CHP iptal başvurusunu hem usul hem de esastan yaptı

CHP'nin, Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle topladığı 111 imza dilekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru, he

CHP'nin, Anayasa değişikliğinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle topladığı 111 imza dilekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru, hem usulden hem de esastan oluşuyor. Dilekçede, 97 CHP milletvekilinin yanı sıra 7 bağımsız, 6 DSP'li ve DP'li Mesut Yılmaz'ın imzası bulunuyor.

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruda, Anayasa değişiklik paketinin şeklî yönüne itirazların yanı sıra içeriğe dönük itirazlar da yer alıyor. Paketin şekline yönelik itirazda, Anayasa değişikliğinin, tümüyle milletvekili iradesine dayalı bir öneri niteliğini taşımadığı, Başbakanlık'ta hazırlanan metinde sadece AK Partili milletvekillerinin imzalarının bulunduğu iddia edildi.

Başvuru dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: "Belirtilen bu hususlar 'teklif' unsuru ile ilgili olduğundan Anayasa Mahkemesi'nin denetim alanı içinde kalacağı kuşkusuzdur. Bu nedenle Anayasa Mahkemesi'nin 7 Mayıs 2010 tarihli ve 5982 sayılı Kanunu, tüm hükümleri bakımından şekil açısından denetleyerek Anayasa'nın 175. maddesine aykırı biçimde, teklif görünümü verilmeye çalışılmış bir tasarı olarak önerildiği gerekçesiyle iptal etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu Anayasa değişikliği önerisi, bir tasarı niteliği taşıması bakımından, hukuk güvenliği temel unsurlarından birisi olan ve Anayasamızın 2. maddesinde açıklanmış bulunan hukuk devleti ilkesini değiştirici niteliği nedeniyle Anayasanın 2. ve 4. maddesine de aykırı düşmüştür. Bu da bir başka iptal nedenidir."

ŞEKLî HATALAR VAR

Başvuruda, ıslak imza konusu da yer aldı. İmzaların teklif hazırlanmadan önce alındığı savunulurken, bunların arasında Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'in de imzasının bulunduğu ifade edildi. CHP, teklifin komisyon aşamasında da şekli yanlışlıklar yapıldığını iddia etti. Genel Kurul'daki oylamalar sırasında oy gizliliğine riayet edilmediğini öne sürdü. Oylamalara ilişkin fotoğraf, CD, gazete kupürleri, görüşme tutanakları gibi belgelere yer verilen başvuruda, bazı milletvekillerinin, diğerlerinin oyunu gördüğü, oy zarfını denetlediği, oy kabinine birlikte girdiği iddia edildi.

Öte yandan CHP milletvekilleri dışında dilekçede, DP Rize Milletvekili Mesut Yılmaz, Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, Eskişehir Bağımsız Milletvekili Tayfun İçli, Balıkesir Bağımsız Milletvekili Hüseyin Pazarcı, İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ahmet Tan, Ankara Bağımsız Milletvekili Emrehan Halıcı, Manisa Bağımsız Milletvekili Erdoğan Yetenç, DSP İstanbul Milletvekilleri Ayşe Jale Ağırbaş, Hüseyin Mert, Süleyman Yağız, Hasan Macit, DSP Adana Milletvekili Mustafa Vural, DSP Denizli Milletvekili Hasan Erçelebi'nin imzası yer alıyor.