L'oreal Türkiye'den Bilime 'Burs Desteği'

Araştırmaları ile Loreal Türkiye'den burs kazanan 6 bilim kadını bu yıl Koç, Sabancı, Hacettepe, Ege Üniversitesi ve TÜBİTAK'dan geldi

L'oreal Türkiye'den Bilime 'Burs Desteği'
Araştırmaları ile Loreal Türkiye'den burs kazanan 6 bilim kadını bu yıl Koç, Sabancı, Hacettepe, Ege Üniversitesi ve TÜBİTAK'dan geldi. Bilim kadınları Loreal Türkiye'den 12'şer bin dolar değerinde bir yıllık burs kazandı.
Loreal Türkiye tarafından düzenlenen ve ülkemizin en saygın bilim kuruluşlarından biri olan Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından desteklenen "Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları" 2010 yılı ödülleri sahiplerini buldu. Araştırmaları ödüle değer görülen 6 bilim kadını; Koç, Sabancı, Hacettepe, Ege Üniversitesi ve TÜBİTAK'tan geldi. Bilim kadınlarının araştırma projelerinin konuları; beyin tümörü, beyin felci, kemik hastalığı, polimer filmler ve yakıt pilleri oldu. 6 genç bilim kadını Loreal
Türkiye'den 12'şer bin dolar değerinde bir yıllık burs kazandı.
Sabancı Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Gözde Ünal Beyin Tümörü, Hacettepe'den Yrd. Doç. Dr. Müge Yemişçi Özkan Beyin Felci, Sabancı'dan Yrd. Doç. Dr. Selmiye Alkan Gürsel Yakıt Pilleri, Koç Üniversitesi'nden Dr. İrem Erel Polimer Filmler, Ege Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Petek Ballar Kemik Hastalığı ve TÜBİTAK'tan Dr. Tuba Erdoğan Bedri Yakıt Pilleri araştırması ile ödüle değer görüldü.
Loreal-Unesco ortaklığındaki, uluslararası "For Women In Science" programının bir uzantısı olarak Loreal Türkiye tarafından uygulanan Genç Bilim Kadınlarına Destek Bursları programı, bilimin yaygınlaşması ve bilimsel alandaki çalışmaların teşvik edilmesini amaçlıyor. Program, Türkiye'de 2003 yıldan bu yana gerçekleştiriliyor.
Araştırmalar, Yaşam Bilimleri alanında Prof. Aslı Tolun, Malzeme Bilimleri alanında ise Prof. Türkan Haliloğlu'nun başkanlık ettiği iki ayrı komite tarafından seçildi. Seçimde, araştırmaların bilimsel yeniliği ve bilime sağlayacakları katkı ölçüt alındı. Doktora derecesi almış ve doktora sonrasında araştırmaları devam eden 40 yaşını aşmamış genç bilim kadınları, Loreal Türkiye'nin Genç Bilim Kadınları Destekleme Bursları programına katılabiliyor.
Üniversitelerden ve bilim dünyasından çok sayıda bilim insanının katıldığı Genç Bilim Kadınlarını Destekleme Bursları ödül töreninde konuşan Loreal Türkiye Genel Müdürü Claudio Cavicchioli, "2010 ödüllerimiz, Türkiye'de ulusal çapta yürüttüğümüz programımızın 8'nci yılını simgeliyor. Bugüne kadar 46 genç bilim kadınımızı ödüllendirdiğimiz programımız, Unesco ile birlikte yürüttüğümüz 'For Women in Science' - 'Bilim Kadınları' programının bir parçasını oluşturuyor" dedi.
Claudio Cavicchioli, Loreal Türkiye olarak, Türkiye'nin genç kadınlarını araştırma kariyerlerinde başarıyla ilerlemeye teşvik etmek üzere Türkiye'de kendi Ulusal Burs Programımızı oluşturarak, bunu yapan ilk ülkelerden biri olmanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Claudio Cavicchioli, sözlerini şöyle tamamladı:
"Kadın imajı son derece hızlı bir biçimde, insanlığın geleceğinin şekillenmesinde çok daha önemli rol oynayan bir birey imajına dönüştü. Bugünün erkeği de, kadını 'salt güzelliğin ve kırılganlığın simgesi' olarak gören erkek değil. Erkekler; en azından birçoğu, artık profesyonel yaşamın ve bilimsel kariyerin her alanında yanı başlarında olan kadın çalışma arkadaşlarının varlığından gurur duyuyor. Bu, böylesine kısa bir zamanda inanılmaz büyük bir değişim.
O halde, kadınları güzelleştirerek mutlu kılmak için çalışan bir şirket olarak Loreal'in, güzelliğin ötesinde, yıllardır Unesco ile bilimde kadınların başarılarını ödüllendirmek tesadüf değil. Ortak amacımız içerisinde, daha çok genç kadını, diğer meslektaşlarıyla birlikte doğanın, gezegenimizin ve evrenin sırlarını keşfetme doğrultusunda yüreklendirmek için çaba harcaması şaşırtıcı olmamalı. Çalışmalarımız meyvelerini veriyor."
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Yücel Kanpolat da, ödül töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye Bilimler Akademisi'nin, Dünya Bilim Akademileri içerisinde rekor sayıda kadın bilim insanını bünyesinde barındıran örnek bir kurum olduğunu ve kurum üyelerinin yüzde 14'ünü kadın üyelerin oluşturduğunu söyledi.
Prof. Yücel Kanpolat, "Genç Bilim İnsanları Destek Programımız içerisinde de kadın bilimcilerimizin oranı yüzde 26'dır. Bu rakamlar hem Türkiye'de kadın bilimcilerin yaşamda ne kadar aktif olduğunun hem de bilime ne kadar yatkın olduklarının göstergesidir" dedi.
Avrupa Komisyonu'nun, bilimde cinsiyet eşitliğinin istatistik ve göstergelerini içeren "She Figures 2009" araştırmasına göre, küresel olarak yüksek öğrenim gören diplomalı kişi sayısının yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen hala bunların sadece yüzde 30'u bilim veya teknoloji ile ilgili olarak çalışıyor. Amerikan İlerleme Merkezi tarafından son zamanlarda yapılan bir çalışma ise, doktora derecesine sahip olan evli ve çocuklu bilim kadınlarının göreve başlama şansı aynı ailevi duruma sahip erkeklere
kıyasla yüzde 35 oranında daha düşük.
(CY-CY-E)