Nilüfer'de Leylek Şenliği başladı
Bursa Nilüfer Belediyesi tarafından bu yıl 6.'sı düzenlenen Leylek Şenliği, Eski Karaağaç köyünde yapılan çalıştay ile başladı.
Nilüfer Kent
Nilüfer Kent Konseyi öncülüğünde ve birçok sivil toplum kuruluşunun işbirliğiyle organize edilen ve 3 gün sürecek olan Leylek Şenliği 'Elektrik Hatları ve Kuşlar' konulu atölye çalışmasıyla başladı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu, Leylek Şenliği'nin önemine dikkati çekerek çalışmalarında canlıya ve doğaya saygıyı esas aldıklarını belirtti. Şenlikler çerçevesinde leylek köyü Eski Karağaç'ta yapılacak çalışmalarla bölgeyi daha güvenli ve tanınır hale getireceklerini ifade etti.
Nilüfer Belediye Başkan Vekili Adil Kayaoğlu ise Eski Karaağaç köyünün, 6 yıldır leyleklere adanmış bir şenliğe ev sahipliği yaptığını vurgulayarak, "Leyleklerin göç güzergâhı üzerinde bulunan Uluabat Gölü, dünyada sadece 38 gölün sahip olduğu 'Yaşayan Göl' unvanını taşıyan bir göl. Türkiye'nin 10'ncu büyük gölü olan ve 1,5 milyon yıl yaşında olduğu tahmin edilen Uluabat Gölü, değişik türlerden yüzlerce canlıya beslenme ve barınma olanağı sağladığı gibi aynı zamanda Türkiye'deki 97 önemli kuş alanından biridir." dedi.
Uluabat Gölü'nün kuş varlığı bakımından sadece Türkiye'nin değil, Avrupa ve Ortadoğu'nun en önemli sulak alanlarından biri olduğuna işaret eden Kayaoğlu, "Çevre sorunlarının tüm dünyamızı tehdit ettiği günümüzde, çevre adına ekolojik denge adına çok önemli özellikleri olan bu bölgeye sahip çıkmak, korumak ve bu değerli hazineyi tüm dünyaya tanıtmak gerekiyor." şeklinde konuştu.
LEYLEK DOSTU KÖYLER PROJESİNE YURT DIŞINDAN DA DESTEK VAR
Leylek Dostu Köyler Projesi kapsamında bu organizasyona yurt içinden ve yurt dışından pek çok çevre kuruluşunun da destek verdiğine değinen Kayaoğlu, "Şenliğin hedefi Uluabat Gölü'nü tanıtmak, göldeki çevre sorunlarına dikkat çekmek ve bu sorunların çözümü yönünde kamuoyu oluşturmaktır. Leylek Şenliğimizi gelecek yıl uluslar arası alana taşımak içinde şimdiden çalışmalara başladık." açıklamasında bulundu.
İl Çevre Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Adnan Gencer ise leyleklerin Uluabat Gölü'nün simgesi olduğunu vurguladı. Bölgenin ve leyleklerin korunması için gereken çalışmaları yaptıklarını kaydeden Gencer, "Kurum olarak bu alandaki ilgili mevzuatları göz önüne alarak gereken denetimleri ve mevzuat dışı durumların tespiti sırasında gerekenleri yapıyoruz. Şenlik Türkiye ve Dünyadaki sulak alanlar ile doğanın korunmasına örnek teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar başkanlığında 'Elektrik Hatları ve Kuşlar Atölyesi' çalışması yapıldı.
Atölye çalışması kapsamında, Çevre Orman Bakanlığı Milli Parklar ve Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü Sulak alanlar Şube Müdürü Yusuf Ceran, UEDAŞ Bursa İl Müdürü Bora Özçelik, Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi üyesi Mehmet Aslan Göral, Kuş Araştırma Derneği üyesi İlker Özbahar, Doğa Derneği üyesi Can Yeniyurt ve Leylek Dostu Köyleri Projesi Bursa Sorumlusu Franziska Arıcı birer sunum yaptı.
Üç günlük şenlik kapsamında Cumartesi günü "Bursa-İzmir Otoyolunun Uluabat Gölü'ne Etkileri" konulu bir çalıştay organize edilecek ve Uluabat Gölü çevre gezisi yapılacak. Akşam saat 19.00'da ise geleneksel fener alayı ile belgesel film gösterimi yapılacak.
Şenliğin son günü olan Pazar günü ise saat 11.00'den itibaren çevre gezileri, çocuk oyunları, halk oyunları gösterileri, resim sergisi ve kuş gözlemleri yapılacak ve şenlik saat 21.00'de Suzan Kardeş konseri ile sona erecek.