Tümör Tedavisine Uzay Neşteri

Sadece tümör dokusuna radyasyon vererek normal dokularda oluşabilecek zararı en aza indirgeyen yeni tedavi yöntemi "CyberKnife", Ege Bölgesi ve İzmir'de ilk kez İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başlayacak

Tümör Tedavisine Uzay Neşteri
Sadece tümör dokusuna radyasyon vererek normal dokularda oluşabilecek zararı en aza indirgeyen yeni tedavi yöntemi "CyberKnife", Ege Bölgesi ve İzmir'de ilk kez İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde uygulanmaya başlayacak. Beyin, beyin sapı veya omuriliklerinde tümörü olan hastalar, bundan böyle Ankara yada İstanbul'a gitmelerine gerek kalmadan tedavilerini İzmir'de yaptırabilecek.
"Uzay Neşteri" adı verilen sistemin uygulanacağı bölümün inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Onkoloji Klinik Şefi ve Radyasyon Onkolojisi Birimi Sorumlu Şefi Doç. Dr. Oktay Tarhan, kısa bir zaman içerisinde bu yeni teknolojiyle hizmet vermeye başlayacaklarını ifade etti. Cihazın tümör çevresindeki normal dokulara az, tümör dokusuna ise mümkün olan en yüksek dozda radyasyon vererek tümörün yok olmasını sağlayan yeni bir tedavi teknolojisi olduğunu kaydeden Doç. Dr. Tarhan, "Bu teknolojiyle tedavi edilen hastalar günlük yaşamlarına rahatlıkla devam edebilecek. Daha önce hastalarımızı Ankara yada İstanbul'a gönderiyorduk. Hatta yoğunluk nedeniyle özel merkezlere sevk edilen hastalarımızdan yüklü fark ücreti alınmaktaydı. Artık hastalarımız için gerekli olan ışın tedavisini kliniğimizde yapabileceğiz" dedi.
Türkiye'de bu sistemi kullanan altıncı merkez olacaklarını söyleyen Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Tümay Gökçe ise cihaz sayesinde tümörü işaretleyerek yaklaşık bir saat süren ışın seansında bir cerrah titizliğiyle ameliyat benzeri tedavi sağlayabileceklerini belirtti. Cihazın en son teknolojiyle donatılmış masası ve hızı sayesinde tedavi süresinin üçte bir oranında azalacağını ifade eden Dr. Gökçe, "Başta beyin tümörleri olmak üzere akciğer, karaciğer, pankreas, prostat kanserlerinde ve son zamanlarda sıkça karşılaştığımız beyin damar hastalığı (arteriovenöz malformasyon) tedavisinde dünya standartlarını yakalamış olacağız" diye konuştu.
Uzay Neşteri'nin dünyadaki kullanımı hakkında bilgi veren Uzman Dr. Ali Ölmezoğlu da, bu cihazın tedavilerinin üçte ikisinin beyinle ilgili, kalanının ise beyin dışı organlardaki tümörler için uygulandığını söyledi. Dr. Ölmezoğlu cihazın kansız ve ağrısız bir işlem sağladığını ve benzeri diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi hastanın kafasına metal bir çerçeve vidalanmasına gerek duyulmadan en basit şekilde uygulanabildiğini vurguladı.