Nadir ve endemik bitkiler Fethiye'de masaya yatırılıyor
Dünyanın farklı ülkelerinden bilim adamları, 3 bin 600 türle dünyanın en fazla endemik bitki türüne sahip Türkiye'de nadir ve endemik bitki türlerinin
Grup Doğayla Barış Derneği koordinasyonu ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi ( ODTÜ ) Bilimsel işbirliği ile Muğla ' nın Fethiye ilçesinde ' Nadir ve Endemik Bitki Türleri Biyolojisi Uluslararası Sempozyumu ' gerçekleştiriliyor . Çevre ve Orman Bakanlığı ' nın katkı koyduğu sempozyuma 12 ülkeden 200 bilim adamı katılıyor . Üç gün devam edecek sempozyumda 3 ayrı çalıştay düzenlenecek . ' Sığla Koruma ' , ' Biyoinformatik ' ve ' Biyoçeşitliliğin Korunması ve Turizm ' başlıkları altında gerçekleştirilecek çalıştaylar sonrasında bir de sonuç bildirgesi yayınlanacak .
" YOK OLAN HER TÜR BERABERİNDE BAŞKA TÜRLERİ GÖTÜRÜYOR "
Majesty Tauna Otel ' de gerçekleştirilen sempozyumun açılışına Köyceğiz Kaymakamı İbrahim Halil Çomaktekin , Ortaca Kaymakamı İbrahim Gürdemir , Muğla İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Avcı ' nın yanı sıra üst düzeyde yönetici ve bürokrat ve çevreciler katıldı .
Açılışta konuşan ODTÜ Biyoloji Bölüm Başkanı Prof . Dr . Zeki Kaya , nadir ve endemik bitkilerin doğanın dengesindeki önemine değindi . Yok olan bir bikri türünün dünya üzerinde yaşayan diğer canlıların hayatını da etkilediğini belirten Kaya , nadir ve endemik bitkilerin korunması için tüm bilim dünyasının işbirliği yaparak yöneticileri ve kamuoyunu bilinçlendirmesi gerektiğini söyledi .
Grup Doğayla Barış Derneği Başkanı Nurşen Aslan ise bu bitkilerin her birinin mücevher değerinde olduğunu açıkladı . Dünyanın farklı yerlerinden gelerek bu türlerin korunmasına katkı koyan bilim adamlarına teşekkür eden Aslan , " Bu sempozyumun gerçekleşmesine katkı koyan herkes dünya doğasını koruyanlar tarihinde yerini alacaktır . " dedi .
Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı ise belediye olarak nadir ve endemik bitkilerin korunması için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti . Saatcı , sempozyum ile ormanların birer hazine olduğunun insanlara yeniden hatırlatıldığını kaydetti .
Muğla Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın ise her ağacın bir çocuk olduğunu söyledi . Koruma altında bulunan sığla ağacının önemine değinen Aydın , " Her ağaç bizim çocuğumuz gibidir ama sığla ağacının ormanlarımız içinde farklı bir yeri vardır . Tabiri caizse sığla ağacı farklı özellikleri nedeni ile ormanlarımızın gözbebeğidir . Sığlanın gelişmesi ve korunması adına başlattığımız çalışmalar bölge genelinde aralıksız sürdürülmektedir . Bu konuda yaptığımız çalışmalara bilim dünyasının ilgi göstermesi ve katkı koyması memnuniyet vericidir . " ifadelerini kullandı .