Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özyeğin: AB'nin küçülmesi, Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkiler

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özeğin'in, Türkiye'nin 2001 krizinde aldığı önlemler sayesinde bugün Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ül

Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özeğin'in, Türkiye'nin 2001 krizinde aldığı önlemler sayesinde bugün Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin yaşadığı sıkıntıları yaşamadığını söyledi. Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD)'nin düzenlediği 61. Ege Toplantısı'nda konuşan Özyiğin, krizin Avrupa'nın büyümesine ciddi bir fren yaptıracağını kaydetti. Yunanistan'ın sıkıntısının diğer ülkelere yayılmamasını umduklarını ifade eden Özyeğin, "Avrupa'nın büyümemesi demek, Türkiye'nin ihracatının artmaması demek. Avronun düşmesi, ihracatı olumsuz etkileyecek." şeklinde konuştu.

Türklerin yurt dışında yaptığı yatırımlarda başarılı olmasının arkasında, çalışma ve başarılı olma arzusunun yattığını belirten Hüsnü Özyeğin, Rusya'daki bankalarında 3 bin 800 kişinin çalıştığını kaydetti. 110 şubeyle hizmet verdiklerini vurgulayan Özyeğin, "120 Türk personel var. Rusya'da bir Fransız bankasına ancak üç dört Fransız götürebildiler. Bankamızın Rusya'da başarılı olmasının en önemli sebebi bu." açıklamasında bulundu.

Özyeğin, işadamlarının sorularını da cevapladı. IMF kredisiyle ilgili bir soruya, "Bir buçuk sene önce Türkiye'nin IMF kredisi kullanması gerektiğini düşünüyordum. Bugün ise kullanmamasının iyi olduğu görüşündeyim." dedi.

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili bir soruya ise artık birliğe girme konusunun düşünülmesi gerektiğini dile getirdi. AB yolundan ilerlemenin, üyeliğe girmekten daha önemli hale geldiğini belirten Özyeğin, "Üyelikten en büyük faydayı, AB ülkelerinden gerideyseniz sağlıyorsunuz. Örneğin Romanya ve Bulgaristan, girmekle çok istifade etti. Otoyolları yapılıyor, yabancı bankalar yatırım yapıyor ama bizde bankacılar var, çok güçlü bir özel sektör zaten var. 1 milyon araba ihraç ediyoruz. Her geçen yıl AB'yi girmekle alabileceğimiz marjinal fayda azalıyor. AB'nin ileriki senelerde Türkiye'ye daha fazla ihtiyacı olacak. Onlar bizi almıyorlar, biz girmek istiyoruz havasından çıkmalıyız." şeklinde konuştu.

EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Fransız teknoloji şirketi CICOM'un, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) arazisinde kurmayı planladığı teknoloji geliştirme bölgesiyle ilgili yap-işlet-devret modeliyle hazırlanan nihai anlaşma metnini gönderdiğini söyledi. Bu süreçte çeşitli gelişmeler yaşandığını belirten Elmasoğlu, "Pazartesi günü yabancı ortağımız CICOM International, yap-işlet-devret modelinin nihai anlaşma metnini İYTE Rektörü Prof. Dr. Zafer İlken'e gönderdi. Bundan sonraki süreçte Rektörümüz, CICOM yetkilileri ve EGİAD olarak bir araya geleceğiz ve imzayı atacağız. İzmir kamuoyu, bu konuda inanılmaz destek verdi. Bu projeyle 35 senelik yap-işlet-devret yöntemiyle arazi teslimi yapılacak. Yaklaşık 25 milyar dolarlık yatırımla 25 bin kişilik istihdam sağlanacak." dedi.