Adana İl Milli Eğitim Müdürü Büyükfırat:

Adana İl Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat, eğitimde temel yasa değişikliklerinin yapılması gerektiğini savunarak, "Çocukların uzun süre aynı okulda olması psikolojilerini bozuyor" dedi.

Ramazanoğlu Konağı'nda gerçekleştirilen "Adana'da eğitimin dünü, bugünü, yarını" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Büyükfırat, anayasa değişikliğini hatırlatarak, "Ülkemizde anayasa değişikliği oluyorsa, eğitim de aynı şekilde gündeme getirilmeli ve eğitimde temel yasa değişiklikleri yapılmalıdır" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın 15 milyon öğrenciye hizmet verdiğini belirten Büyükfırat, yükün ağır olduğunu vurguladı. "Her şeyin başı eğitimdir" diyen Büyükfırat, 8 yıllık eğitim sürecini eleştirerek şöyle konuştu:
"8 yıl süren ilköğretim ve anasınıfı eğitimiyle 9 yıl öğrencilerin aynı okulda eğitim görmesi öğrencilerde motivasyon sorunu yaratıyor. Çocukların uzun süre aynı okulda olması psikolojilerini bozuyor. Eğitim sistemi baştan ele alınmalı ve değiştirilmelidir. Maçı kazanmak için zorunlu ve kesintisizlik ifadelerinin sorgulanma zamanı gelmiştir. Bilim adamlarından da görüşler alınarak, hazırlanacak yeni eğitim sisteminin ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmasını sağlayacağına inanıyorum. Keşke
imkanlar olsa, lise ve üniversite eğitimi de zorunlu hale getirilebilsek. Bir öğrenci meslek öğrenecekse ön eğitimini almalı. Sözlerimden bir şeylerin değişeceğini sanmıyorum ama bir eğitimci olarak bunu istiyorum."
Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun değişmesi gerektiğini savunan Büyükfırat, bu değişikliği yapmamın zor olmadığını belirtti.
Büyükfırat, "Sağlık Lisesi Milli Eğitime bağlandı. Sağlık liseleri Sağlık Bakanlığına bağlanmalıdır. Herkes kendi elemanını kendisi yetiştirmelidir. Turizm lisesi Turizm Bakanlığına bağlanmalıdır. Tevhid-i Tedrisat Kanunu diyerek hepsini Milli Eğitime bağlamışız. Herkes kendi elemanını yetiştirmelidir" dedi.
Sınavsız üniversitelere giriş konusuna da değinen Büyükfırat, "Düz lise mezunlarından elektrik, makine, bilgisayar mühendisleri olmamalı. İletişim okuyan gazeteciler düz liselerden mezun olmamalı. İletişim lisesinde eğitim almalılar. Meslek lisesinden mezun olmalılar. En kaliteli en nitelikle elemanı bu yolla yetiştirebiliriz" diye konuştu.
Konferansa Adana Valisi İlhan Atış'ın yanı sıra Emniyet Müdürü Mehmet Salih Kesmez ve eğitimciler katıldı.