Hukukçulardan 'ihsas-ı rey' uyarısı: Fulya Kantarcıoğlu davadan çekilmeli

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın reform paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'yla yaptığı görüşme, hukukçuların tepkisini çekti. Telefo...

 

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay ' ın reform paketinin iptali için Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' yla yaptığı görüşme , hukukçuların tepkisini çekti .

Telefon kayıtlarına bakıldığında , Kantarcıoğlu ' nun değişikliğe karşı olduğunun anlaşıldığı vurgulanıyor . Henüz dava açılmadan ihsas-ı reyde bulunan Kantarcıoğlu ' nun davadan çekilmesi gerektiği belirtiliyor . Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya istifa çağrısı yaparken , Prof . Mustafa Kamalak , göreve devam etmenin yargıya zarar vereceğini söylüyor . Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Erdem Gençay da , " Oktay ' ın yargıyı etkilediği , Kantarcı-oğlu ' nun ihsas-ı reyde bulunduğu belli . " diyor .
Hukuk ve Hayat Derneği Başkanı Erdem Gençay , Seyfi Oktay ' ın yargıyı etkileme girişimlerinin avukatların hukuka duyduğu güveni zedelediğini belirtiyor . " Avukatlar böyleyken vatandaşın düştüğü durumu siz düşünün . " diyen Gençay , Fulya Kantarcıoğlu ile Oktay arasındaki diyalogları şöyle yorumluyor : " Konuşmalar bizi endişeye sevk etti . Gerçek olmasın diliyoruz . Tüm telefon görüşmelerine baktığımızda anlıyoruz ki , bunlar davayı yönlendirme amaçlı . Basit bir bilgi alışverişi değil . Anayasa Mahkemesi gündemindeki davayla ilgili endişeliyiz . "
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Avukat Sinan Kılıçkaya , telefon görüşmelerine göre Seyfi Oktay ' ın yargıya açık bir müdahalede bulunduğunu vurguluyor . Anayasa Mahkemesi ' nin önüne gelecek muhtemel bir konuda yargıyı etkilemeye çalıştığına dikkati çekerek şu eleştirileri sıralıyor : " 7 ' ye 4 gibi sayı vermesi diğer üyelere de saygısızlık . Kantarcıoğlu açıkça ifade etmese bile ihsası reyde bulunmuş . Telefon görüşmelerinden Oktay gibi düşündüğü , anayasa değişikliğine karşı olduğu net şekilde anlaşılıyor . Dolayısıyla yasa henüz önüne gelmeden görüşü önceden bellidir . Yargılamaya hakim olarak katılmamalı . Demokratik toplumda böyle bir şey olmaz . Kimse Türkiye ' yi az gelişmiş demokrasiyle mahkûm etmemeli . Kendisini istifaya davet ediyoruz . "
Anayasa hukukçusu Prof . Dr . Mustafa Kamalak ise adaleti etkileyici , şüphe uyandırıcı bir durumda hem hukuk usulü hem ceza usulüne göre hakimin çekilmesi gerektiğini vurguluyor . Kamalak , şu görüşleri belirtiyor : " Fulya Hanım ' ın , her bakımdan çekilmesinde fayda var . Medyaya düştüğüne göre hakimin kendiliğinden çekilmesi gerekir . Birilerinin ihtarına lüzum yok . AK Parti de çekilmesini isteyebilir . Çünkü Kantarcıoğlu ' nun görüşünü duymayan kalmadı . Çekilmediği takdirde yargıya zarar verir . Adalete güven zedelenirse bu güveni onarmak güç olur . "

Zaman