Hesap Uzmanları Kurulu'nun 65. Yıldönümü Kutlandı

Hesap Uzmanları Kurulu'nun 65. yıldönümü nedeniyle Ankara'daki Rixos Otelinde bir kokteyl verildi.

Kokteyle Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve çok sayıda bürokrat katıldı.
Kokteylde konuşan Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi ve vergi denetimini yeniden yapılandıran tasarıyla Gelir İdaresi Başkanlığının çok daha özgürleştiğini ve özgünleştiğini söyledi.
Şimşek, kokteylde karşılaştığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu tebrik etti. Bakan Şimşek, Kılıçdaroğlu ile sohbetinde Meclis'e sevk edilen ve çeşitli düzenlemelerin yanı sıra Gelir İdaresi ve vergi denetimini yeniden yapılandıran tasarıya ilişkin değerlendirmelerde bulunurken, tasarının özellikle mükellef haklarını korumaya yönelik denetimi daha etkin hale getirecek, denetim standartlarını iyileştirecek ve Gelir İdaresi Başkanlığının denetim genel koordinasyonunu güçlendirecek bir takım
düzenlemeleri içerdiğini bildirdi.
Şimşek, söz konusu düzenlemeyle eskiden olduğu gibi bir denetim elemanı, herhangi bir mükellefin defterini alıp 3 yıl, 5 yıl beklemeyeceğini anlatarak incelemelerin 6 ayda, 1 yılda bitirileceğini kaydetti.
Kılıçdaroğlu'nun tasarının Gelir İdaresi Başkanlığının bağımsızlığını sağlayan düzenlemeleri içerip-içermediğini sorması üzerine Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığına batıda olduğu gibi gerek kendi bütçesi üzerinde, gerekse insan kaynakları üzerinde esneklik tanıdıklarını anlattı.
Kılıçdaroğlu'nun ''Türkiye'nin en değerli elemanları bakanlığınızda, orası bir okul gibi'' demesi üzerine Şimşek, buna aynen katıldığını belirterek şöyle devam etti:
''Düzenleme ile şöyle bir hususu getirdik; şu anda biz denetim personelini artırarak,büyük şirketleri her 3 yılda bir en az bir kez denetleyelim diyoruz. Orta büyüklükteki işletmeleri 6 yılda bir, diğer şirketleri 9 yılda bir.. Böylece hiç bir şirket 'ben hiç denetlenmeyeceğim' yaklaşımı ile faaliyetlerinin bir kısmını kayıt dışında tutmasın yaklaşımı içine girdik.''
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, geçmişte Maliye Bakanlığında çalıştığını hatırlatarak, ''O zamanlar Gelir İdaresi Başkanlığı için 'güneşi batmayan imparatorluk' denilirdi'' dedi. Kılıçdaroğlu, Gelir İdaresi Başkanlığının daha özerk bir yapıya kavuşturulmasının önemine işaret etti.
Bunun üzerine Maliye Bakanı Şimşek, ''Öyle evet, biz de biraz daha güçlendiriyoruz'' diyerek, düzenleme ile de mükellef haklarını korumaya yönelik denetimi güçlü tutmaya devam edeceklerini söyledi.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun Bakan Şimşek'e ''Sayın Bakan denetim siyasallaşmadığı sürece bir sorun yok''demesi üzerine Şimşek, ''Yaptığımız bu düzenlemelerle bırakın siyasallaşmayı bence çok daha özgürleşiyor, çok daha o anlamda özgünleşiyor'' karşılığını verdi.
Kılıçdaroğlu'nun ''Tasarı bugün Plan Bütçede görüşüldü galiba'' demesi üzerine Şimşek, kendisinin bir KEK toplantısı için yurt dışında olduğunu hatırlattı. TBMM Alt komisyonda bulunan üyelerin de tasarıya çok değerli katkılarda bulunduğunu söyleyen Şimşek, ''Biz çok memnunuz oradaki diyalog seviyesi çok iyi, çalışmalar iyi.. Orada ortak katkının ürünü olsun.. Memleketin harcamaları sağlıklı vergi gelirleriyle finanse edilsin'' şeklinde konuştu.