AK Parti heyeti yarın ABD'ye gidiyor
AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, yarın gidecekleri Amerika Birleşik Devletleri gezilerinin bir hafta süreceğini v
Çelik , yarın sabah saat 11 . 00 itibarıyla milletvekilleriyle birlikte ABD ' ye geçeceklerini kaydetti . Çelik , gezinin esas amacının Türkiye ' nin dış politikadaki çeşitli hamlelerini , inisiyatiflerini tartışmak ve görüş alışverişinde bulunmak olduğunu ifade etti .
Bu konuda çeşitli davetler aldıklarını dile getiren Çelik , " Bizim de görüşmek istediğimiz konular ve kişiler vardı . Görüşlerimizi bu çevrelerle paylaşacağız . Senatodan , kongreden muhataplarımızla görüşeceğiz . Çeşitli tingtang kuruluşlarından Türkiye ile ilgili çevrelerle bir araya geleceğiz . Dış politika ile ilgili görüşlerimizi onlara anlatmak istiyoruz . Benzer bir şekilde siyasilerle görüşeceği . Ülkemizin dış politikasıyla ilgi kim varsa uluslar arası alanda ortaya koyduğu inisiyatifi kim tartışmak istiyorsa görüşeceğiz . Gezi yaklaşık 5-6 gün sürecek . AK Partinin dış politika heyeti olarak , bizimle görüşme talebi olan Musevi çevrelerde dahil bir çok kişi kurum ve kuruluşla birlikte olacağız . " dedi .
Türkiye ' de eksen kayması olmadığını , aksine eksen kalınlaşması olduğuna işaret eden Çelik , Türkiye ' nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ' nin İran ' a yaptırım oylamasında hayır oyu kullandığını hatırlattı . Çelik , şöyle dedi :
" Bu tavrımız , dünyada ciddi şekilde yankılandı . Bu sürece nasıl gelindiği önemli . İran ' ın nükleer çalışmalarıyla ilgili nükleer silah üreteceği iddiasıyla bir ambargo uygulanması doğrultusunda bir gündem var . Bu ambargo kararlarının içeriği dünyada tartışılırken Brezilya ve biz büyük bir inisiyatif göstererek İran ' la takas anlaşması gerçekleştirdik . Bunda Türkiye başrol oynadı . Bu diplomasi yollarını açık tutarak İran ' ı uluslararası toplumla işbirliğine yönelten bir anlaşmadır . Bu çerçevede İran elindeki bin 200 kilo az zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye ' ye verecek karşılığında tıbbı çalışmalarda yada başka yerlerde kullanılmak üzere 120 kilo zenginleştirilmiş uranyum alacaktı . Viyana grubuyla İran arasında müzakereler de devam edecekti . Türkiye bu anlaşmayı etrafında barış ve istikrar istediği için çok önemsiyor . Tahran anlaşması ülkemizin Brezilya ile birlikte gerçekleştirdiği diplomasi yoluyla barışın sağlanması ve müzakerelerin masada tutulması açısından İran ile uluslararası toplumun bir masada toplanması açısında çok önemliydi . Maalesef ortaya çıkan bu tabloyu uluslararası toplum pek değerlendiremedi . "
BM Güvenlik Konseyi ' nden İran ' a yaptırım kararı çıkarken , Türkiye ' nin verdiği hayır oyuyla ilgili çeşitli spekülasyonlar yapıldığını aktaran Ömer Çelik , şöyle devam etti : " Bu oyla ilgili Türkiye ' nin batıya sırtını , yüzünü doğuya döndüğü , eksen kayması yaşadığı söylendi . Bunların hiç birinin bir gerçekliği yoktur . Türkiye ' nin temel doğrultusu siyasi ve kamu yönetimi açısından , toplumsal ve ekonomik kriterleri açsından kendisine hedef olarak seçtiği çerçeve AB ' dir . Türkiye bu açıdan reformlarını sürdürürken , komşularıyla sıfır sorun politikasını uluslararası toplumla olan ilişkilerini de sürdürecektir . Türkiye ' nin komşularıyla gerçekleştirdiği ataklar eksen kayması olarak değerlendirilmektedir . Bu tamamen yanılış bir değerlendirmedir . Türkiye ' de eksen kayması falan yok , aksine eksen sağlamlaşmaktadır , eksen kalınlaşmaktadır ve yerine oturmaktadır . "