Prof. İbanoğlu: Antep fıstığında kurutma işlemi önemli

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şenol İbanoğlu, antep fıstığında kurutma işleminin önemli olduğunu ifade

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şenol İbanoğlu, antep fıstığında kurutma işleminin önemli olduğunu ifade etti.

Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Doktor Şenol İbanoğlu, Dedaman Otel'de 'Kuruyemiş Üretiminde Potansiyel Riskler ve Önlenmesi' konusunda konferans verdi.

"Kuruyemişlerde aflatoksin varlığı önemlidir" diyen İbanoğlu, ekonomik açıdan; ürünlerin piyasadan toplanması ve imhasının ekonomik kayba, ihraç edilen ürünlerin iadesinin ise ekonomik prestij kaybına neden olduğunu kaydetti.

Hasat öncesi, sert kabuklardan dolayı olası bir küf oluşumu ihtimalinin düşük olduğunu ifade eden İbanoğlu, şunları söyledi: "Sert kabuklar hasarlı veya yarı açık ise bulaşma riski söz konusudur. Küflenme genellikle hasat sonrası kurutma, depolama ve işleme aşamalarında yapılan hatalı uygulamalardan olmaktadır.

Küflenme riskinin yüksek olduğu şartlar; Navel orangeworm moth larvaları meyvenin hasarlı kısmına yapışmakta, meyvede aflatoksin oluşumu için zemin hazırlamaktadır. Antepfıstıklarındaki aflatoksin oluşumlarının yüzde 85'i bu nedenle olmaktadır. Hasat öncesi uygun zirai ilaçlama çatlamış meyvelerin böcek ve zararlılardan önlenmesi için çok önemlidir. Böcek tarafından yenmiş kısımlar ve mekanik olarak hasarlı kısımlar ayrılmalıdır."