Euro dolar karşısında en düşük seviyede

Avrupa Birliği'nin Atina'ya 120 milyar euroluk yardım paketi piyasaları etkiledi.

Yunanistan krizi Euro bölgesini tehdit ediyor. Atina’ya 120 milyar euroluk yardım paketinin çıkmasına rağmen piyasalar yatışmadı. Piyasalarda Euro Nisan 2009’dan bu yana ilk kez dolar karşısında 1.30 bandının altına indi. Yunanistan’a bu paranın yetmeyeceği konuşuluyor. İspanya’nın kredi faizlerinin yükselmesi de rahatsızlık yaratıyor. Brüksel Yunanistan’a yardımın mayıs ayında tüm ülkeler tarafından onaylanmayabileceğini açıkladı. IMF Başkanı Kahn krizin Avrupa'ya yayılmasından endişe ettiğini söyledi.

Yunanistan krizi Euroyu vurmaya devam ediyor.
Dünya piyasalarında euro değer kaybediyor, borsalar düşüyor.
IMF Başkanı Dominique Strauss Kahn, krizin Avrupa'ya yayılmasından endişe duyduğunu söyledi.
Piyasalarda Euro dolar karşısında nisan 2009’dan bu yana ilk kez 1.30 bandının altında işlem görmeye başladı.
Yunanistan’a 120 milyarlık yardım paketinin taraflar tarafından onaylanması bile piyasaları tam olarak yatıştırmadı.
Ayrıca İspanya’nın aşırı borçları nedeniyle, “Yunanistan’dan sonra sıra İspanya’da” sözlerinin yayılması da piyasaları ve euroyu olumsuz etkiliyor.
Brüksel ise, bütün bunlara ek olarak, Yunanistan’a yardım paketinin tüm ülkeler tarafından mayıs ayı içinde onaylanmayabileceğini açıkladı.
Oysa Yunanistan’ın en geç 19 Mayıs’ta borçlarını çevirmek için 9 milyar euro nakit paraya ihtiyacı var. Bu parayı yüksek faiz nedeniyle piyasadan bulması imkansız hale geldi.
19 Mayıs’a kadar AB yardımı Atina’ya akmazsa, Yunanistan şu anda resmen ilan edilmeyen moratoryumu (borçları ödeyememe ilanı) açıklayabilir.
Bütün bunlara ek olarak rating kurumu Moodys, Yunanistan’a 120 milyarlık yardım paketinin bile sorunu çözmeye yetmeyebileceğini açıkladı.
Yunanistan’da genel grev sürerken, Avrupa ve dünya piyasalarında Euro bölgesinin geleceğine dönük endişeler sürüyor.
Avrupa endişesi yayılıyor
Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Yunanistan'a yapmaya karar verdiği 110 milyar euroluk mali yardımla ilgili endişelerin artmasıyla, Japonya hariç Asya borsalarını kapsayan MSCI Endeksi yaklaşık yüzde 2 oranında değer kaybetti.
Yılbaşından beri yaşadığı düşüş yüzde 13'e yükselen Çin'deki Şangay Borsası'nın son yedi ayın en düşük seviyesine gerilerken, Hong Kong Borsası yüzde 1.3 azalışla son 9 haftanın dibine geldi. Japonya, Kore ve Tayland borsaları ise resmi tatil nedeniyle bugün kapalı.
Fransız bankası Credit Agricole'un döviz masası direktörü Mitul Kotecha piyasalardaki haraketlerle ilgili olarak, "Borç krizinin İspanya ve Portekiz'e yayılacağı, Çin'deki sıkılaştırma politikası, İngiltere ve Japonya'daki borç yükünden kaynaklanan endişeler, ekonomik verilerle yaratılan olumlu havayı dağıtıyor" değerlendirmesini yaptı.
Avrupa'da ise kıtanın en büyük 300 şirketini kapsayan FTSEurofirst 300 Endeksi'nin dün yaşadığı yüzde 3'lük düşüşün ardından, piyasaların bugün daha sakin açılması bekleniyor.
İspanya’nın Yunanistan’dan sonra AB ve IMF’nin yardım isteyeceği yönündeki spekülasyonların artması, ABD borsalarında Salı günü düşüşü beraberinde getirdi. Dow Jones Sanayi Endeksi Salı gününü yüzde 2.02 düşüşle kapatırken, S&P 500 Endeksi de yüzde 2.38 değer kaybetti. Bloomberg ajansı, analistlerin hesaplamalarına göre, dün yaşanan düşüşlerin küresel borsalardaki şirketlerin piyasa değerinde 1.1 trilyon dolarlık bir erime yarattığını bildirdi.
EURO DA BASKI DEVAM EDİYOR
Satış baskısı döviz tarafında da hissediliyor. Dünkü işlemlerde Haziran ayından beri gördüğü en düşük seviyeye gerileyen euro/dolar paritesi bugün de değer kaybını sürdürerek, 1.2936 ile son bir yılın yeni en düşük seviyesini gördü. Analistler, euroda yaşanan gerileminin devam edeceğini tahmin ediyor.
Avustralya merkezli Westpac bankasının döviz stratejisti Joanthan Cavenagh, "İnsanlar euro bölgesinin yavaş yavaş çöktüğü hissine kapılıyor ve İspanya ile Portekiz'in ülke borçlarından kaynaklanan endişeler de bu düşüncenin giderilmesine yardımcı olmuyor. Piyasanın, kısa vadede euro/dolar paritesini 1.25 seviyesine çekmek istediğinden şüpheleniyorum" dedi.
Yaşanan gelişmelerden dolayı yatırımcıların riskten kaçma talebi ise doların, gelişmiş ülkelerin para birimlerinin oluşturduğu döviz sepeti karşısında değer kazancının beraberinde getirdi. Dolar, bu sepet karşında dünkü yüzde 1.4'lük yükselişin ardından bugün de yüzde 0.26 yükseldi.
Öte taraftan doların güçlenmesi ve stoklardaki artış petrolün varil fiyatını aşağı çekerek, Salı günü yaşadığı son üç ayın en sert düşüşünden sonra bugün de gerilemesine ve 82 dolara inmesine neden oldu.