Bakan Çağlayan: Suriye ile ticaretimizin fazla vermesi bizi mutlu etmiyor
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde Türkiye olarak Suriye ile ticareti karşılıklı ve dengeli olarak geliştirmeyi hede
Resmi bir ziyaret amacıyla Suriye'ye gelen Zafer Çağlayan, Suriye'nin Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Abdullah Derdari, Suriye Ticaret Bakanı Lamia Asi ve Devlet Başkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan ve yaklaşık 1,5 saat süren görüşmenin ardından
Çağlayan ve Suriyeli bakanlar Suriye'de iş yapan Türk işadamları ile bir araya geldi. Bakanlar, Türk işadamlarının karşılaştığı sorunları dinledi.
İşadamlarına konuşan Bakan Çağlayan, anayasa değişikliği çalışmalarının yapıldığı bir ortamda Suriye'de iş yapan Türk firmalarının sorunlarını çözmek için Şam'da bulunduğunu belirterek, yapılan toplantının önemine işaret etti.
Türkiye ile Suriye arasında gelişen ilişkilere dikkat çeken Çağlayan ''Kısa bir süre öncesinde sınırlarda mayınların döşeli olduğu bir dönemden vizelerin kaldırıldığı, iki ülke vatandaşlarının Türkiye'den Suriye'ye, Suriye'den Türkiye'ye rahatlıkla gidebildiği çok önemli bir döneme geçtik." dedi. İki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ve ikili işbirlikleri ile de ekonomik anlamda ilişkileri en üst düzeye getirmek için çalıştıklarını ifade eden Çağlayan, "Türkiye ile Suriye arasındaki olumlu ilişkilerin yansımalarının ticari, sosyal hayat ve diplomaside de çok net görülüyor." şeklinde konuştu.
Çağlayan, bakanlarla ikili ilişkiler ve ticaretin geliştirilmesi konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını ve Suriye'de iş yapan Türk firmaların problemlerinin çözülmesi için yapılması gerekenleri ele aldıklarını söyledi. Çağlayan,"Türk firmalarına dönük düzenlenen bu toplantıda iki ülkenin bakanları olarak tek bir kabine gibi işadamlarının sorunlarına çözüm bulmak amacıyla bir araya geliyoruz. İki ülke arasındaki bu dostluk ticarete çok olumlu bir şekilde yansıyor." dedi.
"İKİ ÜLKE ARASINDAKİ TİCARET KARŞILIKLI VE DENGELİ OLMALI"
Bakan Çağlayan Serbest Ticaret Anlaşması çerçevesinde Türkiye ve Suriye arasındaki ticareti dengeli hale getirmek istediklerini belirtti. Çağlayan, "Serbest Ticaret Anlaşması sadece bir ülke lehine değil, iki ülkenin ortak menfaatleri çerçevesinde şekillendirmemiz gerekiyor. Bir önceki yılda Türkiye'nin ihracatı, Suriye'nin Türkiye'ye yapmış olduğu ihracattan fazla. Bu durum bizi çok mutlu etmiyor. Sağlanması gereken ticareti dengeli ve karşılıklı yapmaktır. Suriye'nin de Türkiye'ye ihracatını aynı seviyeye getirmesi lazım." şeklinde konuştu.
İki ülke arasındaki ticaret hacmi ile ilgili bilgi veren Çağlayan şöyle konuştu,"Ülkelerimiz arası ticaret rakamları son derece iyi gelişiyor. 2008'de bizim ikili ticaretimiz yaklaşık 1,7 milyar dolar seviyesindeydi. 2009'da dünyada ticaret hacminin daralmasına rağmen, bu rakam aynı düzeyde. 2009 ilk iki ayında Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 212 milyon dolar, Suriye'nin Türkiye'ye ihracatı ise 28 milyon dolar. Bu yılın ilk iki ayında ise Türkiye'nin Suriye'ye ihracatı 254 milyon dolar, Suriye'nin ihracatı ise 82 milyon dolar seviyesine çıktı. Böylece Suriye'nin Türkiye'ye ihracatı yüzde 200'den fazla arttı. Bu da STA'nın tek ülkenin lehine değil iki ülkenin lehine olduğunun ve iki ülkenin de bundan eşit düzeyde yararlandığını göstergesi. Ticareti dengeli hale getirmek noktasında yoğun çaba göstermemiz gerekiyor.''
