19.Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası başladı

19.Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nde yapılan törenlerle başladı.

Anma törenlerine Ka

19.Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası, Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Külliyesi'nde yapılan törenlerle başladı.

Anma törenlerine Kastamonu Valisi Mustafa Kara, Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Bahri Gökçebay, Emniyet Müdürü Ömer Altıparmak, Kastamonu Müftüsü Fuat Altundaş, Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Hz.Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Hikmet Bayraktar bir konuşma yaptı. Bayraktar konuşmasının bir bölümünde Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi üzerinde yapılacak olan işlerin geciktiğini belirtmesi üzerine Vali Mustafa Kara, sitem etti. Bayraktar konuşmasının son bölümünde Vali Kara'ya ve Belediye Başkanı Topçuoğlu'na teşekkür etti.

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli'yi kısaca tanıtan Başkan Bayraktar, "Şaban-ı Veli yaklaşık Miladi 1471 ve 1568 yılları arasında yaşamıştır. Hayatının önemli bir kısmı tahsil ile geçmiştir. İstanbul Fatih Karadeniz Başkurşunlu Medresesi'nde 9 yıllık tahsili yanında, Bolu'da gönül erlerinden Hayreddin Tokadi Hazretleri'nin yanında, 12 yıl kalarak tasavvuf konusunda kendisini yetiştirmiştir. Daha sonra Kastamonu'ya gelerek bu birikimlerini insanlarla paylaşmıştır. Özellikle insanların sosyal hayatını düzenleyen din ve ahlâk kurallarının anlaşılması ve uygulamasında insanlara yardımcı olmuştur." dedi.

ÖNCE ELEŞTİRDİ SONRA TEŞEKKÜR ETTİ

Şeyh Şaban-ı Veli Caddesi, her sene yüz binlerce insanın ziyaret ettiği tarih ve kültür turizminin gerçekleştiği bir yer olduğunu kaydeden Bayraktar, "Külliyenin restorasyonu, modern tuvalet ve şadırvanların yapılması sevindirici ama turizm için yeterli değildir. Cadde üzerindeki evlerin giydirme projesi ne zaman yapılacağı merakla beklenmektedir." diye konuştu.

"KAYNAKLARIN EKONOMİYE KAZANDIRILMASINDA YAVAŞ KALIYORUZ"

Bir şehrin kalkınması ve gelişmesinin, sahip olduğu tüm kaynakları etkin ve verimli bir şekilde kullanıp ekonomiye kazandırılmasıyla mümkün olacağını söyleyen Bayraktar, "Maalesef sahip olduğumuz kaynakların ekonomiye kazandırılmasında yavaş kalıyoruz. İnsanların yaya kaldırımında dahi yürümekte zorlandığı Belediye Caddesi ve Nasrullah Camii'nin etrafındaki yolları araç trafiğine kapatarak bu değişimi başlatalım. Beton yığınlarıyla hapsettiğimiz tarih ve kültür varlıklarını insanlara daha rahat gezme ve yakından görme imkânı vererek, bu bölgede ticaret ve turizme hareketlilik getirelim." şeklinde konuştu.

Konuşmasının son bölümünde desteklerini kendilerinden esirgemeyen Vali Kara, Belediye Başkanı Topçuoğlu, Vakıflar Bölge Müdürü Yavuz Yücebıyık'a teşekkür etti.

O'NUN YAKTIĞI MEŞALE BUGÜNLERE KADAR ULAŞMIŞTIR.

Vakıf Başkanı Bayraktar'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Belediye Başkanı Turhan Topçuoğlu ise şunları söyledi: "Manevi tesiriyle bizleri her yıl burada çiçek kokusuna kapılmış arılar gibi toplayan Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri'nin hayatına baktığımızda çok derin ve düşündürücü manalarla dolu olduğunu anlıyoruz. O'nun yaktığı meşale elden ele dolaşarak yüzlerce yıl insanlığı aydınlatmış, bugünlere kadar ulaşmıştır. Şeyh Şaban-ı Veli Hazretleri, milletimizi tarihte büyük bir millet yapan ve dünyaya hâkim kılan değerlerin yaşanması, yaşatılması ve yayılmasında, Türk İslam medeniyetinin ilerlemesi ve dünyada söz sahibi olmasında önemli bir manevi önder olmuştur."

VALİ KARA: HİZMET YAPILMAMIŞ GİBİ SÖZLER SÖYLEMEMEK GEREKİR"

Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Hikmet Bayraktar'ın tenkit edici sözlerine Vali Mustafa Kara cevap verdi.

Vali Kara konuşmasının başında Vakıf Başkanı Bayraktar'ın konuşmasına atıfta bulunarak, "Bir kere yapılanlara teşekkür edilir. Bir şeyler yapılmamış gibi sözler söylememek gerekir." dedi.

Kültür ve Turizm alanında yapılan çalışmalar hakkında geniş bilgi veren Vali Kara, şunları kaydetti: "Şeyh Şaban-ı Veli geçtiğimiz yıl böyle miydi? Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne teşekkür etmek lazım. 60 eseri ayağa kaldırdılar. Buraları insanların ziyaret edebileceği hale getirdik. Yapılanları ne yazık ki gözümüz görmüyor. Son 5 yılda 60 eser onarıldı. Kastamonu tarihinde ne zaman 60 eser onarıldı sorarım size. Şeyh Şaban-ı Veli yolu da bu yıl yapılacak. Şeyh Şaban-ı Veli Türk tarihinde önemli şahsiyetlerden biridir. Türk toplumu için son derece önemli biridir. Büyük sözü vardır. 'Gelişiniz güle güle, gidişiniz güle güle, her işiniz güle güle.' Bu sözleri ile 'bütün yapılan işlerde moraliniz düzgün olsun' diyor. 500 yıldır aynı isim etrafında bütünleşerek ondan büyük moral alıyoruz."

19.Şeyh Şaban-ı Veli ve Kastamonu Evliyalarını Anma Haftası nedeniyle yapılan açılış etkinlikleri, Kastamonu Müftüsü Fuat Altundaş'ın duası ve açılan sergi ile sona erdi.