Erdoğan: Hedefimiz, Latin Amerika ile ticareti 10 milyar dolara çıkarmak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Latin Amerika ülkeleriyle 2000'li yılların başında 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu belirterek, ''Şimdi geldiğimiz nokta 5...
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, Latin Amerika ülkeleriyle 2000'li yılların başında 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmi olduğunu belirterek, ''Şimdi geldiğimiz nokta 5,5 milyar dolardır. Hedefimiz en kısa zamanda bunu 10 milyar dolara çıkarmaktır'' dedi.
Erdoğan, Brezilya'ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, geniş bir iş adamları grubundan oluşan heyetle Brezilya, Arjantin, Şili'yi kapsayan bir yurt dışı ziyareti gerçekleştireceğini ifade etti.
Brezilya'ya ziyareti çerçevesinde 28-29 Mayısta Rio de Janeiro'da düzenlenecek Medeniyetler İttifakı 3. Forum Toplantısı'na katılacağını bildiren Erdoğan, ilk toplantının İspanya'nın başkenti Madrid'de, ikincisinin İstanbul'da yapıldığını anımsattı.
Başbakan Erdoğan, ziyaretin Türkiye'den bu ülkelere başbakan düzeyinde gerçekleştirilen ilk ziyaret olma niteliğini taşıdığını vurguladı.
Geçen hafta da İspanya'nın Başkenti Madrid'de düzenlenen AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi'ne katıldığını hatırlatan Erdoğan, burada Latin Amerika'ya yapacağı ziyaretle ilgili yararlı ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade etti.
Türkiye'nin çok yönlü dış politikası uyarınca son yıllarda dünya siyaseti ve ekonomisindeki yeri ve önemi gittikçe artan Latin Amerika ve Karayipler bölgesiyle de ilişkilerini geliştirdiğini vurgulayan Erdoğan, ''Bu amaçla hayata geçirdiğimiz Latin Amerika ve Karayipler'e açılım politikamızın meyvelerini vermeye başladığını özellikle görüyor ve bundan memnun oluyoruz'' dedi.
-150 CİVARINDA İŞ ADAMI İLE 3 ÜLKEDE
İKİLİ VE SEKTÖREL BAZDA GÖRÜŞMELER-
Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:
''2000'li yılların başında bölgeyle 1 milyar dolarlık dış ticaret hacmimiz vardı. Şimdi geldiğimiz nokta 5,5 milyar dolardır. Hedefimiz en kısa zamanda bunu 10 milyar dolara çıkarmaktır.
Bu ziyaretimizde 150 civarında iş adamımız bizimle beraber Brezilya, Arjantin ve Şili'de ikili ve sektörel bazda görüşmeleri gerçekleştirecekler.
Brezilya'dan başlayacağımız bu ziyaretimiz 26 Mayıs tarihinde, önce Latin Amerika'daki ihdas edilen ilk başkonsolosluğumuz olan Sao Paolo Başkonsolosluğumuzun resmi açılışını yaparak, burada yaşayan vatandaşlarımızla bir araya geleceğiz.
İki ülke iş adamlarının katılımıyla düzenlenecek iş forumu toplantısına katılacağım. Ayrıca burada dünyanın 3. büyük uçak üretim şirketi olan Embraer'i ziyaret edeceğim. 27 Mayıs tarihinde Devlet Başkanı Sayın Lula ile bir araya geleceğim. Bu arada biliyorsunuz, gerek Madrid ve öncesinde İran'da görüşmelerimiz olmuştu. Ondan kısa süre önce de Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde bir araya gelmiş, başa baş ve zirvede üçlü görüşmeler yapmıştık.
Yapacağım görüşmelerde ikili ilişkilerimiz ve uluslararası konuları ele alacağız. Bu görüşmemin ardından ülkemizle Brezilya arasındaki iş birliğini ortaklık boyutuna taşıyacak olan Stratejik Ortaklık Eylem Planı'nı Devlet Başkanı Lula Da Silva ile imzalamayı öngörmekteyim.''
