'Kırmızı Altın', Çiftçinin Umudu Oldu

İç Ege'nin kiraz, vişne, kestane ve fasulyesiyle meşhur ilçesi Simav'da, çiftçiler şimdi de "kırmızı altın" adını verdikleri hormonsuz çilek üretimine yöneldi.

Üretimi yaygınlaşan çilek, ilçede çiftçilerin yeni gözdesi oldu. Ekonomik krizi çilek sayesinde atlattıklarını söyleyen çiftçiler, önceleri hububat tarımı yaptıkları tarlalarını şimdi çilek bahçesine dönüştürdü. İriliği, rengi ve kendine has aromasıyla başka bölgelerdeki çileklere hiç benzemeyen Simav'ın hormonsuz çilekleri, şimdi tüketiciler tarafından çarşı, pazar ve marketlerde tercih edilen bir ürün haline geldi. Çilekleri ayaklarına kadar gelen toptancılara kilosunu 2 lira 25 kuruştan peşin para ile
sattıklarını dile getiren Simavlı üreticiler, çilek tarımından iyi para kazandıklarını ifade etti.
Simav'a bağlı Bahtıllı beldesinde önceleri hububat ektiği 20 dönümlük tarlasına iki yıldır çilek ekerek ekonomik krizi atlattığını ifade eden üretici Mesut Ata (43), "Bugüne kadar çilek tarımıyla uğraşmadığım için çok pişmanım" dedi.
Çilek tarımı sayesinde beldesindeki ev hanımları ve genç kızların da tarlada ürün toplamak suretiyle işsizlik meselesine çözüm bulduklarını anlatan Mesut Ata, "Bundan sonra arazilerimde çilek dışında başka ürün yetiştirmem" diye konuştu.
En büyük sıkıntılarının Simav çileğinin piyasada yeterince tanınmaması olduğunu anlatan Mesut Ata, "Simav çileğinin tadına bir kez varanlar, bir daha başka çilek yemiyor. Simav'ı bulup çileğimizi satın alıyor. Simav'ın kirazı, vişnesi, kestanesi ve fasulyesi gibi çileğinin de tanıtımı için yetkililere büyük görevler düşüyor" şeklinde konuştu.
Simav'a bağlı Bahtıllı beldesinin Belediye Başkan Yardımcısı Nurullah Sert ise şunları söyledi:
"Çilek tarımı beldemizde yeni yaygınlaşıyor. Çilekten iyi para kazanan, tarlasına başka mahsul ekmiyor. Çileğin yaygınlaşmasıyla beldemizde ekonomik kriz fazlaca hissedilmiyor. İşsizlikten yakınan ev hanımları ve genç kızlar çilek toplayarak aile bütçelerine katkı sağlıyor."
Sert, çilek üretiminin Bahtıllı beldesinde damla sulama sistemiyle yapıldığını, damla sulama sisteminin Simav'da yaygınlaşmasına öncülük yapmaktan büyük onur duyduklarını kaydetti. Çilekte para olduğunu gören diğer çiftçilerin de artık bu mahsule yöneldiğini anlatan Sert, "Bahtıllı beldesinde damak tadı mükemmel olan çilekler üretiyoruz. Bunu biz değil, çileğimizi bir kez tadanlar söylüyor. Mayıs ayında ürün vermeye başlayan çilekte kasım ayına kadar sürekli gelir elde imkanı var. Deniz seviyesinden 800
metre yükseklikteki arazilerimizde yetiştirdiğimiz çilek güneş istiyor, yağmuru çok sevmiyor. Ama damla sulama yöntemi ve ilaç katkısı olmadan yetiştiği için farklı bir aroması var. Organik olduğu için dayanıklı ve raf ömrü uzun olan çileğimizin satışında herhangi bir sıkıntı yok. Toptancı ayağımıza kadar geliyor. Bu yüzden çilek beldemizde oldukça rağbet gören bir ürün haline geldi" dedi.