Of'ta çayın geleceği konuşuldu

Of Ziraat Odası ve Trabzon Ziraat Mühendisleri Şubesi tarafından "Çayımız ve Geleceğimiz" konulu panel düzenlendi.

Of Belediyesi toplantı salonun

Of Ziraat Odası ve Trabzon Ziraat Mühendisleri Şubesi tarafından "Çayımız ve Geleceğimiz" konulu panel düzenlendi.

Of Belediyesi toplantı salonunda oturum başkanlığını Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Mehmet Taçoğlu'nun yaptığı panele konuşmacı olarak Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel, Özel Sektör adına Lipton Çay Fabrikasından Muammer Işıklıgil ve Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce katıldı.

Panelistlerden Of Ziraat Odası Başkanı Mehmet Yüksel yaptığı açılış konuşmasında, her şeyden önce üreticinin malına sahip çıkması gerektiğini vurguladı. Yüksel, sektörde üretici birliklerinin kurulmasının önemine de işaret etti.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 1981 ile 2009 yılları arasındaki çaylık alanları, üretici sayısı, budama alanları ve ödemeleri rakamlarla gözler önüne seren Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek ise slayt destekli sunumunda yıllara göre çayın bölgeye sağladığı sosyal ve ekonomik katkıyı grafiklerle açıkladı.

Özel sektör adına konuşan Muammer Işıklıgil, çayda sürdürülebilirlik kavramı üzerinde durdu. Üretici, sanayici ve tüketici unsurlarından oluşan üçlü saç ayağının rantabl oturtulması gerektiğini söyledi.

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, çayın beş bin yıldır insanlık için şifa kaynağı olduğunu, günlük yaşamın her safhasında insanlarla beraber bulunduğunu belirtti. Türk çayının dünyanın başka ülkelerindeki çayla rekabet edebilmesi için maliyet ve kalite unsurlarının önem taşıdığını dile getiren Yüce, bunların gerekli seviyeye çıkartılmasında başta müstahsile görev düştüğünü belirtti. Sudan sonra en çok severek, isteyerek içilen içeceğin sıcak çay olduğunu vurgulayan Yüce, "Kendi çayımız mı yetmiyor? Resmi yollarla yaklaşık 5 bin ton, gayri resmi yollarla 25 bin ton kaçak çay ülkemize sokuluyor. Kendi çayımıza sahip çıktığımız gün çay sektörü kurtulmuştur." diye konuştu.

Genel Müdür Yüce, konuşmasının son bölümünde görevde olduğu 2002 ile 2010 yıl kadar Çaykur olarak yaptıkları çalışmaları özetledi. Yüce, geleneksel tavrın korunmasının tarihi vecibe olduğunu hatırlatarak sözlerine son verdi.

Panel soru cevap bölümünün ardından katılımcılara verilen plaket töreniyle sona erdi. Panele, Of Kaymakam Vekili Turgay Gülenç, Belediye Başkanı Oktay Saral, belde belediye başkanları, daire amirleri, Çaykur Çay Fabrikası müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, siyasi parti başkanları, muhtarlar ve müstahsiller katıldı.