Bakan Çağlayan, ihracatçıların yeni başkanları ile buluştu

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde yer alan 61 ihracatçı birliğinin yeni başkanlarıyla İstanbul'da buluştu.<...



Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bünyesinde yer alan 61 ihracatçı birliğinin yeni başkanlarıyla İstanbul'da buluştu.

'İhracat Zirvesi' öncesinde yeni ihracat stratejisini ve bakanlığının bir yılını değerlendiren Çağlayan, Türkiye'nin kriz öncesi sanayi rakamlarına mayıs ayı itibarıyla ulaşacağını açıkladı. Bu sene 47 dış seyahat yaptıklarını, gittikleri ülkelerden eli boş dönmediklerini kaydeden Bakan Çağlayan, "115 günümüz yurt dışında geçti. Bu süre içinde 279 bin 503 kilometre uçakla yolculuk yaptık. Bir 497 kilometre daha yapsak dünyanın çevresini 7 defa dolanmış olacaktık." dedi.
Devlet Bakanı Çağlayan, dış ticaret açığının giderilmesi için Girdi Tedarik Stratejisi ile üretim ve ihracatın ara malı ithalatına bağımlılığını azaltacak mahiyette politikalar geliştireceklerinin altını çizdi.
Ölçek büyütme konusunda çalışmalar yapacaklarını anlatan Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı, hizmet ihracatına yoğunlaşmayı hedeflediklerini kaydetti. Türk firmalarını birleşme ve satın almalarla dış yatırıma yönlendirdiklerini bildirdi. Zafer Çağlayan, ''Arkadaşlarımız ülkeleri inceliyorlar. Pilot aldığımız bir ülke üzerinde 4 aydır çalışma yapıyoruz. Bu firmalarla ilgilenecek olan Türk firmalarını, Türk yatırımcılarını bu firmalarla birleştirmek şekliyle ya da satın alması noktasında verilebilecek devlet destekleri konusunda da çalışmalarımız devam ediyor. Bunların birçoğu zaten Türkiye'de ciddi manada tedarik yapıyor." bilgisini verdi.
Bir gazetecinin ''Bulunduğunuz koltuğu dolduramadığınız iddialarına cevabınız olacak mı?" sorusuna da Çağlayan, gülümseyerek, ''Ben bunu ilk defa duyuyorum. Bana bugüne kadar mertçe bunu dile getiren çıkmadı. Her şeyi ülkem için yapıyorum, şan şöhret içinde değilim. Kimseyle yarışım olmaz, benim yarışım kendimle." cevabını verdi. Soru, toplantı salonunda gülüşmelere neden oldu.

(CİHAN)

Zaman