Asya liderleri ŞİÖ zirvesi için Özbekistan'da buluşuyor

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 10. zirve toplantısı için liderler Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e geliyor. Yarın yapılacak zirve öncesinde Çin Devlet B

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün 10. zirve toplantısı için liderler Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e geliyor. Yarın yapılacak zirve öncesinde Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun ardından Rusya lideri Dmitriy Medvedev ve Pakistan, Kazakistan, Moğolistan ve Tacikistan devlet başkanları da Taşkent'e geldi.

Toplantıda Kırgızistan'daki devrim, Afganistan'daki son gelişmeler, enerji ve güvenlik konuları ele alınacak.

Özbekistan'ın hazırlık çalışmalarını noktaladığı zirveye ev sahibi ülke Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'la birlikte, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev katılacak. Kırgızistan'ın ise zirvede Dışişleri Bakanı Ruslan Kazakbayev tarafından temsil edilmesi bekleniyor.

Bu arada zirveye ŞİÖ'ye üye ya da gözlemci olmamasına rağmen Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Bedimuhamedov da katılacak. İran, Hindistan, Moğolistan ve Pakistan gözlemci ülkeler olarak ŞİÖ zirvesine iştirak edecek. Türkmenistan ve Afganistan ise misafir devlet olarak temsil edilecek. Zirve 11 Haziran'da yayımlanacak sonuç bildirgesiyle son bulacak.

Öte yandan daha önce kent merkezindeki İntercontinental'da yapılması beklenen zirve, devlet konuk evi Kok(yeşil) Saray'a alındı. Görüşmeler eski adı Dorman olan Kok Saray'da yapılacak. Cumhurbaşkanları ve katılımcı devlet heyetlerine ait özel kameraman ve fotoğrafçıların dışındaki gazeteciler zirveyi basın merkezinden takip edecek.

Özbek tarafı basın mensuplarının zirveyi rahat takip edebilmeleri için tam donamlı geniş bir basın merkezi kurdu. Merkezde basın mensuplarına her tür foto ve görüntü hizmeti sunulacak.