Rus basını: Gül ve Medvedev uygun adım yürüdü

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Ankara resmi ziyareti Rus basınında geniş yer aldı. İzvestiya gazetesi 'Türkiye artık vizesiz' haberinde iki ülke arasında kısa süreli ziy...



Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in Ankara resmi ziyareti Rus basınında geniş yer aldı. İzvestiya gazetesi "Türkiye artık vizesiz" haberinde iki ülke arasında kısa süreli ziyaretlerde vize rejimin kaldırılması hususunda sağlanan anlaşmayı öne çıkardı. Rusya'nın devlet haber kanalı Vesti 24, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Medvedev'in karşılama töreninde uygun adım yürümelerine dikkat çekti.

İzvestiya gazetesinin haberinde, "Türkiye'de her yıl iki milyondan fazla Rus vatandaş tatil yapıyor. Gerçi Türkiye vizesini almak o kadar da zor değil. 60 gün için 20 dolar. Vizenin kaldırılması karşılıklı çıkara dayalı karar. Anlaşmaların uygulamaya başlamasının ardından Ruslar 30 günü aşmayan ziyaretlerde Türkiye'de vizesiz dolaşabilecek, benzer şekilde Türk turistler de Rusya'ya gidebilecek... Enerji konusu da iki ülke yönetimi arasındaki görüşmelerin ana konularından birini oluşturdu. Rusya ve Türkiye arasında enerji işbirliği yeni düzeye ulaşıyor... Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko'nun ifade ettiği gibi, Rusya, Türkiye'de ilk nükleer santrali kuracak. Gazetemizin soruları yanıtlayan Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da ülkesinin bu projeye çok önem verdiğinin altını çizdi. Erdoğan santralin inşaatının yedi yılda tamamlanacağını kaydetti." denildi.
Haberde ayrıca Türk işadamlarının iki ülke arasında ticaret hacminin azalmasından endişe duyduğu da ifade edildi. Gazetenin muhabiri Vladimir Perekrest'e konuşan bir Türk işadamı bunun gerekçelerini şöyle anlattı: "Bu düşüş küresel ekonomik kriz ve Rus gümrüğünün sert işlemleriyle ilgili."
Bu görüşü diğer işadamlarında paylaştığını aktaran gazete, kaçak malların gümrüklerde geçmemesi için Rus tarafının yoğun önlem aldığı vurgulanıyor. Gazeteye göre, bu uygulamalar şimdi geride kalmış durumda.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral ise şunları kaydetti: "Açıkçası kendimiz sorunların çözülmesinde geç kaldık. Ortak işletmeleri geliştirmemiz lazım. Yakın zamanda bizim Eximbank Türklerin yer aldığı Rusya'daki işletmelere yatırım için 1,5 milyar dolar tahsis edecek, ayrıca Türk mallarıyla iş yapan Rus işadamlarına da yardım yapacak. Burada başlıca olarak inşaat, tekstil, mobilya ve inşaat malzemeleri üretimine ağırlık verilecek."
İNTERFAKS: MEDVEDEV TÜRKİYE ZİYARETİNDEN MEMNUN KALDI
İnterfaks haber ajansı da Medvedev'in Türkiye ziyaretinden memnun kaldığını belirtti. Medvedev'in sözlerine atıfta bulunan ajans, Rusya liderinin Ankara ziyaretinde iki ülke ilişkileri tarihinde önemli bir güne imza attığını ifade etti.
Rus resmi televizyonu 1.Kanal ana haber bülteninde Medvedev'in Ankara ziyaretini "Artık Türkiye'ye vizesiz gidebileceğiz" şeklinde duyurdu. Haberde, "İlgili belgeler Ankara'da Başkan Medvedev ve Türkiye Başbakan Erdoğan arasında imzalandı." denildi. Başta enerji olmak üzere çeşitli anlaşmaların da imzalandığı ifade edilen haberde Türkiye'den nasıl vize alındığı da görüntülere yansıdı.
Haberde, "Türk havaalanında 20 dolara giriş pulu alabilmek için yarım saatlik bir sıra bekleniyordu. Bu pul ülkeye giriş yapabilme hakkını sunuyor. Bu güneşli Türk kıyılarında tatil yapmak için fazla para değil. Ama yakın zamanda bu manzara Türkiye'de tatil yapan milyonlarca Rus turistlerin hatıralarında kalacak. Daha doğrusu yılda en az 2,5 milyon turist, Türkiye'ye 30 günlük süreye kadar vizesiz girişi sağlayacak." denildi.
VESTİ 24: MEDVEDEV VE GÜL KIRMIZI HALIDA UYGUN ADIM YÜRÜDÜ
Resmi Vesti 24 televizyon kanalı da ziyaret sırasında iki ülke yöneticileri arasında önemli tarihi anlaşmalara imza atıldığını vurguladı. Haberde, "Müzakereler başlamadan önce gazeteciler resmi tören sırasında şu önemli detayı fark etti: Medvedev ve Gül kırmızı halı üzerinde uygun adım hareket ediyordu... Rusya Türkiye ile 13 kez savaştı. Ama bunlar geride kaldı. Bugün Rusya hatta Almanya'yı bile geride bırakarak Türkiye'nin başlıca ticari ortağı oldu. Son dört yılda toplam ticaret hacmi sekiz kat arttı. Rus-Türk diplomatik ilişkilerinin başlamasında 90 yıl ger

Zaman