Okay Gönensin: 'Dönüş planı açık olarak anlaşıldı'

Vatan gazetesi yazarı Okay Gönensin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasını köşesinde yazdığı yazıda "Baykal'ın dünkü istifa açıklamasından ve diğer CHP'li yöneticilerin sözlerinden “dönüş planı” da açık olarak anlaşıldı" diyerek yorumladı.

İşte Gönensin'in yazısı

Deniz Baykal, 1999 seçimlerinde CHP’nin yüzde 10 barajın altında kalması üzerine istifa etmiş, ancak bir süre sonra örgüt tarafından tekrar “göreve çağrılmış”tı.

Baykal’ın dünkü istifa açıklamasından ve diğer CHP’li yöneticilerin sözlerinden “dönüş planı” da açık olarak anlaşıldı.

Baykal kurultaya gelmeyecek, ama kurultay delegelerinin tamamına yakınının imzasıyla tekrar aday gösterilecek ve seçilecek. Sonuç açıklandıktan az sonra büyük destek gösterileri arasında salona girecek ve duygulu bir konuşma yapacak.

***

Baykal’ın istifasını açıklarken yaptığı konuşmadaki birkaç unsurun üzerinde durmak gerekiyor.

Deniz Baykal, kayıtla ilgili olarak “komplo” sözcüğünü kullandı, herhangi bir şeyi yalanlamadı.

Sarıgül tarafından düzenlendiği ihbar edilen suikast iddiası üzerinde de hiç durmadı.

Bu iddiayla ilgili olarak da bir konuyu hatırlatmak gerekiyor. CHP sözcüleri özellikle Ergenekon davasıyla ilgili olarak hep isimsiz ihbarlar, gizli tanıklar, kaynağı belli olmayan belgeler üzerinde durdular. Ama kendileri de bir isimsiz ihbarı doğru kabul ederek açıklamakta sakınca görmediler.

***

Baykal konuşmasında, Fethullah Gülen cemaatinin bu olayda parmağı olmadığına inandığını açıkça söyledi. Hemen ardından hükümete yönelik suçlamada bulunması da, inansa da inanmasa da kayıtla ilgili olarak kimi hedef almaya devam edeceğini gösterdi.

“Komplo” dedi, “sonuna kadar mücadele edeceğim” dedi, sonra “istifa ediyorum” dedi. Bu sıralamadaki mantık bile Baykal’ın, en azından kısa bir vadede köşesine çekilmeyeceğinin işaretidir.

***

CHP’de ortaya çıkan duygulu dayanışma havası dolayısıyla, iki hafta sonra yapılacak kongrede hiç kimse aday olmaya cesaret edemeyecektir. Kaldı ki, “Baykal’ın yerine kim olabilir” sorusuna cevap arayanlar Kemal Kılıçdaroğlu dışında bir isim bulamıyor. Kılıçdaroğlu da aday olmayacağını anında ilan etti.

Baykal planını uygulayacaktır. Ancak bu planın başarıya ulaşmasıyla ilgili iki büyük soru işareti var: Biri referandum, diğeri de seçim.

İki sandıktan çıkacak sonuç, seçmenin bu olayları nasıl algıladığını da gösterecektir.