Tacikistan, İKT Dışişleri Bakanları toplantısına hazırlanıyor

Tacikistan, 18-20 Mayıs tarihlerinde İslam Konferansı Teşkilatı'nın 37. Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak. Türkiye'yi bu toplantıd

Tacikistan, 18-20 Mayıs tarihlerinde İslam Konferansı Teşkilatı'nın 37. Dışişleri Bakanları toplantısına ev sahipliği yapacak. Türkiye'yi bu toplantıda, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu temsil edecek.

Tacikistan Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Bölümü Başkanı Davlat Nazriyev, söz konusu toplantıya İKT'ye üye ülkeler başta olmak üzere gözlemci statüsündeki devletler, uluslararası ve bölgesel örgütlerden çeşitli düzeyde toplam 80 heyetin katılacağını duyurdu.

Toplantıya 57 ülke dışişleri bakanlarının iştirak edeceğini kaydeden Nazriyev, "Heyetler 17 Mayıs tarihinde Duşanbe'ye gelecekler. O gün Tacikistan Dışişleri Bakanı ile İKT Genel Sekreteri ortak basın toplantısı düzenleyecek. Aynı gün Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanının da resmi ziyareti başlayacak." diye konuştu.

İKT toplantısının resmi açılışı, 18 Mayıs tarihinde Kohi Somon başbakanlık rezidansında yapılacak. 20 Mayıs'a kadar devam edecek olan toplantı kapsamında çeşitli görüşmeler yapılacak. Toplantının açılış kısmına katılacak olan Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman bir konuşma yapacak. Aynı gün Tacik lider Rahman'ın da katılacağı törende, Duşanbe İslam kültürünün başkenti ilan edilecek.

19 Mayıs tarihinde "Orta Asya ve İslam dünyası: dayanışma stratejisi" konulu çalışma toplantısı gerçekleşecek.

Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, İKÖ toplantısı çerçevesinde Tacik lider Rahman ve Dışişleri Bakanı Hamrohon Zarifi ile bir araya gelecek.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın dönem başkanlığını yürüten Kazakistan'ın, 2011 yılında İKT'nin de dönem başkanlığını üslenmesi bekleniyor.

1 Aralık 1992 yılında İKT'ye üye olan Tacikistan, kurum ile 1994 yılında aktif bir işbirliğine başladı.

Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun Genel sekreterliğini yaptığı İslam Konferansı Örgütü 1969 yılında İslam ülkelerini bir çatı altında toplamak üzere kurulmuştu.