İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu, Tacikistan'da

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, teşkilatın 37. Dışişleri Bakanları toplantısı için Tacikistan'a geldi. İhsanoğl

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, teşkilatın 37. Dışişleri Bakanları toplantısı için Tacikistan'a geldi. İhsanoğlu, ilk olarak Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman ile görüştü.

Tacikistan Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rahman ile İhsanoğlu Tacikistan ile İKT arasındaki ilişkileri değerlendirdiği bildirildi. İhsanoğlu, Tacikistan'ın Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Orta Asya devletleri arasında İKT'ye üye olan ilk ülkelerden biri olduğunu ifade etti. Ayrıca teşkilatın düzenlediği üst düzey bütün toplantılara katılan bölgedeki tek ülke olduğunu kaydetti.

İKT'nin günümüz tehditlerine karşı yürüttüğü mücadelesinin önemine değinen Tacik lider Rahman, "Biz teşkilatın İslam dünyasındaki güncel problemlerin çözüme kavuşturulması, terör ve yasa dışı uyuşturucu kaçakçılığına karşı işbirliği yapılmasındaki etkisinin arttırılmasından yanayız." diye konuştu.

Rahman ayrıca, teşkilatın medeniyetler arasındaki diyaloğun güçlendirilmesine de aktif katılması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan, Tacik lider Rahman Mısır Ekonomik Kalkınma Bakanı Osman Muhammed Osman'ı da kabul etti. Görüşmede, iki ülke arasındaki enerji başta olmak üzere sanayi, tarım, eğitim, sağlık, kültür ve turizm alanındaki işbirliği konuları değerlendirildi.

Taraflar, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için Mısır'ın Duşanbe'de büyükelçilik açması ve Duşanbe ile Kahire arasında uçak seferlerinin başlatılması gerektiğini kaydettiler.

Tacikistan, 18-20 Mayıs tarihleri arasında İKT Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapıyor. Bu toplantı amacıyla yurt dışından heyetlerin gelmesi devam ediyor. Devlet Başkanı Rahman da gün boyunca yoğun mesai harcadı. İKT Genel Sekreteri İhsanoğlu yanı sıra İslam Kalkınma Bankası Başkanı Ahmed Muhammed Ali, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayid El Nahayan'ı kabul etti.