Kılıçdaroğlu'nun istediği olmadı Parti Meclisi'ni Sav belirleyecek

CHP, Baykal'ın istifasından sonra bugün tarihî bir kurultaya gidiyor. Tek aday olması beklenen Kılıçdaroğlu, 'daha demokrat bir CHP' hedefinde ilk raundu kaybetti. 'En çok oyu al...



CHP, Baykal'ın istifasından sonra bugün tarihî bir kurultaya gidiyor. Tek aday olması beklenen Kılıçdaroğlu, 'daha demokrat bir CHP' hedefinde ilk raundu kaybetti. "En çok oyu alan Parti Meclisi'ne girsin." diyen Kılıçdaroğlu'nun 'çarşaf liste' talebine rağmen, Genel Sekreter Önder Sav'ın istediği oldu. Seçime Sav'ın önerdiği 80 kişilik 'blok liste' ile gidilecek.

Türk siyasetinde 'kurultaylar partisi' olarak bilinen CHP, yine tarihî bir kongreye gidiyor. Deniz Baykal'ın istifasının ardından toplanan 33. olağan kurultay bugün yeni genel başkanı seçecek. Baykal'ın, "Bu noktada aday olmam söz konusu değil." açıklamasından sonra Kemal Kılıçdaroğlu'nun, tek aday olarak delegenin karşısına çıkması ve 7. genel başkan seçilmesi bekleniyor. Bin 249 delegenin oy kullanacağı kurultayın ilk gününde genel başkanlık, ikinci gününde de Parti Meclisi (PM) seçimi yapılacak. Asıl yarış da 80 kişilik listede yaşanıyor. Birkaç gündür devam eden mücadelede Genel Sekreter Önder Sav'ın dediği oldu. Seçime 'blok liste' ile gidilecek. Kılıçdaroğlu, yeni dönemde çarşaf liste yönteminin uygulanmasını ve delegenin en çok oyunu alan isimlerin PM'ye girmesini istiyordu. Ancak Sav, 80 kişinin daha önceden belirlendiği listenin bütün olarak oylanmasında ısrarcıydı. Dünkü karar, PM listesini Sav'ın hazırlayacağı ve kendine yakın isimleri yönetime getireceği şeklinde yorumlandı.
Böylece, CHP'de 'değişim' talebi yerini başka bir kurultaya bırakmış oldu. Ancak yeni sürecin sancısız olması da beklenmiyor. Baykal'ın dönmesi gerektiği ısrarını sürdüren yöneticiler ile Kılıçdaroğlu taraftarları arasındaki gerilimin kurultayda kendisini göstereceği ileri sürülüyor.
İki hafta öncesine kadar tarihinin en sakin kurultaylarından birini toplamaya hazırlanan CHP, yaşanan ani gelişmeler sonrasında bugün önemli kongrelerinden birini yapacak. Partideki en güçlü dönemini yaşayan ve kurultaya rakipsiz girmeye hazırlanan Deniz Baykal, internete düşen görüntüler nedeniyle sürpriz şekilde istifa etmek zorunda kalmıştı. Genel Sekreter Önder Sav'ın desteğini alarak adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu, son anda ciddi bir rakip çıkmazsa CHP'nin yeni genel başkanı seçilecek. Bugünkü kurultayda açış konuşmasını CHP Genel Başkan Vekili Cevdet Selvi yapacak. Daha sonra da 'genel başkan adayı' sıfatıyla Kılıçdaroğlu kürsüye gelecek ve partinin yeni dönemine ilişkin mesajlarını verecek. CHP'nin müstakbel genel başkanı, dünkü açıklamalarında, "Kimseyi küstürmeyeceğiz, dışlamayacağız. Herkesi kucaklayacağız. Ülkemizin sorunlarını çözmek için önce sorunları iyi tespit etmemiz gerekir." ifadelerini kullandı.
