Gümüşhane'nin tarihi ve ekonomisi sempozyumla ele alınıyor
Gümüşhane Valiliği ve Gümüşhane Üniversitesi'nin (GÜ) ortaklaşa düzenledikleri "İl Oluşunun 85. Yılında Gümüşhane Tarihi ve Ekonomisi" konulu sempozyu
Gümüşhane Üniversitesi çok amaçlı konferans salonunda düzenlenen sempozyum nedeniyle "Dünden Bugüne Gümüşhane" konulu resim ve fotoğraf sergisi açıldı. Serginin ardından açılışı yapılan sempozyumda konuşan Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, 5 bin yıllık geçmişe sahip Gümüşhane'nin sempozyum ile uzun geçmişinde hangi aşamalardan geçtiğinin ortaya konulacağını belirtti. Salihoğlu, Gümüşhane'nin tarihi boyunca hoşgörü ve barış kenti olduğunun bilinen bir gerçek olduğunu söyledi. Gümüşhane ekonomisinin son yıllarda madenciliğe dayandığını ifade eden Vali Salihoğlu, şöyle konuştu: "Bu sempozyum ile gerek tarihi yönden karanlıkta kalmış ve bilinmeyen konuların ortaya çıkarılması, gerekse Gümüşhane ekonomisinin potansiyeli hakkında ortaya konulacak görüş ve öneriler ilimiz için yapılacak planlamalarda bizlere rehber olacaktır."
Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. İhsan Günaydın ise konuşmasında sempozyumunun Gümüşhane tarihinin ve ekonomisinin bilimsel bir çerçevede anlaşılması ve Gümüşhane'nin sosyal, kültürel ve ekonomik stratejilerinin rasyonel bir şekilde biçimlendirilebilmesi için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Rektör Günaydın, sempozyumun kurumsallaşması ve periyodik olarak organize edilmesinin bilimsel bir arzu değil, ilin değişimlere ayak uydurabilmesi, potansiyellerinin ortaya çıkarılması için bir zorunluluk olduğunu belirtti. Günaydın, şöyle konuştu: "Cumhuriyet döneminde geride bırakılan 85 yıl Gümüşhane ilinin kurumsallaşmasını sağlamıştır. Bundan sonra bizlere düşen görev, özellikle tarihten aldığı mirasla Gümüşhane'nin markalaşmasını ve evrensel bir miras olmasını sağlayabilmektir. Bu nedenle, Gümüşhane'nin tarihini iyi bilmeliyiz ve yazılı-yazılı olmayan tarihi zenginliklerini gün ışığına çıkarmalıyız."
Yapılan konuşmaların ardından Gümüşhane tarihi ile ilgili ilk oturum Prof.Dr. M.Alaaddin Yalçınkaya başkanlığında yapıldı. Oturumda Yrd.Doç.Dr. Selahattin Tozlu "Gümüşhane adı", Doç.Dr. Ahmet Halaçoğlu "1895-96 Ermeni İsyanlarının Genel Bir Tahlilili ve 1895 Gümüşhane Olayları", Doç.Dr. Bilgehan Pamuk "15 ve 16. Yüzyıl Osmanlılar Zamanında Gümüşhane Hakkında Bazı Bilgiler", Doç.Dr. Necmettin Alkan "Seyyahların Hatıralarında Gümüşhane ve Çervesi" konularında tebliğlerini sundu.
Prof.Dr. Ahmet Şahinöz'ün "Küresel Kriz ve Türkiye Ekonomisi" konulu sunumunun ardından programlar Sağlık Yüksekokulunda bulunan Çok Amaçlı Konferans Salonu ile Gümüşhane Meslek Yüksek Okulu Konferans salonlarında yapılacak paralel oturumlarla devam etti.
İki gün boyunca devam edecek sempozyumun ardından katılımcılara son gün Gümüşhane gezisi düzenlenecek. Programa Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Cumhuriyet Başsavcısı Abidin Bozkan, GÜ Rektörü Prof.Dr.İhsan Günaydın, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, kamu kurum müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.