Eti Maden Bandırma, Kanada'ya bor gübresi ihraç edecek

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Eti Maden Bandırma İşletme Müdürü Recep Şekerci, 2009 yılının son çeyreğinde hizmete giren Etidot-67 tesisleri

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde bulunan Eti Maden Bandırma İşletme Müdürü Recep Şekerci, 2009 yılının son çeyreğinde hizmete giren Etidot-67 tesislerinde, bugüne kadar 3 bin ton bor gübresi üretildiğini söyledi. Yıl sonu itibariyle hedeflenen miktarın 8 bin ton olduğunu ifade eden Şekerci, bunların Kanada'ya ihraç edilmesiyle ilgili görüşmelerin devam ettiğini, 2010 sonunda 13 milyon dolarlık ihracatın öngörüldüğünü açıkladı.

İşletme Müdürü Şekerci, Levent Mahallesi'ne bulunan kendilerine ait Ağıldere Barajı'nın yüksekliğinin 43 metreden 45 metreye çıkarılmasıyla ilgili çalışmalar sırasında bölgedeki ağaçların hafriyat tahrip edildiği iddiaları üzerine bir basın toplantısı düzenledi. Şekerci, çevre mevzuatına uygun üretim için bugüne kadar 70,5 milyon liralık yatırım yaptıklarını açıkladı. 1987 yılında TÜBİTAK, Sağlık Bakanlığı ve Bandırma Belediyesi'nce oluşturulan protokole sadık kaldılarını belirten Recep Şekerci, "Levent Mahallesi'ne yakın yerlerdeki eski atıkların üzeri tarım toprağıyla kapatılmış, katı atık depolama alanı aksi istikamete kaydırılmıştır. Baraj çevresi 1995 yılında ağaçlandırılmış, tutan ağaçların bakımı yapılarak büyümesi sağlanmış, tutmayanların yerine yenileri dikilmiştir. Bu konuda Çevre ve Orman Bakanlığı'na 650 bin liralık teminat mektubu verilmiştir." dedi.

Bor gübresi üretiminin yapıldığı Etidot-67 tesisinin 2009'un son çeyreğinde hizmete girdiğini kaydeden İşletme Müdürü Şekerci, burada üretilen bor gübresinin, tarımda olduğu gibi ahşap koruma maddesi olarak da kullanıldığını belirtti. Bor gübresi üretiminin, özelleştirme kapsamında bulunan Susurluk Şeker Fabrikaları'nda yapılması konusunda girişimlerde bulunduklarını da açıklayan Şekerci, ancak fabrikanın rehabilitasyon çalışmalarının maliyetinin, Bandırma İşletme Müdürlüğü bünyesinde yapılacak yeni bir tesisten daha fazla olmasından dolayı bu projeden vazgeçtiklerini söyledi.

Geçen aylarda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından el konulan, işadamı Hayyam Garipoğlu'na ait hidrojenperoksit fabrikasının satın alınması konusunda da girişimlerde bulunduklarını belirten Recep Şekerci, şunları kaydetti: "İşletme olarak bu tesisinin yüzde 28,2'lik kısmının ortağıyız ancak 2006 yılından bu yana fiyat politikaları konusunda uzlaşmaya varamamamızdan dolayı mal satın almıyoruz. TMSF ile satış konusunda görüşmemiz oldu, bizden 50 milyon dolar talep ettiler. Görüşmeler devam ediyor. Satışın gerçekleşmesiyle birlikte bu tesislerde deterjan sanayisinin hammaddesi olan perporat ve perkarbonat üretmeyi hedefliyoruz."