Avrasya Zirvesi'nin yıldızı sönüyor

Avrasya Zirvesi her geçen gün reyting kaybettiği ifade edildi. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bünyesinde gerçekleşen 13. Zirve'de yaşanan kriz gözle görülecek kadar düşüş görünüyordu.

Küresel krizle birlikte Avrasya'nın yıldızı her geçen gün daha da parlıyor. Fakat Marmara Grubu Vakfı tarafından organize edile gelen Avrasya zirveleri, tam aksi bir seyir izliyor. Bu yıl 13. kez düzenlenen Avrasya Ekonomi Zirvesi, yaşanan kan kaybını bütün açıklığı ile gözler önüne serdi. TBMM'deki yoğunluk nedeniyle Türkiye'den bakanlar düzeyinde hiçbir katılımın gerçekleşmediği zirve, başta 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel olmak üzere bir dönemin siyasilerinin nostalji arenasına dönüşmüş durumda.

YASAK SAVAN KONUKLAR

Önceki yıllarda olduğu gibi bu sene de Süleyman Demirel himayesinde gerçekleştirilen zirvede ilk göze takılanlar, tarihe karışan ANAP'ın bir dönem başkanlığına soyunan Lütfullah Kayalar ve bir türlü eyleme geçemeyen Turkuvaz Hareketi'nin lideri Ali Müfit Gürtüna idi. Kaybedenlerden olan ikilinin samimi sohbeti dikkat çekti. Gürtüna, heyecansız konuşmaların yapıldığı salonu bir süre terketti. TOBB, İTO ve İSO gibi kurumların başkanları da, 'Yasak savma' türünden yaptıkları konuşlardan sonra birer birer salondan çıktılar, hem de Demirel konuşmadan... Öte yandan on üçüncü kez düzenlenen ve Avrasya ile ilgili böylenise olumlu bir konjonktüre rağmen iş dünyasından da üst düzey kimselerin katılmaması dikkatleri bu yöne çekti.

Yalçıntaşlar'ın baba ilgisi

Kan kaybının bariz bir şekilde gözlemlendiği zirveye İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'la birlikte özellikle Türk dünyası ile yakından ilgilendiği bilinen babası Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş'ın da katılımı gözlemlendi. Ancak Yalçıntaşlar'ın Süleyman Demirel ile ilgili tutumları dikkat çekti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, zirveye himayesini eksik etmeyen Süleyman Demirel'e teşekkür ederken Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş da oturum sonrasında Demirel'in yanına giderek elini öpüp tokalaştı.

DEMiREL FAKTÖRÜ MÜ?

Önümüzdeki dönemde gelişmenin yeni adresi olarak gösterilen Avrasya ile ilgili zirvede adrenalin yükselmesi beklenirken bunun aksi bir durumun ortaya çıkması, kulislerde düzenleyici vakıf yöneticilerinin ve zirveyi himaye eden Süleyman Demirel'in demokrasi karyıtlarıyla ilişkileri ve takındıkları tutumun etkili olduğu konuşuluyor. Demirel'in başörtülü kızlara Arabistan'ı adres göstermesi buna örnek gösteriliyor. Zirve'nin reytingi düşüktü, ancak salonda Demirel'inki yüksekti.

Küçük ülkelerden katılım

13. Avrasya Ekonomi Zirvesi'ne, yükselen Avrasya'dan dikkate değer katılımcıların olmaması dikkat çekti. Zirveye yurtdışından en üst düzey katılım, fakir Arnavutluk'un Cumhurbaşkanı Bamir Topi ile küçük Makedonya'nın Cumhurbaşkanı George İvanov idi. Toplantı sonrasında Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bamir Topi'ye 1931'de mezun olduğu Robert Koleji tasdiknamesinin verilmesi diğer bir nostaljiydi. Marmara Grubu Vakfı Başkanı Dr. Akhan Suver, Türkiye'den bakan düzeyinden katılımın olmamasını TBMM'deki anayasa görüşmelerine bağladı.

Sistem hatayı affetmez

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, dünyada yaşanan krize ilişkin, "Piyasa sisteminde kriz var. Piyasa sistemi hatayı affetmiyor. Hata yaparsanız onu krizle cezalandırıyor' dedi. Demirel, Marmara Grubu Vakfı tarafından düzenlenen 13. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde, Türkiye gibi sivil toplum örgütlerine yeni yeni alışan ülkelerde sivil toplum örgütlerinin öneminin büyük olduğunu ifade edildi.

YAYIN TARİHİ: 06.05.2010

Yeni Şafak