Ülke genelinde Necip Fazıl haftası

Türk şiirinin büyük ustası Necip Fazıl Kısakürek, 'Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber' diyerek ebedi âleme göçeli 27 yıl oldu. Bugün ölüm yıldönümünü idrak ettiğimiz Üstad,...



Türk şiirinin büyük ustası Necip Fazıl Kısakürek, 'Hiç güzel olmasaydı ölür müydü Peygamber' diyerek ebedi âleme göçeli 27 yıl oldu. Bugün ölüm yıldönümünü idrak ettiğimiz Üstad, Türk edebiyatında pek az kişiye nasip olan bir vefa duygusuyla hafta boyunca Türkiye'nin hemen her şehrinde anılıyor.

Yaşadığı döneme, eserleriyle damgasını vuran Türk edebiyatının usta ismi Necip Fazıl Kısakürek'in etkisi bugün de bütün canlılığıyla yaşıyor. Başta şiir olmak üzere tiyatro oyunları, senaryo, hikâye, anı, deneme, makale, biyografi gibi edebiyatın hemen her alanında verdiği eserleriyle 79 yıllık hayatını sanata, şiire ve hakikate adayan Necip Fazıl için 25 Mayıs'taki ölüm ve 26 Mayıs'taki doğum yıldönümleri nedeniyle hafta boyunca Türkiye'nin dört bir yanında anma törenleri düzenleniyor. Bu, edebiyatımızda pek az şair ve yazara nasip olan bir ayrıcalık. Necip Fazıl'ın eserlerini okuyarak yetişen nesiller, yıllar geçtikçe Üstad'ın fikirlerinin yol açıcı etkisini daha iyi kavrıyor ve ona olan vefa borçlarını düşüncelerini hayata geçirerek ödüyorlar.
Necip Fazıl'ın 27. ölüm yıldönümü bugün olmasına rağmen, anma etkinlikleri geçtiğimiz hafta başladı. Programların sadece büyük kentlerle sınırlı kalmaması ise dikkat çekici bir gelişmeydi. 18 Mayıs Salı günü Sakarya Sosyal Kültür ve Yardım Vakfı ile Sakarya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği'nin düzenlediği "Üstad Necip Fazıl'ın Yakın Tarihimizdeki Etkisi" konulu konferansa yazar Mustafa Yazgan konuşmacı olarak katıldı. Fatih Üniversitesi Gezi Kulübü 22 Mayıs'ta Üstad'ı Eyüp'teki kabri başında andı. Aynı gün Uluslararası Mistik Sanat Festivali kapsamında Necip Fazıl'ın ünlü eseri İbrahim Ethem, Eminönü Halk Eğitim Merkezi'nde sahnelendi. Divan Edebiyatı Vakfı tarafından düzenlenen panelde Necip Fazıl'ın 1928'de yayımladığı 'Kaldırımlar' şiiri üzerine konuşuldu.
Fatih Belediyesi, 23 Mayıs'ta Ali Emiri Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen geceyle, Sultangazi Belediyesi de Yavuz Bahadıroğlu'nun konuşmacı olarak katıldığı bir programla Necip Fazıl'ı andı. Aynı gün, Edirne'de Alperen Ocakları Edirne Şubesi'nce düzenlenen anma töreninde Kısakürek'in şiirleri okundu, hayatından ve eserlerinden bilgiler aktarıldı. SERVER Vakfı tarafından Ankara'da Vakıflar Genel Müdürlüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal da katıldı. Panelde Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan, 'Necip Fazıl Kısakürek'in şiirlerinde metafizik duyarlılık' konulu bir konuşma yaptı. Prof. Dr. İbrahim Kavaz, Prof. Dr. Turan Koç ve yazar Selma Günaydın da Necip Fazıl Kısakürek ve eserleri üzerine konuştular.
MEMLEKETİNDE DE ANILIYOR
Necip Fazıl Kısakürek, bugün de saat 19.00'da İstanbul Kongre Merkezi, Askeri Müze ve Cumhuriyet Parkı'na yayılan ve 'Kitap Vadisi' olarak tanımlanan Boğaziçi Kitap Fuarı'nda anılıyor. Saat 21.00'de Derince 60 Evler Gösteri Merkezi'nde de Üstad'ı anma etkinliği düzenleniyor. Bugünün bir başka anma etkinliği de Necip Fazıl'ın memleketi Kahramanmaraş'ta gerçekleşiyor. Kahramanmaraş Belediyesi tarafından Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen program, saat 20.30'da başlıyor. 'Düşüncede Sanatta ve Şiirde Büyük Doğu Coşkusu' başlıklı etkinlikte Necip Fazıl'ın kendi sesinden şiirler, bestelenmiş şiirleri ve hayatından kesitlerin yer aldığı bir sunuma yer verilecek. Daha sonra düzenlenecek açık oturuma Memduh Atalay, Duran Boz, Ali Yurtgezen ve Mustafa Köneçoğlu konuşmacı olarak katılacak. Yarın saat 19.00'da ise Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı D. Mehmet Doğan, Üstad'ı anlatan bir konuşma yapacak.

Zaman