Kars'ta yaban kedisi bulundu

KuzeyDoğa Derneği, Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı'nda yaban kedisini keşfederek, Doğu Anadolu'da ilk kez fotokapanla fotoğrafını çekti.

K

  KuzeyDoğa Derneği , Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı ' nda yaban kedisini keşfederek , Doğu Anadolu ' da ilk kez fotokapanla fotoğrafını çekti .

KuzeyDoğa Derneği , Kars Çevre ve Orman İl Müdürlüğü , Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi ' nin işbirliği ile 2007 yılında başlatılan çalışmalarda , milli park alanına kurulan fotokapanlarla Sarıkamış Allah-u Ekber Dağları Milli Parkı ' nda Yaban Kedisi ( Felis sylvestris ) keşfedildi . Ayrıca , bu bölgede daha keşfedilecek memeli canlıların bulunduğu bildirildi .

KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Stanford Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç . Dr . Çağan Şekercioğlu şunları söyledi :

" Burada Kars Çevre Orman İl Müdürlüğü ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile beraber Sarıkamış ' ın yaban hayatını , özellikle de kuşlarını ve büyük memeli hayvanlarını araştırıyoruz . Uzun vadede amacımız bölgenin etkili korunmasını ve burada yaban hayatını görmeye gelen ziyaretçilerin bölge ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamaktır . Sarıkamış , Türkiye ' nin yaban hayatı açısından en önemli milli parklarındandır . Türkiye ' de Bozayıyı görmek en kolay Sarıkamış Milli Parkı ' nda gerçekleşiyor ve bu çok kıymetli bir alan . Bunun dışında , Kurt , Vaşak , Sansar , Karaca , Tavşan , Sincap ve diğer birçok memeli türüne burada rastlıyoruz . KuzeyDoğa Derneği olarak , Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile beraber fotokapanlarla , yani bu hayvanlara zarar vermeyen , taciz etmeyen ve kendini belli etmeden resim çeken makinelerle , buradaki yaban hayatının envanterini çıkarıyoruz , sayılarını belirliyoruz . " dedi .

Şekercioğlu , ilerleyen yıllarda hedeflerinin moleküler ve genetik tekniklerle buradaki önemli yaban hayatını , özellikle de Ayı , Kurt ve Vaşakların nüfus ve nüfuslarındaki değişikleri belirlemek ve nüfuslarının azalmasının önüne geçmek olduğunu da ifade etti .

Şekercioğlu , bunun yanında , yeni bir proje olarak da , yine Çevre ve Orman Bakanlığı Yaban Hayatı Dairesinin desteği ile burada bu hayvanları özellikle de Ayı ve Kurtları uydu vericileri ile takip etmeyi planladıklarını belirterek , " Bu da , bu hayvanların alan kullanımını ve bölgedeki en önemli doğal alanları belirleyecektir . Aynı zamanda da , insan yırtıcı çatışmasını yani insanların ayı ve kurtlarla olan sorunlarını belirlemede önemli bilimsel veriler sağlayacaktır . Çünkü bu vericiler GPS cihazları ile bu hayvanların her adımını takip ediyor ve faaliyetlerinin nerede en çok yoğunlaştığını gösteriyor . Bu da insan yırtıcı çatışmasını önlemek için çok önem taşıyor . Bizim umudumuz , Sarıkamış ' ın eşsiz doğasının ve Şehitlerimizin bulunduğu bu tarihi anlamda çok önemli ve kıymetli yerin en iyi şekilde korunması ve buranın yaban hayatını görmeye gelen yerli ve yabancı doğaseverlerin en çok uğradığı ziyaret noktası haline gelmesidir . " diye konuştu .

Bu çalışmaların daha yeni başladığını da vurgulayan Şekercioğlu , " 2006 yılında pilot çalışmaları gerçekleştirdik ama esas projenin protokolünü 25 Aralık 2009 ' da imzaladık . Daha şimdiden çok önemli sonuçlara ulaştık ve yeni keşifler yaptık . İlk kez Kars ' ta ve hatta Doğu Anadolu ' da Yaban Kedisini ( Felis sylvestris ) tespit ettik . Bu ufak yırtıcı türü , bildiğimiz kedinin atası ama daha iri , ormanda kendi başına avlanarak yaşıyor ve çok ender görülüyor . Daha önce alanda görülmemişti . Bu da , alanda keşfedilecek birçok canlı türü olduğunun işaretini verdi . Proje destekçileri , Çevre ve Orman Bakanlığı , Born Free Vakfı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küçük Destekler Fonudur . Kendilerine teşekkür ediyoruz . " dedi .