Kars'ta Türkü Bayramı Organizasyonu

Halk müziği derlemecisi, Gazeteci-Yazar Salih Şahin'in girişimleri ile Kars'ta Türkü Bayramı programı organize edilecek

Kars'ta Türkü Bayramı Organizasyonu
Halk müziği derlemecisi, Gazeteci-Yazar Salih Şahin'in girişimleri ile Kars'ta Türkü Bayramı programı organize edilecek. Türkülere sahip çıkılması ve sağlıklı biçimde yaygınlaşması amacıyla yapılacak "Yarışmalı Türkü Bayramı"nı TRT ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca da desteklenecek.
Kars'ta Halk Müziği ile ilgili yaptığı çalışmaları ve kitapları ile dikkat çeken Gazeteci-Yazar Salih Şahin, türkülere sahip çıkılması ve bu işe gönül verenlere destek olunması amacıyla bir çalışma başlattı. Türkülerin yarışması, derlenmesi amacıyla bir çalışma başlatan Müzisyen, Eğitimci ve Gazeteci- Yazar Salih Şahin'in çalışması ve önerisi destek gördü.
Kars'ta yapılan Türkiye Uluslar arası Aşıklar Bayramı'nda çok sayıda konuğun ve yetkilinin de bulunduğu yarışmada bir konuşma yapan Jüri Üyesi Gazeteci- Yazar Salih Şahin, özellikle Kars ve çevresinin aşıklık geleneğinin yanı sıra tarihi ve kültürel evreler nedeniyle gerek aşıklık gerekse türkülerin önemli bir merkezi olduğunu, 1980 yılında TRT Kars Radyosu'nun kapanmasının ardından türkülerin yetim kaldığını, aşıklık geleneğinin de sürekli gerilediğini hatırlattı. Şahin konuşmasında, "Yöremizin türküleri sahipsizlikten oraya buraya ve işin cambazlarına alet oldu. Kültürümüz yok edildi ve türkülerimiz can çekişiyor. Bu işe bazı kurumlar ve gönül verenler sahip çıkmalıdır. Bu bölgede aşıklar bayramı tek başına bu boşluğu doldurmuyor. Kaynakları ile birlikte gömülen ve yetim kalan türkülerimizi ve dolayısıyla değişleriyle türkülerin ustası aşıklarımıza da destek olunması gerekir" dedi.
BAYRAM KARS'IN KURTULUŞUNA UYARLANACAK
Gazeteci-Yazar Salih Şahin, düşüncesini AK Parti Kars Milletvekilleri Zeki Karabayır ve Mahmut Esat Güven'e ve Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'a da ilettiğini, olumlu cevap aldığını, Başkan Bozkuş'un 2-3 gün sürebilecek programın Kars'ın kurtuluşuna denk getirilebileceğini hatırlattı. Türkiye'de ilk kez düzenlenecek olan bu yarışmalı Türkü bayramının türkülere büyük bir canlılık getireceğini söyleyen Şahin bu yarışmalı bayram için TRT ve Kültür Turizm Bakanlığı ile Kars Valiliğinden de destek istedi.
BAKANLIK VE TRT'DEN DESTEK SÖZÜ
Şahin'in konuşması salonda büyük alkış alırken, konuklar arasında bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mehmet Elkıran da bu projeye memnunluğunu ifade ederek bakanlığın destek sözünü verdi. Ayrıca Aşıklar Bayramında Jüri Üyesi olan TRT Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İrfan Çiftçi de, bu yarışmalı Türkü Bayramını memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Biz de TRT olarak bu projeye destek veririz" dedi.
Kars Belediyesi'nin organizesinde yapılacak yarışmalı türkü bayramı için ön çalışmaya başlandı. Yarışmalı Türkü Bayramının fikir babası Salih Şahin, türkülerin yaşaması için değişik, dalların koyulacağını, Türkiye'nin tanınmış sanatçılarının da üç gün sürecek bayramda konuk olmasının hedeflendiğini birçok türkünün de gün ışığına çıkacağını söyledi. Böyle bir yarışmanın da Türkiye'de ilk defa yarışmalı bayram olacağını söyledi.
Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş da bu bayramın Kars'a kültürel ve turizm açısından önemli bir heyecan ve katkı getireceğini söyledi.