Hamburg Başbakanı, Türk bakanı örnek gösterdi: Demek ki imkân ve şans verilince oluyormuş
Almanya'nın Hamburg Eyalet Başbakanı Ole von Beust, göçmenlerin bazı kesimlerin iddia ettiği gibi Almanya için risk değil, büyük bir şans ve zenginlik
Almanya'nın Hamburg eyaleti Başbakanı Ole von Beust (CDU), Almanya'nın geleceği için kökenine ve kültürüne bakılmaksınız bütün gençlerin potansiyelinin kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Beust, Hamburg'da Göçmenler için Yetkinlik Merkezi tarafından düzenlenen 'göçmen girişimci potansiyelini kullanmak ve yerel ekonomiyi teşvik etmek' konulu toplantıya katıldı. Hamburg Ticaret Odası'nda (HTO) gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan Beust, "Göçmenler bazılarının iddia ettiği gibi bizim için riziko değil, büyük bir şans büyük bir zenginlik." dedi. Almanya'nın geleceği için tüm potansiyellerin kullanılması gerektiğine dikkat çeken von Beust, eğitim ve meslek eğitiminin önemine vurgu yaparak, "Bunlar gelecekte ya serbest girişimci olarak iş hayatına atılacak ya da kariyer yapacaklar. Tıpkı Aşağı Saksonya eyaletine bakan olan Aygül Özkan örneğinde olduğu gibi. Aygül Özkan şans ve imkân verilince neler olabileceğinin en güzel örneği. Dolayısı ile biz kökenine kültürüne bakmadan tüm gençlere eğitim ve meslek eğitim yapma imkânı, şansı vermeliyiz." şeklinde konuştu.
Serbest girişimciliğe olan ilginin her geçen gün azaldığına vurgu yapan von Beust, Hamburglu girişimciler ve kariyer sahiplerinin gençler için örnek olmasını ve işletmeleri için kapıyı açık tutması çağrısında bulundu. Hamburg'da daha beş yıl önce kamuda çalışan ve meslek eğitim yapanların oranının yüzde üçlerde olduğunu vurgulayan Beust, "Başlattığımız bir çalışma ile bugün yüzde 15'lerdeyiz ve bu rakamın yüzde 20'lere çıkması için çalışıyoruz. Bu rakam bir kota değil bir sorumluluk." dedi.
HTO Başkan Yardımcısı Andreas Bartmann ise konuşmasında Hamburg'da göçmen nüfusunun yüzde 27 ve 18 yaşından küçüklerin ise yüzde 45 olduğunu belirtti. Hamburg'da göçmen kökenliler tarafından işletilen şirketlerin kentin gelişmesine ve büyümesine katkı sağladığını söyleyen Bartmann, Artık mesleksiz ve eğitimsiz gencin kalmasına tahammül edemeyeceklerini söyledi. Eğitim sisteminin tüm gençlerin diploma alacak ve meslek eğitimine yönlendirecek nitelikte olması gerektiğine işaret eden Bartmann, göçmenlerin beraberinde getirdiği tecrübe ve mesleklerden de istifade edilmesi gerektiğini söyledi. Kendi şirketinde çalışanların yüzde 25'nin göçmenleri oluşturduğunu hatırlatan Bartmann, "Bu bizim için büyük zenginlik ve çeşitlilik." dedi.
Hamburg İş Ajansı Müdürü Rolf Steil ise Hamburg'un serbest girişimciliğin kalesi olduğunu belirterek, "2009 yılında Almanya genelinde 900 bine yakın ticari müracaat yapıldı, Hamburg'da ise bu rakam 21 bini geçti. Bunun için yine Almanya geneli 1,5 milyara yakın teşvik verilirken Hamburg'da ise 50 bin Euro'ya yaklaştık." diye konuştu.