Okuyana kitap, dinleyene kahve bedava
Türkiye'ye örnek olacak bu 'Kıraathane'de sesli kitap okuyana kitap, dinleyenlere kahve bedava. Gazete, televizyon ve internetin yasak olduğu Kıraathane'den isteyen herkes yararlanabilecek.
Kahramanmaraş Valiliği’nin gerçekleştirdiği ‘Kıraathane: Gelenekten Geleceğe Kitap ile Kurulan Köprü” etkinliği çerçevesinde açılan Kıraathane’de sadece kitap okunuyor. Herkese açık olan Kıraathane’de okuma saatleri de yapılıyor. Okuma saatlerinde kitap okuyan kişiye kitap hediye edilirken, okuma saati boyunca kahve ücretsiz ikram ediliyor. Proje hakkında bilge veren Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Haber 7’ye tarihi evlerin restorasyonu, kültür etkinlikleri, kentin tanıtımı için yapılan çalışmaları da anlattı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başlattığı ‘Türkiye Okuyor’ kampanyası çerçevesinde başlatılan Kıraathane uygulamasının açılışı Kahramanmaraş Valiliği himayesinde gerçekleştirildi.
KIRAATHANE ASLINA DÖNECEK
Kahramanmaraş Öğretmenevi'nin yanında kurulan Kıraathane’nin açılışında konuşan Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, gelenekte bulunan kıraathane kavramını aslına icra edeceklerini söyledi. Son zamanlarda kitle iletişimin yoğun baskısı altında kalan insanın kitapla ilgisini yitirdiğini ifade eden Tanılır, "Kitap medeniyeti çağrıştırıyor. Bir ülkedeki kitap yayın sayısı o ülkede ki bilgi üretiminin de göstergesidir. Kalıcı bilgiye kitapla ulaşabilirsiniz. Bu Kıraathane ile de kitap ve toplum arasında köprü kurmak istiyoruz. Kentin ortasından, en yoğun yerde kıraathane vaha gibi bir işlev görecek. İnsanlarımız kitapla düşünme imkânı bulacak. İnsanların ciddi meseleler üzerinde yoğunlaşması sağlanacak." dedi.
Açılışta konuşan Araştırmacı Yazar Rasim Özdenören de gençlik yıllarının kıraathanelerde geçtiğini kaydederek, "Kıraathaneler biraz dejenere olmuş, aslından uzaklaşmış hale gelmişti. Biz yine de kıraathanelerden vazgeçmedik. Bu kıraathane de okuma ve yazmaya vakıf bir amacı gerçekleştirecek." diye konuştu. Özdenören, Kıraathane kültürü hakkında da bilgi verdi.
Daha sonra Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, Rasim Özdenören, Sadık Yalsızuçanlar, Prof.Dr. Turan Karataş , Doç. Dr. Köksal Alver ve katılımcılarla birlikte kıraathanenin açılışı gerçekleşti.
VALİ TANILIR HABER 7’YE KONUŞTU
Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır, Haber 7 Editörü İhsan Aydın’a kıraathane uygulaması ve şehirdeki kültür etkinlikleri hakkında bilgi verdi.
‘Kıraathane’ fikrinin nasıl ortaya çıktığını anlatan Vali Tanılır, konu hakkında şunları söyledi; “Kıraathane fikri, kitapla toplum arasında bağ kurmak için ne yapabiliriz arayışı içindeydik. Eski kıraathane geleneğiyle bir mekan açılabileceği fikrine ulaştık. Bizim geleneğimizde Kıraathane diye bir müessese var, okuma evleri olarak. Ama zamanla bu gelenek kaybolmuş, isim kullanılmakla birlikte oyun salonlarına dönüşmüş. Biz bu geleneğe atıfta bulunmak ve canlandırmak için, kitabı toplum gündemine sokmak için böyle bir karar aldık.”
OKUMA SAATİNDE KAHVE BEDAVA
Vali Tanılır, çocukluğunda Ramazan aylarında cami sonrası kıraathanelerde sesli okumaların yapıldığını hatırlatarak, “Biz de burada yüksek sesli kitap okuma geleneğini canlandıracağız, şu anda 16.00 ile 22.00 düşünüyoruz. Uygulama ve katılım durumuna göre değişebilir. Önceden seçilmiş metinler gelen kişiler tarafından okunacak. Teşvik olması ve kitabın yaygınlaşması açısından okuyuculara kitap hediye edilecek. Dinleyicilere de ücretsiz kahve ikram edilecek. Talebe göre çay da olabilir ama sloganımız ‘Kitap ve kahve’…” bilgisini verdi.
