İngiliz Kraliyet Ailesi'nin vazgeçemediği Yakaören kirazını dolu vurdu, zarar 2,5 milyon lira

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin sofrasından eksik etmediği Isparta Yakaören köyü kirazı son iki ayda meydana gelen dolu yağışından dolayı ciddi zarar görd

İngiliz Kraliyet Ailesi'nin sofrasından eksik etmediği Isparta Yakaören köyü kirazı son iki ayda meydana gelen dolu yağışından dolayı ciddi zarar gördü. Mayıs ve haziran ayların meydana gelen dolu yağışından kiraz bahçelerinin tamamına yakını hasar görürken, üreticinin 2,5 milyon liralık zararı meydana geldi.

Isparta Tarım İl Müdürlüğü son 2 ayda aşırı yağmur ve dolunun hasara neden olduğu Yakaören, Deregümü ve Gelincik köylerinde hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Tarım İl Müdürü Sıddık İpek, hasarın 3 bin 257 dekarlık bir alanda meydana geldiğini, üreticilerin yaklaşık zararının 2,5 milyon lira olduğunu belirtti. Üç köyde 214 üreticinin dikili arazilerinin zarar gördüğünü belirten İpek, hasar tespit çalışmalarının sonucunu bir rapor halinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na sunduklarını kaydetti.

İpek, "21 Mayıs ile 6 Haziran'da dolu afeti yaşandı. Dolu, 3 bin 257 dekarlık bir alanda etkili oldu. Üreticilerimizin yüzde 90'ının sigorta yaptırmadığı ortaya çıktı. Mevcut bahçelerdeki kirazın ticari değeri de kalmadı." dedi. Hasar gören ve sigorta yaptırmayan üreticilerin borçlarının ertelenmesi talebinde bulunduklarını ifade eden İpek, bakanlığın gerekli çalışmalara başladıklarını bir aya kadar neticelenmesini beklediklerini kaydetti.

Isparta'ya 10 kilometre mesafedeki Yakaören köyü Muhtarı Mehmet Pediz de bahçelerde yaprak ve meyvenin ciddi zarar gördüğünü, köylünün borçlarının silinmesini talep ettiklerini kaydetti.

Pediz, bu seneki hasardan dolayı gelecek yılki çiçek açacak gözlerin de zarar gördüğünü, seneye de yüzde 30 verim kaybı beklediklerini kaydetti.

Yakaören kirazının dünyaca ünlü olduğunu İngiltere Kraliyet ailesinin bile sofrasından eksik etmediğini ifade eden Pediz, şunları ifade etti: "Bölgemizde üretilen ürünlerin tamamına yakınını yurt dışına gönderiyoruz. Özellikle İngiltere, Almanya, Fransa, Rusya gibi ülkelere kiraz gönderiyoruz. Biz Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz. Yayla bölgesinde üretim yaptığımız için diğer bölgelerdeki kiraza göre daha geç olgunlaşıyor. Rakımı yüksek olduğundan aroması, kalitesi, sertliği daha güzel."

Yakaören köyünde bin 500 rakımlı bölgede kiraz yetiştirdiklerini ifade eden üretici Bedri Ayhan, Napolyon cinsi üretilen kirazın tamamını yurt dışına ihraç edildiğini söyledi.

KÖYLÜLER KİRAZDAN YILLIK 3 MİLYON DOLAR KAZANIYOR

Meydana gelen hasarın yılda 3 milyon dolarlık ekonomik girdi sağlayan köyü olumsuz etkilediğini ifade eden Ayhan, "Köylünün geçim kaynağını kiraz. Bu yıl ürünümüz çok boldu. Köylü de ürüne çok iyi baktı. Fakat dolu yağışıyla kiraz bahçeleri ciddi zarar gördü. Ürünlerimiz Hollanda, Almanya, Rusya gibi ülkelere ihraç edilmekte. Yakaören kirazının İngiltere Kraliyet ailesinin bile tercih ettiğini biliyoruz." şeklinde konuştu.

Üretici Ali Doğan da Yakaören kirazının yüksek rakımda yetiştiğinden diğerlerine göre piyasaya 20 gün daha geç çıkmasını fiyat noktasında bir avantaj sağladığını belirterek, aroma ve sertliğinin diğerlerine göre farklı olduğunu belirtti. Doğan, geçen yıl kilosu 5 liradan kiraz ihracatı yaptıklarını kaydetti.