Meclis paketi onlar iptali görüşüyordu

Yüksek yargıyı etkilemekle suçlanan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, Meclis'te Anayasa değişikliği görüşmeleri devam ederken Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu'nu arayarak değişiklik paketinin iptaline yönelik görüş alışverişinde bulunuyor. CHP eski lideri Baykal da Oktay'dan Anayasa Mahkemesi'nin nabzını yoklamas

  Yüksek yargıya müdahalelerde bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve daha sonra serbest bırakılan eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay , Meclis ' te Anayasa değişiklikleri görüşülürken , eski CHP lideri Deniz Baykal ' ın isteği doğrultusunda Anayasa Mahkemesi üyesi Fulya Kantarcıoğlu ' nu arayarak , mahkemenin nabzını tutuyor . Oktay , Kantarcıoğlu ile görüşmesinde ' Sizi bu aralar rahatsız edeceğim ' diyor . 5 Mayıs 2010 tarihinde gerçekleşen görüşmelerde Seyfi Oktay , önce Fulya Kantarcıoğlu ' nu arıyor . Ardından da Kantarcıoğlu ' dan aldığı bilgileri eski CHP lideri deniz Baykal ' a aktarıyor . Oktay , Fulya Kantarcıoğlu ' na Anayasa değişikliklerinin salt çoğunlukla mı nitelikli çoğunlukla mı iptal edildiğini soruyor , aldığı cevabı aynı gün Baykal ' a iletiyor . Baykal da görüşme sırasında Oktay ' a mahkemenin nabzını soruyor .
İKİ ÖNEMLİ MADDE KALDI
Oktay ile 5 Mayıs ' ta telefonla görüşen Baykal , ' O konuda bir hareketlenmek lazım ' diyor . Baykal ' la konuştuğu gün Fulya Kantarcıoğlunu da arayan Oktay , Anayasa değişikliklerinin salt çoğunluk veya nitelikli çoğunluk ile yapılmadığını öğrenmek istiyor . Fulya Kantarcıoğlu ise bu konu ile ilgili detaylı bilgiler veriyor . Oktay , konuşmada parti kapatmaya ilişkin düzenlemenin düştüğünü geriye önemli iki maddenin daha kaldığını belirtiyor . Kantarcıoğlu , Seyfi Oktay ile yaptığı telefon konuşmasında türban davasını örnek veriyor . Kantarcıoğlu , Anayasa değişikliklerine ilişkin iptal başvurularının şekil yönünden incelenmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi ' ne geldiğini , ancak yüksek mahkemenin esasa girdiğini de söylüyor .

Parti kapatma maddesi düştü , iki tane daha var
Kantarcıoğlu : Konunun özü ortaya çıkınca o zaman niçin yürütmeyi durdurma verilsin , esasa girilerek verilebiliyor , çünkü o konudaki raporda esas hakkındaki rapor kadar detaylı bir rapor olması gerektiriyor , böyle önemli bir konuda . Rapor hazırlandıktan sonra da zaten artık konuyla ilgili kararı veriyorsunuz .
Oktay : Şimdi önemli bir madde düştü , ben bunu sizinle tartışmak istemem de telefonda , önemli bir madde düştü ( Parti kapatmalarda yetkiyi Meclis ' e veren maddeyi kasdederek ) . Şimdi iki tane önemli var birisi geçti . Zaten yürütme ve yasama tekelde , şimdi yargıda buna ekleniyor , ve tabii rejimin sistematiği değişiyor , bütünüyle yani eee İslam ' da efendim işte egemenlik tecelli etmez , bölünmez kuralına yaklaşma var burada tamamen .

İptal etme kararları 3 ' te 2 çoğunlukla mı?
Oktay : Efendim merhabalar . Evi aradım telesekreter çıktı .
Kantarcıoğlu : Nasılsınız sayın bakanım ,
Oktay : Sağolun , evi aradım telesekreter çıktı .
Oktay : Şimdi bu Anayasa Mahkemesi Anayasa maddesini iptal etme kararları 3 ' te 2 çoğunlukla mı alınıyor?
Kantarcıoğlu : Evet 7 oy gerekiyor .
Oktay : Peki yürütmeyi durdurma kararı olursa falan o da mı 3 ' te 2 çoğunluğa tabi .
Kantarcıoğlu : Şimdi tabii biz yürütmeyi durdurma kararı vermedik .
Oktay : Şimdi yürütmeyi durdurmak için özel bir hüküm yok bunun için .
Kantarcıoğlu : Özel bir hüküm yok , çünkü zaten biliyorsunuz Anayasa ' da yürütmeyi durdurma yok . Bu itibarla biz onu tabii içtihatla uygulamaya soktuğumuz artık gerçi yani içtihatla da olsa Anayasa Mahkemesi .
Oktay : Şimdi bu konuda da mı içtihat gerekli yani .
Kantarcıoğlu : Öyle birşey olursa burda da kaç oyla yd ' nin durdurulması sözkonusu olursa karar verileceği herhalde tartışılması gerekir , ilk aşamasında bunu tartışıp tartışmadığımızı hiç hatırlamıyorum doğrusu .

Ayrıca bir konuş bir gözlem yap
Oktay : Efendim saygı sunuyorum . Efendim şimdi ben ne kadar yanılmışım 149 ' un ilk fıkrası öyle , hem parti kapatma için hem de Anayasa değişikliği için 3 ' te 2 gelmiş , eskiden böyle değildi bu .
Baykal : ( AYM ' yi kasdederek ) Nasıl moral . . . Tepki var mı?
Oktay : Ben o konulara hiç girmedim .
Baykal : Ayrıca bir konuşursun . Bir gözlem yaparsın .
Oktay : Olur yaparım , o şey değil ee . . . Bizzat konuşmak lazım bu işi .
Baykal : Tabii o konuda bir hareketlenmek lazım .
Oktay : Tabii tabii anlıyorum , evet .

Türban kararında olduğu gibi
Kantarcıoğlu : Sayın bakanım sizi tekrar rahatsız ettim . Yani bilmek ister misiniz diye . Şimdi bana sorduğunuz ilk aşamadaki yürütmeyi durdurmaydı değil mi . Karardan sonra yürütmeyi durdurma kabullerimiz var , eşitlik ilkesinin iptali hani , ee türbanla ilgili kararda olduğu gibi . Ama esas kararı verdikten sonra biz eee karar yayınlanıncaya kadar yürütmeyi durdurma verdiğimiz için orda zaten oybirliğiyle onu tartışmıyoruz , tartışmamışız . Dolayısıyla yani bize bir ilk aşamada gelir . Daha esas hakkındaki kararı vermeden kaç oy ile yürütmeyi durdurmaya karar vermemiz konusu bir tartışma yok . Çünkü bunlar şekil konusunda geldiği için hemen bir inceleme sorunu gibi bir yerde , eee hemen karara bağlanıyor ama kararın yazılması aşamasında iki türlü biliyorsunuz yürürlüğün durdurulmasına karar veriyoruz , biz gelir gelmez karar verilinceye kadar , bi de karar verildikten sonra yayınlanıncaya kadar ki süreyi de yd ' de karara bağlıyabiliyoruz , bizim bu verdiklerimiz karar verildikten sonra olduğu için .


Yeni Şafak