Google, IP havuzunu karıştırdı çözüm için söz verdi

Google'ın IP havuzu karışınca Google'a girilememe sorunları artmaya başladı.Acarer, Türkiye'de internette yaşanan sorunun Google'ın IP havuzunu karıştırmasından kaynaklandığını belitti.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye’de internette yaşanan sorunun Google’ın IP havuzunu karıştırmasından kaynaklandığını belirterek, erişime engellenen video paylaşım sitesi YouTube’da muhatap bulamadıklarını söyledi.

İzmir’de düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı’nda konuşan Acarer, YouTube’un 5 Mayıs 2008’de Atatürk aleyhine işlenen suçlar nedeniyle 402 sayılı mahkeme kararı gereğince kapatılmış olduğunu hatırlattı. Acarer, “YouTube şu anda Google bünyesinde. Bu firmanın Türkiye’de resmi bir mercisi yok. Sadece reklamla ilgilenenler var. Google, YouTube tarafından kullanılan IP’leri, IP havuzunda karıştırdı. IP karışıklığıyla erişilemeyen siteler de erişilir hale getirildi” dedi.
Çözme sözü verdi
Sitenin durumu en kısa sürede çözme sözü verdiğini vurgulayan Acarer, “YouTube’un 23 ülkede yerel sürümleri var. Bu yerel sürümler ülkelerin kültürel değerleriyle, dili ve diniyle yerel mevzuata uygun hale getiriliyor. Yerel mevzuata uygun içeriğin Türkiye’de de yapılmasını istedik. Altı ayı aşkın süredir hiçbir şekilde geri dönüş olmadı. Konuya çözüm getirilmedi” diye konuştu.
Tayfun Acarer, YouTube’un yasaklı on videodan altısını kaldırdığını da dile getirerek, şöyle konuştu: “4 tanesini kaldıramadı. Mahkeme görüntülerin dünyada izlenemez hale getirilmesini istedi. Ancak YouTube IP adreslerini değiştirerek, mahkeme kararını etkisiz hale getirdi.”

TBV: Çözüm takım oyunu

TÜRKİYE Bilişim Vakfı (TBV) Başkanı Faruk Eczacıbaşı, internet yasakları nedeniyle hak ve özgürlüklerin ölçüsüzce kısıtlandığını ve Türkiye’nin hiç hak etmediği şekilde algılandığını söyledi. Eczacıbaşı, “TBV, bu sorunun kararlı bir takım oyunu ile çözüleceğine inanıyor” dedi.