TOBB ve Halkbank'tan KOBİ'lere 'Tam Destek Kredisi'

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Halk Bankası arasında im

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Halk Bankası arasında imzalanan protokolle KOBİ'lerin kullanımı için Halk Bankası'na 100 milyon liralık yeni kaynak aktarılacağını bildirdi. TOBB tarafından Halkbank'a 100 milyon TL tutarında yeni kaynak aktarılacağını belirten Budak, "TOBB'un mevduat kaynağından her bir firmaya asgari 10 bin TL, azami 40 bin TL kredi kullandırılacak. Banka, kendi kaynaklarından mevzuatında belirtilen limitler çerçevesinde kredi kullandırmakta serbest olacak." dedi.

ATSO Başkanı Budak, yaptığı yazılı açıklamada, kredi başvurusu sırasında, firmalardan 'TOBB-Halkbank İşbirliği ile Destek Kredisi İçin Kredi Talebi Beyan Belgesi' isteneceğini belirtti. Kredi başvurusunda bulunmak isteyen üyelerin söz konusu belgeyi ATSO Sicil Müdürlüğü Yazışma Birimi'nden temin edebileceklerini kaydeden Budak, krediyle ilgili şu bilgileri verdi: "Birliğimizce geçen yıllarda olduğu gibi, reel sektörün desteklenmesi, uygun faiz ve limitlerle kredi kullanımının yaygınlaştırılması ve riskin tabana yayılması ilkesine uygun olarak, gerek sanayi üretimindeki payları ve gerek ise milli gelire katkıları bakımından ülke ekonomisinde önemli yer tutan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ) ile ticari nitelikli firmaların içinde bulunduğu finansman sorunlarının giderilmesine katkı sağlamak amacıyla, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Halk Bankası arasında Kredi Anlaşması imzalanmıştır. Anlaşma çerçevesinde, TOBB'un mevduat kaynağından 100 milyon TL, banka kaynağından 1 milyar TL orta vadeli nakit işletme, 500 milyon TL gayri nakdi ve 1 milyar dolar ihracat kredisi kullandırılacaktır."

Budak'ın verdiği bilgilere göre, TOBB kaynağından kullandırılacak kredinin vadesi 12 ay olup, aylık eşit taksitlerle geri ödenecek, aylık faiz oranı ise binde 8, yıllık yüzde 9,6 olacak. Kredilerde her bir firmaya asgari 10 bin TL, azami 40 bin TL kredi kullandırılacak olup, banka kendi kaynaklarından mevzuatında belirtilen limitler çerçevesinde kredi kullandırmakta serbest olacak. Bankanın alacağı komisyon baştan kesilecek ve yıllık yüzde 1,2 olacak. Ancak, kalan vadeye göre bankanın alacağı komisyon azalan bakiye sistemine göre hesap edilecek. Sözgelimi, 9 ay vadeli kredi kullanacak bir KOBİ'nin ödeyeceği peşin komisyon yıllık binde 9'u geçmeyecek. Ayrıca, Halkbankası bir defaya mahsus olarak, bütün masrafları kapsayacak (dosya, ekspertiz, istihbarat, haberleşme dahil) şekilde 200 TL tahsil edecek. Ayrıca, TOBB, bankanın kredilendirme ve teminatlandırma süreçleri içinde yer almayacak. Herhangi bir firma için referans olmayacak. Kampanya tamamen bankanın kredilendirme prosedürleri çerçevesinde gerçekleştirilecek. Odaya kayıtlı olsalar bile, eczaneler, kooperatifler, döviz büfeleri ve faktoring şirketleri gibi para ticareti ile uğraşanlar, emlakcılar, mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler bu krediden faydalanamayacak.