CHP'de kurultay öncesi 'değişim' talebi var. Kılıçdaroğlu, hem kadro hem de politika yenilikleriyle bu talepleri karşılamayı hedefliyor. Ancak değişimin sancısız olması beklenmiyor. Baykal'ın dönmesi gerektiği ısrarını sürdüren yöneticiler ile Kılıçdaroğlu taraftarları arasındaki gerilimin kurultayda kendisini göstereceği belirtiliyor. Kurultayın ikinci gününde yapılacak olan PM seçimi ise sürecin en zor ayağı olarak görülüyor. 80 kişilik PM'de yer alacak isimler, partinin yeni dönemine ilişkin görünümünü biraz daha netleştirecek. CHP kaynaklarına göre, seçimlere blok liste ile gidilecek. Genel Sekreter Önder Sav tarafından şekillendirilecek listede Baykal'ın dönmesini isteyen yöneticilere yer verilmeyecek. Partinin dışında yer alan solun önemli birçok isminin de listeye girmesi zor. Bu beklentiler, partiyi 2011'deki seçimlere taşıyacak yeni yönetimin değişim taleplerini karşılamasının zor olduğunu ortaya koyuyor.
CHP'DE İKİNCİ KEMAL DÖNEMİ
Kemal Kılıçdaroğlu'nun iş başına gelmesiyle birlikte CHP'de '2. Kemal dönemi' başlayacak. 1923 yılında partiyi kuran Mustafa Kemal Atatürk, cumhurbaşkanlığına seçilmesinin ardından bu görevi İsmet İnönü'ye bırakmıştı. Daha sonra Bülent Ecevit ve Deniz Baykal da bu görevi uzun yıllar sürdürdü. Hikmet Çetin ve Altan Öymen de kısa süreliğine CHP genel başkanlığı yaptı.
Kemal Kılıçdaroğlu'nun CHP liderliğine gelmesinin sosyolojik açıdan da önemli anlamları olacak. İlk kez Kürt ve Alevi kökenli bir isim 'Cumhuriyet'i kuran parti' olarak kabul edilen CHP'ye önderlik edecek. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundaki temel etnik ve mezhepsel gruplardan olan Kürtler ve Aleviler, CHP'nin en üst makamında temsil edilmiş olacak. Cumhuriyet'in, bütün vatandaşları eşit gördüğü gerçeği bir kez daha ortaya çıkacak.
Kılıçdaroğlu, isim benzerliğinin yanı sıra söylem ve politika olarak da Atatürk dönemindeki CHP'yi yeniden hayata geçireceğini savunuyor. Partinin ismindeki 'halk' ifadesini ön plana çıkaracaklarını belirtirken, sosyal demokrat partilerin temel seçmen kitlesi olan dar gelirli, varoş kesimlere açılacaklarını ifade ediyor. Yeni döneme ilişkin bazı mesajları şöyle: "Parti içi demokrasi işleyecek. Zenginleşmeyece ğim. Kökenim önemli değil; ben bir insanım, insanları seviyorum. Herkesi kucaklayacağız. Gergin bir üslup kullanmayacağız."
CHP'yi halkla kucaklaştıracağını belirten Kemal Kılıçdaroğlu, kurultayın hemen sonrasında 81 ili dolaşacağını belirtiyor. Kömür ocağı faciası nedeniyle ilk ziyaretini Zonguldak'a yapmayı planlayan CHP'nin müstakbel genel başkanı, partinin oy oranının düşük olduğu bölgelere yönelik özel çalışmalar yapacak.
SIKI GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
CHP'nin tarihi kurultayı için 850'yi aşkın gazeteci akreditasyon yaptı. Neredeyse delege başına bir gazetecinin düştüğü kurultay, iki gün boyunca bazı televizyonlardan canlı yayınlarla ekrana getirilecek. Kurultayın yapılacağı Atatürk Kapalı Spor Salonu'nun sahası gazetecilere tahsis edildi. Delegelerin ise tribünlerde oturması öngörüldü.
Kavgalı kurultaylarıyla zihinlerde yer eden CHP, kritik kurultay öncesi sıkı güvenlik önlemleri aldı. Emniyet'in tahsis edeceği polislerin yanı sıra 50 kişilik özel güvenlik ekibi de salonun içinde görev yapacak. Salona, akredite olmayan hiç kimse alınmayacak. İçeriye giremeyen partililer için salon dışında dev ekranlar kurulacak.
Deniz Baykal'ın kurultaya gelmesi beklenmiyor. Bunun yerine bir mesaj gönderebileceği konuşuluyor. Kurultayda divan başkanlığını grup başkan vekili Kemal Anadol yapacak.

Zaman