Mahalleli mücadeleyi kazandı, 10 yıllık baz istasyonu kaldırıldı

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde mahalle sakinlerinin şikayeti üzerine, mahkemenin, kaldırılması yönünde karar verdiği 10 yıllık baz istasyonu, bulundu

Sakarya'nın Adapazarı ilçesinde mahalle sakinlerinin şikayeti üzerine, mahkemenin, kaldırılması yönünde karar verdiği 10 yıllık baz istasyonu, bulunduğu apartmanın çatısından kaldırıldı.

32 Evler Mahallesi Lale Sokak'ta komşuların, sağlıklarını tehdit ettiği gerekçesiyle kaldırılmalarını istediği ve mahkemenin de kaldırılması yönünde karar verdiği iki baz istasyonundan biri, GSM firmasınca bulunduğu apartmanın üzerinden söküldü.

Baz istasyonlarının bulunduğu sokakta yaşayan İshak Tarkan, Kazım Duman, Adem Öğütlü ve Mehmet Çetinkaya, evlerinin üzerine baz istasyonu kurduran komşuları F.Ç., G.Ç.,Ö.Ç.,E.Ç. ve R.B. ile baz istasyonlarını kuran 2 GSM oparatörü hakkında, geçen yıl şubat ayında Sakarya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.

Davayı ocak ayında karara bağlayan mahkeme, insan sağlığına zarar verdiği olgusu herkesçe bilinen baz istasyonlarının kullanımının durdurulmasını ve kaldırılmasını talep eden şikayetçilerin talebini haklı buldu. Mahkeme, baz istasyonlarının faaliyetlerinin durdurularak bulundukları yerden kaldırılmalarına karar verdi.

Yargıtay'a taşınan dava ile ilgili yargı süreci devam ederken, baz istasyonlarından biri GSM firması tarafından kaldırıldı. F.Ç., G.Ç.,Ö.Ç. ve E.Ç.'ye ait binanın üzerinde bulunan 10 yıllık baz istasyonu görevlilerce söküldü.

Baz istasyonlarından birinin kaldırılması mahalle sakinlerini memnun ederken, diğer baz istasyonunun kaldırılması için yargı süreci bekleniyor.

BİLİRKİŞİ, 'BAZ İSTASYONLARI ZARARLI' ŞEKLİNDE GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİ

Sakarya Asliye Hukuk Mahkemesi'nde karar çıkan davada, bilirkişi olarak atanan Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Uzmanı Turali Eraslan, hazırladığı raporda, baz istasyonlarının yaydığı elektromanyetik ışınların insan ve çevre sağlığını önemli ölçüde etkileyebileceğine dair bilimsel veriler ve kanıtların olduğunu belirtmişti.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Tıp Danışmanı Prof. Dr. Selçuk Aslan'ın sunduğu bir raporda, manyetik dalgaların özellikle kanser yapma özelliğine vurgu yaptığına dikkati çeken Eraslan, "Sağlık Bakanlığı'nın genelgesine göre, elektromanyetik etkilerin insan sağlığına zararlı etkileri olduğunu; çok sayıda kronik hastalık veya sağlık sorunu için bütün araştırmacıların üzerinde anlaştığı belirtilmiştir. Elektromanyetik etkilerin uzun vadede olası etkileri göz önünde bulunduğunda, toplumu korumak amaçlı tüm tedbirlerin alınması gerektiği bildirilmiştir." şeklinde görüş sunmuştu.

Bağımsız bilimsel araştırmacılara göre, manyetik ışınların hücrelerin genetik zarlarına zarar verdiği, kanser ve doğum kusurlarını arttırdığı, yetişkinlerde beyin ve kan kanserlerini, üreme özelliklerinin yitirilmesine, kalp hastalığına, stres düzeyindeki artışa, uyku bozukluklarına, baş ağrılarına ve unutkanlığa sebep olabileceğinin belirtildiğine işaret eden Eraslan, kanıta dayalı bilgilerin insanların yoğun yaşadığı bölgelerde toplum sağlığı açısından baz istasyonlarının kurulmaması gerektiğini ortaya çıkardığını söylemişti.