Kasap ve marketler, ithal hayvanların etine rağbet gösterdi, et fiyatları düştü

Et ve Balık Kurumu (EBK)'nun et fiyatlarını düşürmek için yaptığı 8 bin tonluk ihale çerçevesinde yurtdışından getirilen canlı hayvanların kesimi sürü

  Et ve Balık Kurumu ( EBK ) ' nun et fiyatlarını düşürmek için yaptığı 8 bin tonluk ihale çerçevesinde yurtdışından getirilen canlı hayvanların kesimi sürüyor . Kasap ve marketler kesimi yapılan ithal hayvanların etlerine büyük talep gösteriyor . EBK ' nın kasap ve marketlerin dışında kişilere satış yapmaması kıyma fiyatlarını 15 lira 88 kuruşa kadar düşürdü .

EBK ' nın 13 ülkeden getirilen ithal hayvanlardan 274 ' ünün kesimi yapıldı . BSE hastalığı yönünden kontrolleri yapılan etlerin kasap ve marketlere satışı yapılıyor . EBK Sakarya Et Kombinası Müdürü Muharrem Uçar , yurt dışından getirilen Angus besi ırkı hayvanlardan 274 ' ünün kesiminin yapıldığını 100 tanesinin de kesim için bekletildiğini söyledi .

Kesimi yapılan hayvanlardan alınan numunelerin BSE kontrolü için Ankara ' daki Etlik Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsü ' ne gönderildiğini kaydeden Uçar ; " Bu hayvanlar son derece sağlıklı . Sıfır risk olan ülkelerden getirildi . Burada arkadaşlarımız BSE yönünden de numuneler alıyor . Numuneleri Etlik Hayvan Hastalıkları Araştırma Enstitüsü ' ne her kesimden sonra bilfiil gönderiyoruz . Oradan sonuç gelmeden de satış yapılmıyor . Kesildikten sonra etleri tartıyoruz . Tartım işleminin ardından etlerin dinlendirilmesi ve olgunlaşması için 0 ila 4 derecedeki soğuk hava depolarımıza alıyoruz . Burada etler iç ısıları 4 dereceye düşene kadar 24 saat ila 48 saat arasında bekletiliyor . İç ısıları düştükten sonra müşterilerimize bilgi ulaştırılıyor . Almak istiyor musunuz? diye soruluyor . Almak isteyenlere de tahlil sonuçları geldikten sonra satışları yapılıyor . " Şeklinde konuştu .

TALEPLER YÜKSEK , KIYMANIN KİLOSU 15 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ

İlk partide bulunan 88 hayvandan 50 ' sinin satışlarının yapıldığını kaydeden Uçar , ithal ete talebin çok fazla olduğunu vurguladı . Satış yaptıkları market ve kasapların et fiyatlarını düşürdüğüne dikkati çeken Uçar , şöyle konuştu : " İlk partide 88 hayvan geldi . Bunlardan 50 ' sinin kesimi yapılarak satışı oldu . Gelen 374 hayvandan 274 ' ünün kesimini yaptık . Kesimi yapılan hayvanların etlerini market ve kasapların dışında kimseye vermiyoruz . Bunun da tek amacı tüketiciye ulaşmak . Araya aracı koymadan direk tüketiciye ulaştırmayı amaçlıyoruz . Market ve kasaplara satış yapıyoruz . Talep yüksek . Hiç kalmayacak kadar talep var . Dışarıdaki satışları da takip ediyoruz . Sattığımız kasap ve marketler fiyatları düşürdü . Kimisinde kıyma fiyatları 15 lira 80 kuruşa kadar düştü . Bu amacımıza ulaştığımız gösteriyor . "

" İTHAL BUZAĞI GETİRİP BESİCİLERE DAĞITACAĞIZ "

Yurt dışından getirilen hayvanların besi için özel yetiştirildiklerini söyleyen Uçar , Türkiye ' de bu hayvanlardan mevcut olmadığını dile getirdi . Bu hayvanların çok hızlı bir şekilde yedikleri yemi ete dönüştürebildiğini belirten Uçar , " Metobilizmaları çok hızlı . Yüksek kalitede hayvanlar . Birim maliyetinde en fazla kar elde edilebilecek hayvanlar . Bunların kemik oranı yüzde 14 civarında . Bizim ülkemizdeki hayvanlarda bu yüzde 14 ' ü tutturmak için 2 ya da 3 yıl beslemeniz gerekiyor . Yoğun besiye tabi tutmanız gerekiyor . Fakat getirilen bu hayvanların çoğu 1 yaşında . Hemen kısa sürede ekonomiye kazandırılıyor . Kurum olarak buzağılarını da getirip besicilere vereceğiz . Böylece besiciler kısa sürede yüksek karlar elde edecek . " şeklinde konuştu .

Uçar , kesimi bekleyen hayvanlardan bazılarının öldüğü yönünde söylentiler çıktığını ifade ederek , " Kesimi bekleyen hayvanlar birbirlerine zarar verebiliyor . Ezilen iki hayvan yerinden kalkamayınca bekledikleri yerde kesimini yaptık . Daha sonra iş makinesi yardımıyla bu iki hayvanı tesisimize götürerek kesim işlemlerini tamamladık . Hayvanların ölmesi söz konusu değil . Bu hayvanlar çok sağlıklı . " açıklamasında bulundu .