"TÜRK FİRMALARI SURİYE'DE YATIRIMLARINI ARTIRSIN"
Suriye'nin mevcut açığı kapatması konusuna değinen Bakan Çağlayan, Türk işadamlarına Suriye'de daha fazla yatırım yapmaları çağrısında bulundu.
İki ülkenin birbirleriyle ilişkilerinin yanı sıra üçüncü ülkeler ile birlikte çalışabileceğini ifade eden Çağlayan, Türk işadamlarının Suriye'de bankacılık sektörü başta olmak üzere yatırımlardan daha fazla pay almalarını istediklerini söyledi. Çağlayan, Haziran ayında Suriyeli Başbakan Yardımcısı Dardari başkanlığında Ankara veya İstanbul'da ''Suriye'de yatırım konferansı'' düzenleneceğini ve burada Türk yatırımcıların hangi konularda yatırım yapabileceği konusunun ele alınacağını bildirdi.
Türkiye ile Suriye arasında gerek ticaret gerek yatırım konusunda tüm engellerin kaldırılması konusunda hemfikir olduklarını kaydeden Çağlayan, bu kapsamda öncelik verilecek 4 konu olduğunu söyledi. Çağlayan, bu konuları şöyle sıraladı: ''Suriye'de Türk bankası kurulması için ortak çalışma yapılması, Türkiye ile Suriye arasında tahkim müessesi kurulması, sanayi ürünlerinde karşılıklı eşleştirme belgelerinin tanzim edilmesi, Türk topraklarındaki Suriyeli nakliyecilerin geçişleri konusunda incelemeler."
Bakan Çağlayan'ın ardından söz alan Suriye Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Derdari de iki ülke arasında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın iki ülkenin çıkarlarını dengeli bir şekilde sağlaması gereğine işaret etti. Derdari, küresel krize ve ihracattaki dünya genelindeki daralmaya rağmen Suriye'nin Türkiye'ye ihracatının iki ayda, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 200 civarında artmasının sevindirici olduğunu belirtti.
Bakan Çağlayan ile yaptıkları görüşmeler hakkında bilgi veren Derdari; "Çimento meselesi, transit geçişler ve firmaların karşılaştığı sorunları ele alındı. Önümüzdeki 10 gün içinde sorunlara dönük bir teknik komite toplanacak. Bu şekilde işadamlarımızın sorunlarını çözmeye çalışacağız." diye konuştu.
"SURİYE'DE BİRKAÇ TÜRK BANKASI KURULMASINI İSTİYORUZ"
Türkiye ile her alanda ilişkilerin geliştiğine değinen Bakan Derdari, Suriye'de Türk bankası kurulmasını istedi. Yapılacak çalışmalarda bankanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Derdari,"Haziran ayı sonunda bu çalışmalar tamamlanıp Suriye'de ortak bir Türk-Suriye bankası kurulacaktır. Sadece bir banka değil bir kaç bankanın kurulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
Suriye Ekonomi ve Ticaret Bakanı Lamia Asi de dünyada bölgesel birleşmeler ve ittifaklar kurulmasının önemine işaret ederek, Suriye, Türkiye, İran ve Irak'ı kapsayacak bir bölgesel, ekonomik ittifakın ne denli önemli olduğunun bilincinde olduklarını belirtti. Türkiye ile Suriye'nin birbirine ''kapı'' görevi üstlendiğini anlatan Asi, ''iki ülkeye Türkiye ve Suriye olarak bakmak değil, birbirine açılan kapı olarak bakmak lazım. Türkiye, Suriye'nin Avrupa'ya açılması için, Suriye de Türkiye'nin Arap alemine açılması noktasında bir kapıdır.'' değerlendirmesinde bulundu. Yapılan konuşmaların ardından Türk Firmaların sorunlarını dile getirmeleri için toplantı basına kapalı olarak devam etti.