Viranşehir'de Dut Ağaçları Çocukların İstilasına Uğradı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde yaz mevsiminin gelmesiyle ağaçlarda açan dutlar, çocukların istilasına uğradı.

Viranşehir ilçesinde havaların ısınmasıyla kimi çocuklar dereye yüzmeye giderken bazı çocuklar ise ilk meyvesini açan dut ağaçlarına koştu. Yaşları 12 ile 15 yaş arasında değişen çocuklar her yıl ağaçlardan dut topladıklarını söylediler. 13 yaşındaki Ali Yılmaz, "Her hafta köye gidip ağaçlardan dut topluyoruz. Oldukça zevkli oluyor dut toplamak" dedi.
Aç karnına yenilen beyaz dutun bağırsak kurtlarını düşürdüğü, mide ve bağırsakları rahatlattığı, karadutun ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi geldiği bildirildi. Beyaz ve kara olan dutun barındırdığı vitamin ve minerallerin yanında mikrop öldürücü özelliğinin bulunduğunu belirten uzmanlar, dutun faydalarını şöyle sıraladı:
"Vücuda kuvvet verir, kansızlığa iyi gelir. Ağız, bademcik ve boğaz iltihabı, diş eti hastalıkları ve öksürüğe karşı faydalıdır. Ateş düşürür. Karaciğeri kuvvetlendirir. Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder. Özellikle yemekle birlikte yenildiğinde hazmı kolaylaştırır. Aç karnına yenen beyaz dut bağırsak kurtlarını düşürür. Mide ve bağırsakları rahatlatır. Karadut ise ağız ve boğaz iltihaplarına iyi gelir. Dut hangi şekilde tüketilirse tüketilsin iyi bir kan yapıcıdır. Kişinin kilo
almasını sağlar ve iştah açar."