Obama felaket bölgesine gitti

ABD Başkanı Barack Obama, Amerika'nın Louisiana eyaleti açıklarında Meksika körfezinde patlayan petrol platformunun çevreye verdiği zararları görmek için Venice kentinde incelemelerde bulundu.


Yardım çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Meksika Körfezi kıyısındaki Louisiana eyaletinin Venice kentinde bulunan Obama, yönetim olarak bu konuda en kötüsünden kaçınmak için en iyi olanı yapmaya çalıştıklarını belirtti.

Obama, körfezdeki söz konusu sızıntıyı "büyük çaplı ve potansiyel olarak benzeri görülmemiş bir çevre felaketi" olarak tanımlayarak, giderek genişleyen, çevre için ölümcül sonuçlara yol açabilecek ham petrol kirliliğini durdurmanın günlerce sürebileceğini söyledi.

"BP FATURAYI ÖDEYECEK"

Yönetim olarak sorunun çevre ve ekonomik zararlarını azaltmak için gerekli tüm çalışmaları yapacaklarını belirten Obama, olaydan BP şirketinin sorumlu olduğunu da vurgulayarak, "Sızıntıdan BP sorumludur, faturayı da BP ödeyecek" dedi.

Şimdiye kadar platformdan en az 800 bin litre ham petrol denize karıştı.

Mississippi, Louisiana, Florida ve Alabama'da olağanüstü hal ilan edildi. En az 10 gün süre ile balıkçılık resmen durduruldu.

Mississippi Irmağı deltasına ulaşan petrol yüzünden binlerce deniz canlısının yanısıra, Amerikan kıyılarındaki vahşi doğa parkında yaşayan hayvan türleri tehlike altında.