Davutoğlu: Artık yeter! Filistin sorununu çözme zamanı geldi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Filistin'de yıllardır devam eden sorunun çözülmesinin zamanının geldiğini söyledi. Kudüs'ün insanlığın şehri olduğun

  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , Filistin ' de yıllardır devam eden sorunun çözülmesinin zamanının geldiğini söyledi . Kudüs ' ün insanlığın şehri olduğunu ve tüm ulusların buna saygı göstermesi gerektiğini belirten Davutoğlu , " Artık Filistin sorununu çözme zamangı gelmiştir Artık yeter! bölgemizin istikrar refah ve barışa ihtiyacı var . " dedi .

Birleşmiş Milletler ( BM ) Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi ' nce gerçekleştirilen " İşgalin Sona Erdirilmesi ve Filistin Devletinin Kurulması " temalı toplantı Sheraton Otel Ataköy ' de başladı .

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , çok önemli bu toplantıya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını söyledi . Komitenin bu güne kadar gerçekleştirdiği 3 . toplantı olduğunu hatırlatan Bakan Davutoğlu , sorunun sadece Filistin ' in değil , bölgesel ve küresel çapta tüm dünya ülkelerinin birlikte ele alması gereken bir problem olduğunu belirtti . Filistin sorununun 4 farklı boyutu olduğunu belirten Bakan Davuoğlu bunları insani , ulusal , , bölgesel ve global olarak sıraladı .

İnsani boyutun temelinde güvenlik ve özgürlük olduğunu belirten Davutoğlu , bu iki hakka tüm insanların sahip olması gerektiğini vurguladı . Tarihte bir çok savaşın bu iki hakka sahip olmak için gerçekleştirildiğini belirten Davutoğlu , günümüzde Filistin ' de bu iki hakkın da tehdit altında olduğuna şahit olduklarını aktardı . Davutoğlu , dünyadaki tüm ülkelerin çocuklarının güvenlik ve özgürlüklerinin din , etnisite ve bölgesine bakılmadan teminat altına alınması gerekliliğine işaret etti .

Filistin halkının bu topraklarda tarihin başından beri yaşadığını hatırlatan Bakan Davutoğlu , " Bu insanlar gökyüzünden oraya düşmediler . Bu insanların da aynı haklara sahip olması gerekiyor . " ifadesini kullandı .

Konuşmasını stratejik konular üzerine kurmayacağını aktaran Davutoğlu , " Bütün stratejik konuları bir kenara bırakın . Ben her şeyden önce insanım . İnsanlık boyutu taşıyan konuyu konuştuğumda diğer tüm çekinceler ikinci planda yer alır . Bu bir stratejik değil insani bir konudur . Her şeyden önce bu insanların güvenlik ve özgürlük haklarını korumalıyız .

Filistin ' in modern bir gettoya dönüştüğünü bildiren Bakan Davutoğlu , Türkiye ' nin ise en başından beri gettolara karşı olduğunu ve gettolardan kaçanların yeri olduğunu aktardı . Osmanlı döneminde Musevilerin Türkiye ' ye göç ettiğini hatırlatan Davutoğlu şöyle konuştu : Biz dini kökeni ne olursa olsun bu hakları savunmak için buradayız ve biz bütün dünyadaki Musevilerin de farklı yerlerde Filistinlileri savunduğunu biliyoruz ve bu yaklaşımı saygıyla karşılıyoruz . Şimdi sesimizi duyurma zamanı geldi . Bütün Filistinlilerin tıpkı diğer insanlarla aynı özgürlük güvenlik haklarına sahip olması gerekiyor . Biz Türkiye olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız . Filistin çocukları ve onların hakları için çalışmaya devam edeceğiz . "

Türkiye ' nin bölgesinde yaşanan her türlü olaydan etkilendiğini ve istikrarlı , gelişmiş ve refah içerisinde bir bölge oluşturmak için gayret gösterdiğini dile getiren Bakan Davutoğlu , Türkiye olarak hem Ortadoğu ' da hem Kafkaslar ' da bu yüzden çabaladıklarını söyledi .

Kudüs ' ün insanlığın şehri olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu , herkesin buna saygı göstermesi gerektiğinin altını çizdi . Filistin ' in sorunlarının çözülmeden bölgede kalıcı barış , refah ve istikrarın sağlanamayacağına vurgu yapan Davutoğlu , " Filistin sorunları çözülmeden birçok Arap ülkesi meşruiyet konusunda sorular soracak . Filistin sorunu sadece Filistinlilerle bırakamayız . Bölgemizdeki hiçbir demokratik ülke Filistin karşısında sessiz kalamaz . Artık Filistin sorununu çözme zamanı gelmiştir Artık yeter bölgemizin istikrar refah ve barışa ihtiyacı var . Bunun için bölgemizde istikrarlı refah içinde yaşayan bir Filistin ' e ihtiyacımız var . Başka türlü olamaz . Filistin ve İsrail için önemli olabilir ama bölgesel düzeyde baktığımız zaman bütün bölgedeki ülkelerin bu barış sürecine müdahil olması gerekiyor . " Şeklinde konuştu .

Konuşmasında Filistin sorununun global boyutuna da değinen Dışişleri Bakanı Davutoğlu , Filistin ' in dünyanın hemen her yanındaki Müslüman , Hıristiyan ve Musevileri için kutsal ve önemli bir yer olduğunu dile getirdi . Filistin ve Kudüs ' ün bu insanlar için sembolik bir anlamı olduğuna dikkat çeken Bakan Davutoğlu , şöyle konuştu : " Çünkü onların hepsi her şeyden önce insan . Filistin ve Kudüs ' ün sembolik bir anlamı vardır . Kudüs bütün Müslümanlar , bütün Hıristiyanlar için önemli bir şehirdir . Orada olan her şey bütün dünyayı etkileyecektir . Kudüs ya global barışın ya da global savaşın sembolü olacak . Eminim ki biz barışı Filistin ' e getireceğiz . Ben bu konuda iyimser olanlardanım . İnanıyorum ki bu toplantının aynısını , Müslümanlar , Hıristiyanlar ve Musevilerin katılımıyla Filistin ' de gerçekleştireceğiz Yakınlarda böyle bir toplantıyı Kudüs ' te düzenleyeceğiz . "

Davutoğlu ' ndan sonra kürsüye gelen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ' ın özel danışmanı Nemer Hammad kürsüye geldi . Hammad ' ın konuşması sırasında simultane çeviride sorun yaşanması üzerine toplantıya bir süre ara verilmek zorunda kalındı . Sorunun giderilmesiyle toplantı kaldığı yerden devam etti .