Atso Yönetim Kurulu, Serbest Bölge'de İnceleme Yaptı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu, Antalya Serbest Bölgesi'nde incelemelerde bulundu.

Atso Yönetim Kurulu, Serbest Bölge'de İnceleme Yaptı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Üyeleri, Antalya Serbest Bölgesi'nde incelemelerde bulundu. ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve Yönetim Kurulu Üyeleri ilk olarak Antalya Serbest Bölge İşleticisi A.Ş.'yi (ASBAŞ) ziyaret etti. Burada ASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Berberoğlu, ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses ve Serbest Bölge Müdürü Ayla Bayhan, Antalya Serbest Bölgesi hakkında bir brifing verdi.ASBAŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Berberoğlu, Antalya Serbest Bölgesi'nin Türkiye'de Mersin'le birlikte ilk kurulan Serbest Bölge olduğunu belirterek, ATSO'nun kuruluşundan itibaren her zaman ASBAŞ'ın en büyük destekçilerinden biri olduğunu söyledi. Antalya'nın lüks tekne üretiminde önemli bir gelişme kaydettiğini vurgulayan Berberoğlu, dünyanın önemli yat üretim merkezleri arasına girdiğini bildirdi.
Neredeyse yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Antalya Serbest Bölgesi'nin artık kabına sığmadığını ve genişletmek için alternatif projeler geliştirdiklerini ifade eden Berberoğlu şöyle konuştu;
"Mekan konusunda ciddi bir sıkıntı var. ASB artık doldu gidecek yer kalmadı. Kurulduğunda dağlık bölgeye kadar gelişim bölgesi idi ama maalesef siyasi baskılar nedeniyle bu bölge geçmişte konut alanlarına açıldı. Artık olmuş bitmiş geçmişe bakmıyoruz. ASB'nin yeni yere ihtiyacı var. Serbest Bölge'nin doğusunda ve batısında Ormana ve Toprak Mahsülleri'ne ait iki alan var. Bunları talep ettik. Fakat başka bir düşüncemiz daha var. Özellikle Uzakdoğu'da denizden 40-50 kilometre içeride Serbest bölgeler kurulmuş. Liman ile arada geçiş noktaları oluşturmuşlar. Tek bir bölge gibi işliyor. Türkiye'de şu anki mevzuat bu duruma uygun değil. Olabilirliğini araştırıyoruz. Serbest Bölge'nin genişlemesi demek, ihracatın artması, sanayinin gelişmesi demek. Serbest Bölge büyürse limanın performansı da artar. Antalya ekonomisi için çok önemli bir konu."
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRETİM
Serbest Bölge Müdürü Ayla Bayhan da Antalya'da yat üretimindeki gelişme ile Serbest Bölgelere bakışın değiştiğini, üretimde kümelenmenin ve ihtisaslaşmanın öneminin fark edildiğini söyledi. Antalya Serbest Bölgesi'nin Türkiye'de ticaret hacminde sekizinci, istihdamda 5. Sırada yer aldığını belirten Bayhan, "Bölgeler ürettikleri katma değer ile karşılaştırılırsa bu sıralama değişir. Çünkü en yüksek katma değer tekne üretimi ve medikal sektöründe. Ben eminim böyle bir karşılaştırmada Antalya ilk üç serbest bölge arasına girer" diye konuştu.
TOPLAM TİCARET 5.6 MİLYAR DOLARA ULAŞTI
ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses ise toplam 625 bin 490 metrekarelik alana sahip Antalya Serbest Bölgesi'nde 107 firmanın faaliyet gösterdiğini, kurulduğu 1987 yılından bugüne ticaret hacminin 5.6 milyar dolara ulaştığını söyledi. 2009 yılında dünyada yaşanan ekonomik kriz dolayısıyla ticarette bir miktar düşüş görüldüğünü anlatan Gürses, 2010 yılı için olumlu sinyaller aldıklarını bildirdi. 2010'un ilk üç ayında 39 milyon dolarlık ticaret gerçekleştiğini belirten Gürses, yıl sonunda 700 milyon dolar civarında bir ticaret hacmi gerçekleşmesini öngördüklerini kaydetti. Serbest Bölge'de ağırlıklı olarak yat üretim, tekstil ve medikal firmalarının ağırlıkta olduğunu belirten Gürses, şu anda 2 bin 600 civarında olan istihdamın, yaz aylarında 3 binin üzerine çıkmasının hedeflendiğini bildirdi. Bölgede 17'si yabancı 52 yat firmasının faaliyet gösterdiğini de belirten Gürses, bu yıl 23 yatın denize indirilmesinin planlandığını sözlerin ekledi.
ANTALYA EKONOMİSİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak, Serbest Bölge'nin ticaret hacmi, istihdam ve yarattığı katma değerle Antalya ekonomisi için önemli kurumların başında geldiğini söyledi. Serbest Bölge'nin yat üretiminde ihtisaslaşarak Türkiye'ye model olduğunu belirten Budak, bölgede üretilen milyon dolarlık yatların Antalya'nın markalaşmasında büyük bir görev üstlendiğini ifade etti. Antalya Tanıtım A.Ş.'yi kurma çalışmalarının sürdüğünü anlatan Budak, bu kapsamda Antalya Serbest Bölgesi'nin uluslararası tanıtımı konusunda da her türlü desteği vermeye hazır olduklarını bildirdi. Yat sektörünün kalifiye eleman sıkıntısını çözmek için ATSO olarak bir eğitim düzenlediklerini belirten Budak, talep gelmesi halinde bu projeyi sürdüreceklerini kaydetti. Antalya'da arazi üretmenin zorluğuna da değinen Budak, "Serbest Bölge'nin genişlemesi için Oda olarak biz elimizden geleni yaparız" dedi.
ATSO Yönetim Kurulu üyeleri, toplantının ardından Serbest Bölge içinde faaliyet gösteren medikal, kablo ve yat üretim firmalarını ziyaret etti.