Bakan Şimşek 'Kurumlar vergisi beyanı ve özellikli durumlar' panelinde

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ve AB içinde en düşük kurumlar vergisine sahip ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, "Vergiler yüksek o nedenle kayıt dışılık var, temeli olmayan bir ifadedir

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin, OECD ve AB içinde en düşük kurumlar vergisine sahip ülkelerinden biri olduğunu hatırlatarak, "Vergiler yüksek o nedenle kayıt dışılık var, temeli olmayan bir ifadedir. Bir tek şu husus söylenebilir istihdam üzerinde hala vergi yükü nispeten yüksektir" dedi.
Şimşek, Maliye Gelirler Kontrolörleri Vakfı tarafından düzenlenen ''Kurumlar Vergisi Beyanı ve Özellikli Durumlar'' konulu panelin açılışında konuştu.
Bakan Şimşek konuşmasında, vergi tabanının genişletilmesi için mevzuatı güçlendirmek gerektiğini ifade etti.
Vergi kaçırmanın sonuçlarının ağırlaştırılacağını vurgulayan Şimşek, yakında Meclis'e gönderecekleri bir Maliye Bakanlığı tasarısında, vergi kaçakçılarına verilecek cezaların paraya çevrilmesini ve ertelenmesini engelleyecek bir düzenleme getireceklerini aktardı.
Şimşek, bir yandan da denetimde keyfilik algılamasını veya mükellef haklarının yeterince korunmadığı algılamasını değiştireceklerini anlattı.
Gelir İdaresini gerek insan kaynakları gerek ise mali imkanları kullanma açısında güçlendireceklerini ifade eden gelirler kontrolörlerinin son yıllarda önemli mesafe kat ettiklerine değindi.
2009 yılında gerçekleştirilen vergi incelemelerinde 74 milyar liralık matrahın kayıt ve beyan dışı bırakıldığının tespit edildiğini belirten Şimşek; bu nedenle 8,5 milyar liralık ceza kesildiğini anlattı.
Yılın ilk 3 ayındaki bütçe performansının ''son derece'' olumlu olduğunu anlatan Maliye Bakanı Şimşek şöyle devam etti:
"Ümit ediyorum ki yılın geri kalan kısmında da bu devam eder, öngördüğümüz hedefleri gerçekleştirmekle kalmayız, hedeflerin ötesinde bir performans ortaya koyarız ve bütün bunların sayesinde tabii ki faizi tek hanede tutarız. Bugün Türkiye'ye yapacağımız en büyük iyilik, girişimcilere yapacağımız en büyük iyilik, hane halkına yapacağımız en büyük iyilik, devletin hazinesi için atacağımız en önemli adım, mali disiplini koruyarak faizlerin tek hanede kalmasını sağlamaktır."