Savaşa Karşı Zeytin Dalı

Gemlik Belediyesi ile Bursa Yazın ve Sanat Derneği'nin (BUYAZ) organize ettiği "Gemlik'e Doğru Zeytin Dalı Edebiyat Günleri" kapsamında düzenlenen panelde, edebiyatta savaşa karşı zeytin dalı ve barış motifi ele alındı

Savaşa Karşı Zeytin Dalı
Gemlik Belediyesi ile Bursa Yazın ve Sanat Derneği'nin (BUYAZ) organize ettiği "Gemlik'e Doğru Zeytin Dalı Edebiyat Günleri" kapsamında düzenlenen panelde, edebiyatta savaşa karşı zeytin dalı ve barış motifi ele alındı.
Şair Ataol Behramoğlu'nun yönettiği panele PEN Türkiye Merkezi Başkanı Yazar İnci Aral, Edebiyatçılar Derneği Genel Başkanı Gökhan Cengizhan ve Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Enver Ercan konuşmacı olarak katıldı. Sosyal Yaşam Merkezi Nikah Salonunda yapılan panele Gemlik Belediye Başkanı Fatih Mehmet Güler ve bazı belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda edebiyatsever katıldı.
Ataol Behramoğlu, Orhan Veli Kanık'ın konuşma dilini şiire indirgediğini belirterek, Gemlik halkının Orhan Veli Kanık'a sahip çıkacağını söyledi.
Orhan Veli Kanık'ın 36 yaşında Ankara'da belediyenin açık unuttuğu bir çukura düşerek öldüğünü hatırlatan Enver Ercan da, "Bu organizasyonla Gemlik Belediyesi bu çukuru kapattı" dedi.
Ercan, Türkiye'de ve dünyada şiirden çok düz yazı ve roman edebiyatının gündemde olduğunu anlatarak, genç şairlerin 50'şer kitabının belediyeler tarafından satın alınması halinde, şiirin de gündeme gelebileceğini savundu.
Yazar İnci Aral da, dünyada savaş ve barış terimlerinin zıtlıktan çok anlam karmaşası içinde olduğunu belirterek, "Nerede savaş ve zulüm varsa Birleşmiş Milletler orada. Sürekli bir barış ortamı hiç olmuyor. Böyle savaşlarla dolu bir tablo varken, zeytin dalını bu atmosferde konuşmak pek de içimden gelmiyor" dedi. Barış kültürünün savaşlarla değil, kimliklerin saygıyla tanınmasıyla gelişebileceğini açıklayan Aral, "Zeytin dalı bir mit olarak insanların barış arzularını simgelemektedir. Edebiyatın malzemesi insandır, hayattır. İnsanın her şeyini yaşatan bir sanattır edebiyat. Aynı zamanda da hayatı savunma sanatıdır. Özünü insandan alan bu sanatta, barış her zaman olacaktır. Barışı, insanı, hayatı, yaşamayı öne çıkaran yazılar, kitaplar, romanlar, öyküler ve şiirler edebiyatın çöplüğünde asla kaybolmayacaklardır" diye konuştu.
Gökhan Cengizhan da, edebiyatın insandan ve hayattan yana tavır takınan savaş karşıtı bir eylem olduğunu söyledi.