Bakan Çubukçu'ya plaket verecek olan ASIMO, 25 yılı aşkın bir çalışmanın ürünü
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bugün Erkek Teknik Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından Ankara'da düzenlenen 4. Robot Yarışması'na katılacak. Törenl
Daha önce 3 kez Türkiye'ye getirilen ASIMO, dünyanın ilk humanoid (insansı) robotu. ASIMO ismi, 'Advanced Step in Innovative Mobility' (Yenilikçi harekette İleri Adım) kelimelerinin baş harflerinden oluşuyor. ASIMO, insanlara yardım etmek ve gelecekte bir gün yaşlılara ve engellilere evlerinde destek olmak hedefiyle, Japon otomotiv devi Honda tarafından tasarlandı. Aynı zamanda öğrencileri matematik ve fen çalışmaları alanında cesaretlendirmek ve teşvik etmek için de kullanılıyor. ASIMO, birlikte çalışma, karşısına çıkan kişilere geçiş sağlamak için yoldan çekilme fonksiyonu, bağımsız pil şarj fonksiyonları ve koşma gibi geliştirilen yeni teknolojileriyle, gerçek yaşam ortamlarında kullanılabilecek insansı robot geliştirme konusunda Honda'yı bir adım ileri götürme amacı güdüyor.
30 santimetre yüksekliğinde, 54 kilogram ağırlığında olan robot, sırt çantası giyen bir astronot görünümünde. İki ayak üstünde saatte 6 kilometreye varan bir hızda yürüyebilme ve koşabilme yetisine sahip.
ASIMO'nun atası E0, 1986'da görücüye çıkmıştı. E0, iki ayağı üzerinde yürüyebilen ilk robottu. Bu model, 1991 yılında sunulan E6 modeline kadar geliştirildi. 1993'te ise daha ileri teknoloji ürünü olan P1 modeli tanıtıldı. 1997'ye kadar P2 ve P3'ü tasarlayan Honda, 2000 yılında dünyayı ASIMO ile tanıştırdı. 10 yıl içerisinde 45'ten fazla ASIMO modeli üretildi. Her birinin üretimi 1 milyon dolardan daha aza mal oldu.
Honda'nın sürekli yenilikler kattığı ASIMO, yüzleri, hareketli nesneleri, çevreyi, jest ve mimikleri tanıyabiliyor, sesleri ayırt edebiliyor. ASIMO, bugün ve yarın Ankara'da çeşitli gösteriler yapacak.