İngiltere'de koalisyon yolu görünüyor

İngiltere, genel seçimler için sandık başındaydı. Ülkede oy verme işlemi sona erdi. Oylar sayılmaya devam ediyor, muhafazakarlar önde, ancak şimdiye kadar gelen sonuçlara göre, hiçbir parti çoğunluğu elde edememiş durumda.

İngiltere, genel seçimler için sandık başındaydı. Ülkede oy verme işlemi sona erdi. Oylar sayılmaya devam ediyor, muhafazakarlar önde, ancak şimdiye kadar gelen sonuçlara göre, hiçbir parti çoğunluğu elde edememiş durumda. David Cameron liderliğindeki parti oyların yüzde 36, İşçi Partisi yüzde 27, Liberal Demokrat Parti ise oyların yüzde 22'sini aldı.

Başbakan Gordon Brown'un İşçi Partisi seçimde yenilgi aldı, parlamentoda 84 sandalye kaybetti. Hiçbir parti oyların çoğunluğunu alamadığı için koalisyon hükümetinin kurulması bekleniyor.

Partilerin iktidar olabilmeleri için parlamento'da 326 sandalyeyi kazanmaları gerekiyor. Muhafazakar partinin şimdilik 287 sandalyesi var.

BBC ve Sky gibi televizyon kanalları Başbakanlık kaynaklarının, oyların sayımının tamamlanmasının ardından hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olacak çoğunluğu, yani 326 sandalye sayısını elde edememesi durumunda, İşçi Partisi lideri ve Başbakan Gordon Brown'un koalisyon hükümeti kurmak için çalışacağı bilgisi verdiğini aktarıyor.

Brown, aday olduğu Kirckaldy bölgesinden yeniden parlamenter olarak seçilirken, Muhafazakar Parti lideri David Cameron da aday olduğu Witney bölgesinden bir kez daha milletvekili seçildi.

Bu arada, İşçi Partisi milletvekilleri ve genel seçimden önce İşçi Partisi hükümetinde yer alan Maliye Bakanı Alistair Darling, Dışişleri Bakanı David Miliband ve Adalet Bakanı Jack Straw da yeniden bölgelerinden parlamentoya girdi.



İşçi partisinin Türk ve KKTC kökenli adayları parlamentoya giremedi

İngiltere'de yapılan genel seçimde oy sayımı sürerken, İşçi Partisi listesinden seçime giren Türk ve KKTC kökenli adaylar parlamentoya giremedi.

İşçi Partisi Basingstoke bölgesinden aday olan Funda Pepperell oyların yüzde 20'sini alarak bölgesinde üçüncü sırada yer aldı. Pepperell'in aday olduğu bölgeden Muhafazakar Parti yüzde 50 oyla milletvekili çıkardı.

İşçi Partisinden bir diğer milletvekili adayı olan Ayfer Orhan da oyların yüzde 20'sini alarak üçüncü sırada yer aldı. Orhan, aday olduğu Hemel Hempstead bölgesinde, yüzde 22 oy alan Liberal Demokrat aday ve yüzde 50 oy alan Muhafazakar adayın gerisinde kaldı.

Halk dün sandık başındaydı

İngiltere, Kuzey İrlanda, İskoçya ve Galler'de yaklaşık 45 milyon seçmen, İngiliz Parlamentosunun alt kanadı olan Avam Kamarasında yer alacak 650 milletvekilini belirlemek için gün boyu kiliseler, okullar ve belediye binalarına kurulan sandıkların başına gitti.

İngiltere'de oy verme işlemi yerel saatle 07.00'de başladı ve sandıklar 22.00'de (TSİ 24.00) kapandı.

Ülkede genel seçimle birlikte başkent Londra dahil bazı şehirler için yerel yönetimler de belirleniyor. Bu çerçevede seçime giren Türk ve KKTC kökenli milletvekili ve belediye meclisi üyeleri adayları da bulunuyor.

Bu arada, kurulan çok sayıda seçim merkezi ve oy verme işleminin 15 saat gibi uzun bir sürede tamamlanması nedeniyle gün boyu seçim sandıklarının kurulduğu oy merkezlerinde yoğunluk yaşanmadığı gözlendi.

İngiltere'deki üç büyük siyasi partinin liderleri de kayıtlı olduğu bölgelerde oylarını kullandı. İşçi Partisi lideri Gordon Brown Kuzey Queensferry'de, Muhafazakar Parti lideri David Cameron Oxfordshire'da, Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg ise Sheffield Hallam'da oyunu kullandı.

Bazı seçmenler oy kullanamadı

Öte yandan, ülkede yerel saatle 22.00'de (TSİ 24.00) sandıkların kapanmasının ardından, seçmenlerin bazı bölgelerdeki seçim merkezlerinde hazır olmalarına karşın, uzun kuyruklar nedeniyle oy kullanamadıkları ortaya çıktı.

Oy veremeyen seçmenler tepki gösterirken, seçim kurulu yasal olarak oy verme işleminin yerel saatle 22.00'de sona erdiğini anımsattı, ancak bazı bölgelerde seçime itirazlar olabileceğini bildirdi.

İngiltere'de dar bölge seçim sistemi uygulanıyor. Bu sistemde bir seçim bölgesinden en fazla oyu alan aday milletvekili seçiliyor.


Metin Güneş / CNN TÜRK / Londra

BBC’nin analizlerine göre muhafazakarın toplam sandalye sayısı 307 olacak. Ama hükümet kurmak için gereken mutlak çoğunluk sayısını elde etmek için 326 sandalye gerekiyor. Yani muhafazakarlar seçimi kazanmış görünüyor, ama hükümeti kurmaları için gereken mutlak çoğunluğu elde edemediler.

Bu durumda ortaya iki senaryo çıkıyor: Başbakan Gordon Brown halkın bu sonuçlarla iktidar yetkisini elinden aldığını düşünür ve istifa eder ya da küçük partilerin desteğini alarak yeni bir hükümet bir koalisyon hükümeti kurar.

Muhafazakarların lideri David Cameron seçmenin mesajının açık olduğunu seçmenin oyunu değişiklikten yana kullandığını söylüyor.

Ama Başbakan Gordon Brown koltuğu öyle kolayca bırakıp gidecekmiş gibi görünmüyor. Brown Liberal Demokratlar ile bir koalisyon kurmanın yollarını arayacağının ipuçlarını verdi.

Yani birinci gelen ancak mutlak çoğunluğu elde edemeyen muhafazakarlar, iktidardaki İşçi Partisi'ne kolktuktan kalk diyor.

İşçi Partisi ise "Halk sana da tek başına iktidar olma yetkisi vermedi. O yüzden ben koltuktan kalkmıyorum ve Liberal Demokratları da yanıma alarak koltukta oturmaya devam edeceğim" diyor. Parlementer sisteme göre de İşçi Partisi’nin buna hakkı var.

Brown liberal Demokratlara göz kırpmaya başladı bile. Dışişleri Bakanı David Miliband da İşçi Partisi ile Liberal Demokratların birbirleriyle görüşmek zorunda olduklarını söyledi.


CNN Türk