Tarihi bağlar Güney Kore'ye zeytinyağı ihracatını artıracak

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Güney Kore'yi hedef pazar olarak belirledi.

Seul'de 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde düzenlenen Seoul Food &

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, Güney Kore'yi hedef pazar olarak belirledi.

Seul'de 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde düzenlenen Seoul Food & Hotel fuarına katılan ZZTK, iki ülke arasında tarihi bağlar sayesinde Türkiye'ye duyulan sempatiyi kullanarak pazardaki konumunu güçlendirmek istiyor. G. Kore, 50 milyon nüfusu ve 20 bin dolar civarı kişi başı milli geliri ile dünyanın en büyük 12. ekonomik gücü. 12 milyonu aşan nüfusu bulunan başkenti Seul'de 12-15 Mayıs 2010 tarihlerinde düzenlenen Seoul Food & Hotel Fuarı'na katılan ZZTK, Japonlar'dan sonra Korelilerin de Türk zeytin ve zeytinyağına ilgisini çekti.

Tarihi bağlardan dolayı Türkiye'yi kardeş ülke olarak gördüklerini söyleyen Koreliler, Türk zeytin ve zeytinyağı ile tanışmaktan büyük keyif aldı. 4 günlük fuar süresince ZZTK standını ziyaretçilere 5 ayrı bölgenin naturel sızma zeytinyağları, siyah ve yeşil zeytin ile zeytin ezmesi ve soslu yeşil zeytin sunuldu. Fuarın en ilgi çeken satndlarının başında gelen ZZTK ayrıca tadımı yapılan 5 bölge zeytinyağı için de bir anket düzenledi. 464 kişinin katıldığı anket sonucunda Akhisar bölgesi yüzde 33, Ayvalık yüzde 21, Aydın yüzde 20, Mut yüzde 15 ve Edremit yüzde 11 oranında beğenildi. Ziyaretçiler ayrıca, özellikle yeşil zeytin ve soslu yeşil zeytinlere ayrı ilgi gösterdi.

Seul Büyükelçisi Erdoğan İşcan standı ziyaretinde Komite Başkan Vekili Metin Ölken ve komite üyesi Emre Uygun ile pazar hakkında bilgi alışverişinde bulundu. Büyükelçi İşcan'ın ziyareti sırasında yapılan değerlendirmede; Güney Kore'nin gıda pazarında Türkiye'nin önünün açık olduğu, ancak tanıtım faaliyetlerine sistematik bir şekilde devam edilmesinin önemi üzerinde duruldu.

ZZTK ayrıca fuarda 2 ayrı günde 2 seminer düzenledi. 2 bölümden oluşan seminerlerde öncelikle Türk zeytin ve zeytinyağı hakkında genel bilgileri içeren bir sunum Başkan Vekili Metin Ölken tarafından yapıldı. 2. bölümde naturel sızma zeytinyağı tadımı hakkında bilgilendirici bir sunum sonrasında Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alhat tarafından katılımcılara uygulamalı olarak bölge zeytinyağları tattırılırken ayrıca zeytin çeşitlerinden de ikramda bulunuldu. Mustafa Alhat, Korelilerin tadım konusuna oldukça ilgi gösterdiğini, bu tip aktivitelerle daha geniş kitlelere ulaşılmasının önemli olduğunu ifade etti.

G.Kore 2005 yılında 30 bin ton zeytinyağı ithal etmişken bu rakam son yıllarda 10 bin ton seviyesine kadar geriledi. Türkiye'nin G.Kore pazarındaki payı ise yüzde 3'ler civarında. Komite Başkan Vekili Metin Ölken ithalat rakamındaki bu düşüşle ilgili yaptıkları görüşmelerde asıl sorunun Kore mutfak alışkanlıkları olduğunu belirlediklerini söyledi. Kore mutfağında kızartmanın ön planda olması ve kızartmalarda özellikle sızma zeytinyağı kullanımı sonrasında istedikleri sonucu bulamamalarının Kore'deki tüketim azalışının ana sebebi olduğunu söyleyen Ölken, "Kore mutfağında kızartmalarda rafine veya riviera zeytinyağı kullanımı konusunda özel çalışma yapılması yerinde olacaktır. Ayrıca, Güney Kore'de private label olarak tabir ettiğimiz zeytinyağı ihracatçısı firmaların Güney Kore'li firmaların markaları ile üretim şeklinin ağırlıkta olduğunu gördük." tespitini yaptı.

Diğer Uzakdoğu ülkelerinde olduğu gibi G.Kore'de zeytin tüketiminin yok denecek kadar az olduğunu belirten ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Emre Uygun, Güney Kore'nin yıllık zeytin ithalatının bin 500 ton civarında olduğunu, ülke olarak ise Güney Kore'ye ihracatın olmadığını, marketlerde yaptıkları incelemelerde raflarda çok çok az İspanya orijinli zeytin gördüklerini söyledi.