya tepki gösteren ülkeler bunlarla da sınırlı değil. Geçtiğimiz yıllarda aldığı kararlarla ROJ TV'nin ülkelerinde yayın yapmasını yasaklayan Fransa ve İngiltere de bu televizyon kanalının kapatılmasını istiyor.