Çanakkale'de nefes kesen tatbikat

Çanakkale Boğazı'nda gerçekleştirilen "Bölgesel Deniz Kirlililiğine Acil Müdahale Tatbikatı" gerçeğini aratmadı.

Çanakkale'de nefes kesen tatbikat
Sabah Kolin Hotel'de gerçekleştirilen açılış seremonisinde bir konuşma yapan Çevre Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu ve Denizcilik Müsteşarlığı Yardımcısı Hamza Taşkeser, geniş katılım ile gerçekleştirilen tatbikatta, Çanakkale Boğazı'nda bir deniz kazası sırasında denize yayılacak petrole karşı alınacak tedbirlerin birlik ve beraberlik içinde nasıl önlenebileceğini görme fırsatı yakalayacaklarını belirterek, tatbikat sırasında eksik olan yönlerin tespit edileceğini ve bunların giderilmesi için tedbir alınacağını ifade etti. Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ile birlikte diğer kurum temsilcilerinin de katıldığı toplantının ardından tatbikatın yapılacağı bölge olan Çanakkale şehir iskelesine geçildi.

28 ilin İl Çevre Orman Müdürleri ile Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı 650 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen tatbikatta, senaryo gereği, Rusya'dan Fransa'ya giden ham petrol yüklü 190 metre boyundaki Panama bandıralı "Asia" isimli tanker, Malta bandıralı "Europe" isimli tanker ile Çanakkale önlerinde çarpıştı. Kaza sonucu "Asia" tankeri, dümeni kilitlendiği için sürüklenerek sahile yakın bir kesimde demirlemek zorunda kaldı. Kazanın ardından Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı "SGK-A" botu tarafından denize 6 adet manken atılarak tatbikat başladı. Tatbikatta çarpma sonucu denizde petrol kirliliği tespit edilirken, "Asia" isimli tankerde de yangın çıktığı belirlendi. Gemide bulunan 20 personelden 6'sı denize atlayarak gemiyi terk ederken, kaptanla birlikte 14 mürettebatın ise yaralı olarak içeride bulunduğu belirlendi. Deniz yüzeyinde 100 metre genişliğinde bir hat boyunca petrol kirliğinin tespiti üzerine Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bir helikopter havadan geniş kapsamlı gözlem yapması için bölgeye gönderildi.

Kazada "Europe" isimli tankerde ciddi bir yaralanma olmadığını belirleyen ekipler, denizdeki kirliliğinin ciddi boyutta olması üzerine durumu Çanakkale Valiliği, Liman Başkanlığı ve Çevre Orman Bakanlığı'na bildirdi. Vali Abdülkadir Atalık'ın koordinasyonunda Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü'nde toplanan komitede yapılabilecek konular görüşüldü. Bölgeye römorkörlerin gönderilmesi ve denizdeki petrolün yayılması ile ilgili raporun incelenmesinin ardından bölgesel operasyonun gerçekleştirilmesine karar verildi. Bu kapsamda bütün bölgesel imkanlar seferber edilerek uyum içinde deniz kirliliğini önlenmesi için çalışma başlatıldı. Denize bariyer serilmesi ve sulu ham petrolün geçici olarak depolanması için tedbir alan ekipler, atık alım gemisine bunun konulması için çalışma başlattı. Petrolün denizden başarılı bir şekilde toplanmasının ardından tatbikat sona erdi.

Bu arada, gemiden denize düşen temsili insan maketini sahil güvenlik helikopterinden denize atlayan dalgıç kurtararak helikopterdeki görevlilere verdi. Sahilde bulunan vatandaşların meraklı gözlerle seyrettiği tatbikatın ardından ise kordon boyunda firmaların kurduğu standlar gezildi.