Kıraathane’de kültür, sanat, edebiyat kitapları ve dergilerinin bulunacağını belirten Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, politik yayınlara, gazete, televizyon ve internete Kıraathane’de yer verilmeyeceğini belirtti.
Kıraathane’de yazarlarla imza ve söyleşi günleri de düzenlenebileceğini belirtin Tanılır, talebe göre düzenlemeler yapılabileceğini sözlerine ekledi.
TARİHİ EVLER RESTORE EDİLİYOR
Kentte yoğun bir şekilde devam eden tarihi Maraş evlerinin restorasyonu hakkında soru yönelttiğimiz Vali Tanılır, Kahramanmaraş’ın Hititlerden bu yana yerleşim yeri olduğunu belirterek etnik ve dini desenlerin Maraş’ta harman olduğunu ve bunun kente zenginlik kattığını söyledi. Tanılır sözlerini şöyle sürdürdü; “Zengin bir tarihi dokusu var ama 70’li yıllarda insanların apartmanlara rağbet etmesiyle birlikte insanlar büyük oranda eski yaşadıkları evleri boşaltarak apartmanlara taşınmışlar. Biraz da hanımlar bunu teşvik etmişler. Konaklarla uğraşmaktansa küçük kompakt dairelerde yaşamak onlara daha uygun gelmiş, büyük konaklar terk edilmiş, satılmış, kiraya verilmiş… Yeni gelen kiracılar da tarihi konakları tahrip etmiş. Kimse bu konaklarla ilgilenmemiş.”
ÖZEL SEKTÖR EL ATMALI
Tarihi yapının korunması adına örnek bir çalışma başlattıklarını belirten Tanılır, “Valilik olarak 3 yıl önce bunlara el atma ihtiyacı duyduk. Örnek olması için İl Özel İdaresi kaynaklarıyla bir konak satın alarak restore ettik. Toplum gündemine sokmak için yoğun bir çalışma yaptık, kültür konseyi oluşturduk, konakların restorasyonu konusunda başlatılan çalışma amacına ulaşmış gibi. Hedeflediğimiz kurumlar sahip çıkmaya başladı. Belediye kamulaştırmaya başladı. Belediye, İl Özel İderesi, Ticaret ve Sanayi Odası restorasyon konusunda girişimlerde bulunuyor. Toplum bilinçlendi, biz örnek olmak istedik, iş dünyası bu işe el atarsa amaca daha hızlı ulaşılmış olacak.” sözleriyle özel sektörün ilgisini beklediklerini vurguladı.
Tarihi evlerin restorasyonuna başlarken birçok kişinin umutsuz olduğunu belirten Tanılır, kat edilen yolun kendisini mutluğu ettiğini ve bir kez daha özel sektörün bu konuda göstereceği çabaya ihtiyaçları olduğunu belirtti.
YAZARLAR VE ŞAİRLER KENTİ
Şairlerin ve yazarların kenti Kahramanmaraş’ı tanıtmak için yapılan çalışmalardan bahseden M. Niyazi Tanılır, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: “Maraş saklı bir kent olarak nitelendirilebilir. Sanatla, edebiyatla ilgilenenler çok iyi yazar ve şair çıktığını bilirler ama kamuoyunun geneli bilmiyor. Turizm Konseyi kurulduk. Kültür, tanıtım, turizm başlıklarını seçerek bir takım yayınlar hazırladık. Birçoğunu Duran Boz hocamız hazırladı. TRT ile işbirliği yaparak Maraş Türküleri, Maraş’ın kurtuluşu çalışmalarını hazırlattık. Bunları sürdüreceğiz, fuarlara katılıyoruz. Biz öncülük yapıp, sivil toplumu, özel sektörü yönlendirmeye çalışıyoruz.”
AFŞİN’DEKİ ESHAB-I KEHF
Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yapmış olduğu restorasyon çalışmalarını da aktaran Vali Tanılır, özellikle Afşin’deki Eshab-ı Kehf mağarası restorasyonunun dikkate değer bir çalışma olduğunu ve inanç turizmi açısından değerlendirebilmek için özel sektörün otel yapımında aceleci davranması gerektiğini vurguladı.