Budak'tan Nisan Ayı Değerlendirmesi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, tüketici ve üretici enflasyon oranlarının yıllık yüzde 10

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, tüketici ve üretici enflasyon oranlarının yıllık yüzde 10.1 ve 10.4 çıkmasının, ÜFE'de aylık artışın yüzde 2.3 olmasının kamuoyunda endişe yarattığını bildirdi.
ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, tüketici enflasyonundaki artışta sezonluk giyim fiyatlarının, et, kuru soğan ve domates gibi belirli ürünlerin, üretici enflasyonunda ise yine aynı tarım ürünleri ile, petrol ve demir fiyatlarının etkili olduğuna dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti. Açıklamasında, Nisan ayı fiyat artışları Türkiye ve Antalya-Batı Akdeniz olarak, 2009 kriz yılına göre yüksek olsa da geçmiş yıllara göre sürpriz bir artış göstermediğini bildiren Budak, "Enflasyon artışındaki etkenlerden birisi olan et fiyatları Hayvancılık konusundaki ihmallerin geç kalmış bir sonucudur, yapısal bir soruna işaret etmektedir. Domates fiyatındaki artışta Antalya ihracatının yüzde 35 civarında artması etkili olmuştur, mevsimlik bir gelişme söz konusudur. Petrol ve demir fiyatlarında artışa rağmen ÜFE'de sanayi sektörü enflasyonu yüzde 0.83'te kalmış, tarım sektöründe yüzde 9.3 artış gerçekleşmiştir. Sanayide diğer sektörlere bakıldığında ekonomideki durgunluğun etkisinin devam ettiği görülmektedir. Sonuç olarak, enflasyon gelişmeleri Merkez Bankası politikası veya makro politikalar açısından beklenmedik bir gelişme değildir. Ancak, halkımızı ve turizm sektörümüzü birinci dereceden ilgilendiren 'mutfak enflasyonu' ayrı ayrı üzerinde durulması gereken büyük bir sorundur" ifadelerine yer verdi.
Bölgede Nisan ayı enflasyonun Türkiye ortalamasından yüksek çıkmasında özellikle iki etkenin rol oynadığını açıklayan Budak, şu sözlere yer verdi:
"Gıda fiyatlarında Türkiye ortalamasında Mart ayındaki artış bölgemizde Nisan ayında gerçekleşmiştir. Giyim enflasyonu Türkiye ortalamasının üzerinde seyretmektedir. 2010 Nisan ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0.60, ÜFE'de yüzde 2.35 oranında artış göstermiştir. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde10.19 üretici fiyatlarında yüzde10.42 olarak gerçekleşmiştir. TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle en yüksek aylık artış yüzde 10.58 ile giyim ve ayakkabıda olurken, dört aylık dönemde yüzde 26.62 ve yıllık artışta yüzde 43.03 ile alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda görülmüştür.ÜFE'de ise en yüksek aylık artış tarım faaliyet kolunda yüzde 9.86 ile tarım, avcılık, sanayi faaliyet kolunda yüzde 7.04 ile ana metaller grubunda olmuştur. En yüksek yıllık artış yüzde 30 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 38.86 ile kok, rafine edilmiş petrol ürünleri ve nükleer yakıtlar ve yüzde 33.29 ile balıkçılık grubundadır."
Bölgede TÜFE oranının aylık yüzde1.03, dört aylık yüzde 4.45 ve yıllık bazda yüzde 9.97 olarak gerçekleştiğini belirten Budak, "Ana harcama gruplarına göre en yüksek aylık artış yüzde 13.95 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 2.73 sağlık sektörlerinde görülmüştür. Harcama grubundaki en yüksek yıllık artış ise sırasıyla alkollü içecekler-tütün (yüzde 40.73), ulaştırma (yüzde 6.26), gıda -alkolsüz içecekler (yüzde11.68), çeşitli mal ve hizmetler (yüzde10.85) de olmuştur. Batı Akdeniz bölgesi aylık enflasyonda Türkiye ortalamasının üzerinde, dört aylık ve yıllık enflasyonda ise altında kalmıştır. Antalya'nın da içinde bulunduğu TR61 Bölgesi, 26 Bölge içerisinde enflasyon bakımından aylık bazda ilk beş içerisinde yer alırken, dört aylıkta 17'inci ve yıllık bazda 11'inci sıradadır" ifadelerini kullandı.