-''BREZİLYA İLE STRATEJİK ORTAKLIĞA DOĞRU YENİ BİR DÖNEM''-
Ziyaret dolayısıyla ayrıca bazı anlaşmaların da imzalanmasının gündemde olduğunu belirten Erdoğan, ''Şu anda 5 anlaşma gündemde. Bu artabilir, böyle bir durum da söz konusu. Bu ziyaretimin Brezilya ile ilişkilerde stratejik ortaklığa doğru yeni bir dönemin başlangıcı olmasını temenni ediyorum'' dedi.
Başbakan Erdoğan, 27 Mayısta Medeniyetler İttifakı'nın 3. Forumu'na katılmak üzere Rio de Janeiro'ya geçeceğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Ertesi sabah Brezilya Cumhurbaşkanı Sayın Lula ve İttifak'ın benimle birlikte Eş Başkanı olan İspanya Başbakanı sayın Zapatero, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Yüksek Temsilci Sampaio ve Katar Emiresi Şeyha Muzah ile birlikte forumun açılışını gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki yıl zirve Doha'da yapılacak, bu vesileyle bir önceki bir sonraki şeklinde bu süreç devam ediyor. Gerek açılış oturumu gerekse Brezilya Cumhurbaşkanı Lula'nın düzenleyeceği öğle yemeği, İttifak'ın Atlantik'in ötesinde daha iyi tanıtımına da vesile teşkil edecektir.
Rio de Janeiro'da ayrıca Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı ile Karadeniz'de ortak petrol arama faaliyetleri gerçekleştiren Brezilya'nın petrol şirketi PetroBras'ı ziyaret ederek yetkililerden bilgi alacağız.
Çok ciddi bir yatırımı şu anda Karadeniz'de gerçekleştiriyorlar ve sondaj çalışmaları devam ediyor.''
-ARJANTİN TEMASLARI-
Başbakan Erdoğan, ziyaretinin Arjantin bölümüyle ilgili ise şu bilgileri verdi:
''2010 yılında diplomatik ilişkilerimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağımız Arjantin'de, 31 Mayıs tarihinde Cumhurbaşkanı ile görüşmemiz olacak ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Senato Başkanı, Temsilciler Meclisi Başkanı ve diğer yöneticilerle bir araya gelmeyi öngörüyoruz. Ziyaretim vesilesiyle ülkemiz ile Arjantin arasında hava ulaştırma ve gümrük konularında iş birliği ve karşılıklı yardım anlaşmaları imzalanması planlanmaktadır.
Öte yandan Buenos Aires de tarafımızdan yaptırılan Atatürk Anıtı'nın da açılışını yaparak, Türkiye-Arjantin İş Forumu'na katılacağım.''
-ŞİLİ TEMASLARI-
Erdoğan, 1 Haziranda Şili'de gerçekleştirilecek resmi görüşmeler kapsamında Şili Cumhurbaşkanı Sebastian Pinera ile bir araya geleceğini söyledi.
Pinera ile ikili siyasi konuların yanı sıra iki ülke arasında 2009'un temmuzunda imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde ikili ekonomik ve ticari ilişkileri ele almayı ve iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve ülkeler arası konularda görüş alışverişinde bulunmayı öngördüğünü anlatan Erdoğan, Şili'de ayrıca Senato Başkanı ve Türkiye Dostluk Grubu üyeleriyle görüşeceğini, Türkiye-Şili İş Forumu toplantısına katılacağını ve Santiago'da bulunan Mustafa Kemal Atatürk Okulunu ziyaret edeceğini anlattı.
Şili'deki programını tamamladıktan sonra 2 Haziranda yurda döneceğini bildiren Başbakan Erdoğan, konuşmasının sonunda ziyarete katılan heyettekilere ilişkin bilgi verdi.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''Erzurum'daki 'Ergenekon Davası'nın sanıklarını Yargıtay'da tahliye ettirmek için iki Yargıtay üyesi arasında geçtiği iddia edilen ses kayıtları gündeme geldi. Bu konuda Adalet Bakanı Ergin, açıklama yaptı, araştırmanın devam ettiğini söyledi ve bu özellikle kamuoyunda yargıya müdahale olarak yorumlandı. Siz takip ediyor musunuz? Bu konuda bir yorumunuz, değerlendirmeniz var mı?'' sorusu üzerine, ''Adalet Bakanımız bu konuyla ilgili açıklamayı yaptığına göre, demek ki Adalet Bakanımızın gündemindedir. Adalet Bakanımız takip ediyor'' dedi.
Zaman